MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Вашият стил за хранене – открийте го с този тест

Начинът, по който предлагате храна на бебето  е поне толкова важен, колкото и това, което влиза в стомахчето му. Поставете себе си в следните сценарии, които може да Ви звучат познато, и изберете отговора, който най-добре пасва на Вас в един обикновен ден. Запишете своите отговори, след което прочетете резултатите, за да разкриете подхода си към храненето – резултатите може да Ви изненадат! 

7минути За четене Апр. 30, 2024

Ситуация 1: Сядате да обядвате, в компанията на своето бебе. То яде по-малка порция от същото ястие, но нарязано на парченца. Похапва бързо и след това сигнализира, че иска още. Вие... 

а) Допълвате купичката догоре и настоявате да изяде всичко докрай, преди да му позволите да отиде да си играе. 

б) Казвате му, че няма повече храна и че трябва да изчака до вечеря.  

в) Давате му още една порция заедно с няколко бисквити или сладкиша. 

г) Слагате още малко храна в купичката и следите какво ще последва. Ако то изяде и това количество, но все още продължава да иска, му позволявате да си вземе. Ако загуби интерес, уважете решението му, че е приключило.  

 

Ситуация 2: Седите около семейната маса и бебето Ви изяжда две хапки храна, след което отдръпва чинията си, за да покаже, че вече се е заситило. Питате го дали иска още, но то поклаща глава. Трябва... 

а) Да го нахраните сами, като използвате всички техники, за които се сещате. Дори и да отнеме много време, струва си да се уверите, че то се храни. 

б) Да му вдигнете чинията, но да му кажете, че няма да има десерт или храна докато не дойде време за следващото похапване. 

в) Да му вдигнете чинията, като я замените с купа със сладки храни, които знаете, че ще му харесат. Това поне означава, че то ще хапне нещо! 

г) Да му вдигнете чинията, като му позволите да слезе от столчето, в случай че е приключило.   

 

Ситуация 3: През уикенда е дошло време за закуска и всички сте седнали заедно, а на масата са подредени здравословни храни. Вашето мъниче избира любимата си (овесена каша с банан), но вместо да я изяде, решава, че е по-забавно да я размаже по лицето си или да я хвърли на пода. Въпреки твърдото Ви многократно повторено „не“, то продължава да играе, мислейки, че това се е превърнало в игра. А вие... 

а) Вземате купичката от него, като започвате сама да го храните с лъжичка. Това може да се превърне в битка на волята, но няма да го оставите да си тръгне от масата, докато не изяде толкова, колкото смятате, че трябва да изяде. 

б) Вземате купата с овесена каша, но когато то посегне към някакъв плод, му казвате, че не може да го получи, докато не изпразни купата с каша. 

в) Вземате му купата с овесена каша, отивате в кухнята и вместо това му приготвяте любимата закуска с високо съдържание на сол и мазнини. 

г) Хвърлянето на храна показва, че храненето е приключило. Вземате му купата и го оставете да слезе от столчето.   

 

Ситуация 4:  Дошъл е първият рожден ден на Вашето съкровище и Вие сте приготвили торта за семейството. Бебето се протяга, за да сложи пръстче в тортата. Вие... 

а) Премахнете тортата от неговия поглед и го подканете да изяде всички зеленчуци вместо нея. 

б) Премахвате тортата от неговия поглед – не му е позволено да яде бисквити или сладкиши и то добре знае това. Правилата са различни за възрастните! 

в) Позволявате му да изяде едно парче торта и ако поиска още едно, може да се наслади и на него. Това е само малко захар – каква вреда може да причини?   

г) Позволявате му да разгледа и да опита малко парче торта, заедно със семейството. Ако след това все още е гладно, му предлагате плодови или зеленчукови пръчици. 

 

Ситуация 5: За вечеря предлагате две здравословни храни, които вече знаете, че бебето харесва, както и две неща, които то никога не е опитвало. То изяжда само двете познати храни. Вие... 

а) Не му позволявате да слезе от масата, докато не изяде поне две хапки от новите храни. 

б) Премахнете познатите храни и следващия път му предлагате само новите вкусове. 

в) Записвате си, за да не му предлагате повече отхвърлените храни и се придържате към нещата, които знаете, че то ще яде. 

г) Оставяте го да довърши храненето си, без да опита новите храни, но следващата седмица отново му ги предлагате. 

 

Открийте своя стил на хранене по-долу! 

