MyFeed Personalized Content
8-12 месеца
Статии
Добави в моите любими

Как да помогнете на своето бебе да се научи да харесва и приема нови храни и текстури.

3минути За четене Ноем. 10, 2023

Като родител вероятно вече знаете, че балансираното и пълноценно хранене е важно за здравословния растеж и развитие на Вашето бебе. А сега е изключително важен момент то да развие вкус към различни храни. Този процес отнема време, тъй като детето се запознава с нови вкусове и текстури. Възможно е в началото бебето Ви да не иска да яде нещо ново или да се отнася с недоверие към всичко непознато в своята лъжичка. Не се обезсърчавайте! Може да са необходими няколко опита, преди бебето Ви да се научи да харесва нова храна. Ключът е да опитвате, да опитвате и да опитвате отново и отново. Точно както може да се наложи бебето Ви да опита нов вкус няколко пъти, преди да го приеме, така и новите текстури също изискват време. 

Нови умения, нови предпочитания

На осем до десет месеца бебето се учи как да приема храни с различна консистенция. То трябва да движи езика си от една страна на друга, за да избута храната към венците си и да я раздроби. Челюстта и езикът му също започват да бъдат използвани за раздробяване на храната.    

Храните, които преди няколко месеца са му се стрували меки и хомогенни, сега се предлагат с парченца, бучки и късчета, които могат да го изненадат. Възможно е зъбките му да поникнат, което също може да повлияе на това доколко успешно бебето се справя с новите текстури. Бебетата могат да бъдат непредсказуеми почитатели на похапването: днес може да предпочитат текстура, която безпроблемно се топи в устата, но следващата седмица да станат привърженици на по-едрата консистенция. Опитайте се да бъдете търпеливи и да му дадете достатъчно възможности да се научи да приема нови текстури. 

„Предлагането на храна или текстура, която бебето първоначално не харесва,  най-малко осем пъти, може да Ви се струва много“, признава Линда О'Нийл, доктор по медицина, старши специалист по хранене в Nestlé Nutrition в Мичиган, САЩ, „но доказателствата показват, че предлагането на нова храна и различни консистенции няколко пъти може да е необходимо, за да се насърчи приемането. Многократното предлагане е по-вероятно да бъде ефективно през първата година, когато новите вкусове се приемат по-лесно“. 

Не искам, не губя

Когато предлагате нова храна на бебето си, опитайте от нея или я сервирайте в малка порция, за да не я разхищавате излишно. Съхранявайте остатъците в хладилника, за да можете лесно да предложите част от тях при следващото хранене или на следващия ден – за втори или трети опит. Можете също така да опитате да поднесете новите продукти, в съчетание с обичана храна, за да помогнете за „преодоляване“ на новия вкус или различната гъстота.

Поглед към бъдещето

Едно научно изследване разкрива, че децата, които са започнали да се хранят с твърда храна с парченца след деветмесечна възраст, са консумирали по-малко плодове и зеленчуци на седемгодишна възраст, в сравнение с децата, които са започнали да приемат храна с парченца между шест и деветмесечна възраст. „Важно е бебетата да преминат към нови вкусове и текстури в подходящия момент“, обяснява О'Нийл. „Ранното излагане е важно за дългосрочното развитие на хранителните предпочитания на децата“. 

Източници: 

Caton SJ, Blundell P, Ahern SM et al. Learning to eat vegetables in early life: the role of timing, age and individual eating traits. PLoS One 2014; 9(5):e97609.  

Coulthard H, Harris G, Emmett P. Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Mater Child Nutr 2009; 5(1)75-85.  

Mura Paroche M, Caton SJ, Vereijken C et al. How infants and young children learn about food: A systematic review. Front Psychol 2017; 8:doi.10.3389/psyg.2017.01046  

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.