Предимно отговори А  

Стилът Ви на хранене е... настойчив 

Когато бебето Ви показва признаци, че се е нахранило, Вие предпочитате да го игнорирате или сте на мнение, че познавате нивото му на глад и ситост по-добре от него. За Вас е от съществено значение бебето да приеме количеството храна, което вярвате, че е най-добро за него. Напълно чистата чиния или купичка е знак за изключително успешно хранене. 

Опасностите от това да бъдете НАСТОЙЧИВИ: Оказването на натиск върху бебето, за да яде повече храна, отколкото то иска, може да има отрицателен ефект върху растежа и развитието му и да доведе до нездравословно наддаване на тегло. Принуждаването му да довърши храната или да изяде „още една хапка“ може да се отрази в прекомерно насърчаване към хранене. Този стил може да рефлектира върху слабия интерес на бебето към храната, капризност и нездравословно отношение към храната, когато порасне. Ако бебето Ви не яде много по време на едно хранене или през деня, опитайте се да не го притеснявате. Уважавайте сигналите му за глад и ситост и знайте, че вероятно ще навакса на следващото хранене или утре. 

Научете повече от: „Какво е отзивчиво хранене?“, където ще откриете полезни съвети за храненето за Вас и Вашето мъниче. 

 

Предимно отговори Б  

Вашият стил на хранене е... прекалено строг  

Склонни сте да възпирате своето дете от храната, като му предлагате много малки порции и не позволявате да яде повече, дори когато то Ви показва признаци, че все още е гладно.  

Опасностите, които крие ПРЕКАЛЕНАТА СТРОГОСТ: Този ограничителен стил на хранене може да доведе до нездравословен растеж. Или пък да провокира „бунт“, при който детето започва да прекалява с храната, включително с висококалоричните закуски. Бебетата, чиито родители са прекалено контролиращи по отношение на храната, може да не се научат да разпознават собствените си сигнали за глад и ситост и да не могат да саморегулират приема на храна. Съобразяването със сигналите на бебето за глад е по-вероятно да спомогне за сформирането на по-здравословни хранителни навици, когато то порасне. Обърнете внимание дали Вашето мъниче има характерни жестове, с които Ви подсказва, че е гладно и го насърчавайте да изразява своите чувства пред Вас. 

Научете повече от: „Какво е отзивчиво хранене?“, където ще откриете полезни съвети за храненето за Вас и Вашето мъниче. 

 

Предимно отговори В 

Вашият стил на хранене е... неустойчив  

Каквото поиска бебето, това и получава. Няма значение дали храната е с високо съдържание на захар, сол, мазнини или пълнещи коремчето „празни калории“, желанията му винаги се изпълняват от Вас. Склонни сте да предлагате любимите му храни, тъй като знаете, че ще ги изяде без проблем. 

Опасностите, които крие НЕУСТОЙЧИВОСТТА: Този стил на хранене може да накара Вашето мъниче да се усмихне за момент, но в дългосрочен план не е най-доброто нещо за здравето на детето. Установено е, че бебетата, чиито родители са прекалено снизходителни, имат нездравословно наддаване на тегло, „капризно хранене“ или други нездравословни хранителни модели като малки деца. Това също така може да означава, че бебето не получава основни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието му. Избягвайте да се опитвате да предлагате само любимите му храни на всяко хранене или междинно похапване.  

Научете повече от: „Какво е отзивчиво хранене?“, където ще откриете полезни съвети за храненето за Вас и Вашето мъниче. 

 

Предимно отговори Г 

Вашият стил на хранене е... отзивчив 

Поздравления за това, че реагирате правилно на признаците на глад и ситост на своето бебе! Вашата неповлияна от емоциите уравновесеност, нежните напътствия и насърчаване ще помогнат на Вашето бебе да изгради навици за здравословно хранене, които могат да се запазят за години напред. 

Ползите от това да бъдете ОТЗИВЧИВИ: Предлагането на разнообразни здравословни храни по време на хранене, включително такива, които знаете, че бебето обича, като му оставяте да реши кои да яде (без натиск), насърчава положителното му отношение към храната. Зачитането на сигналите за глад и ситост на бебето може да доведе до по-здравословни навици и растеж в детството и след това. 

 

Източници:  

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3): 490-4.  

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.  

Thompson AL, Adair LS, Bentley ME. Pressuring and restrictive feeding styles influence infant feeding and size among a low-income African-American sample. Obesity (Silver Spring) 2013; 21(3):562-71. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.