MyFeed Personalized Content
12-24 месеца
Статии
Добави в моите любими

Занимания за Вашето мъниче между 18- и 24-месечна възраст

Можете ли да повярвате, че Вашето мъниче е почти на две години? Вашето подрастващо дете се променя непрекъснато и вероятно вече има някои любими игри. С наближаването на втория му рожден ден ще забележите, че нивата на неговите умения се повишават – от координиране на движенията до съобщаване на желанията – и може би скоро ще станете свидетели на езикова експлозия! 

6минути За четене Май 10, 2024

Бъдете модел за подражание 

Редовната активност е важна за здравето на Вашето подрастващо дете. Физическите игри поддържат растящите тела активни и създават предизвикателства за мозъка. Продължавайте да бъдете добър пример за подражание, като самите Вие следвате възможно най-активен режим. Нека Вашето мъниче вижда, че се разхождате, танцувате и участвате в игрите на детската площадка, вместо да седите на дивана, да гледате телевизия или да се взирате в мобилния си телефон. Не забравяйте, че то ще иска да прави това, което вижда, че Вие правите.  

 

Разнообразете игрите 

Някои игри ще спомогнат за развитието на фината моторика, защото използват малките мускули в тялото, например тези на пръстите. Дейности като танцуване, скачане и надбягване, за да вземе любимата си играчка, включват цялото тяло, така че ще помогнат за развитието на грубите двигателни умения. 

Всеки ден включвайте както структурирани, така и неструктурирани игри. Един от начините да задоволите нуждата на Вашето мъниче от структурирана игра е да бъдете активни заедно навън, където има достатъчно пространство за движение. Ако времето позволява, можете да отидете на близката детска площадка, да се разходите из парка или да посетите природен център. Ето още пет идеи за забавни игри, които да играете заедно, за да постигнете целта от един до три часа физическа активност на ден... 

На какво да играете? Сгъни и полети

1. На какво да играете? Сгъни и полети 

Как се играе? Направете заедно хартиено самолетче и насърчете своето мъниче да тича, за да го хване. Ако можете, излезте навън на широко открито пространство, за да има достатъчно място за надбягване. Позволете му да се опита да го хвърли (може да има нужда от помощ за траекторията!), след което самите Вие потичайте след него, за да му покажете колко забавна е играта.  

Защо? Тичането включва раздвижване на цялото тяло и ще помогне за изграждането на мускулна сила в краката. Освен това със сигурност ще го накара да отгатва накъде вятърът ще отнесе самолета! 

На какво да играете? Изгради и събори

2. На какво да играете? Изгради и събори 

Как се играе? Насърчете Вашето дете да направи кула от меки кубчета, а след това да ги събори отново. 

Защо? Тази игра ще помогне за развитието на уменията на ръцете и пръстите. Тя е добър пример за неструктурирана игра, в която детето може да създава каквото пожелае и да научи как работят нещата. Освен това играта занимава ръцете и създава предизвикателство за мозъка. 

На какво да играете? Криеница

3. На какво да играете? Криеница 

Как се играе? Намерете място, където да се скриете, докато Вашето мъниче Ви търси. След това се сменете, така че то да бъде в ролята на криещ се. Алтернативен подход е да скриете играчка, която трябва да бъде намерена. Редувайте се и му показвайте колко много Ви харесва да играете и да бъдете активни заедно. 

Защо? Между 18- и 24-месечна възраст Вашият малчуган вероятно ще разбере концепцията за „криеница“. Ако например скриете играчка под капак, то ще знае, че трябва да я потърси. Ако времето позволява игра навън, скривалището е възможност за него да развие груби двигателни умения, докато тича наоколо. Този вид занимание спада към структурираните игри, при които децата следват указания и са ръководени от възрастен. Това е добър начин да включите играта на криеница в плана за активни занимания от един до три часа на ден. Също така създава подходяща възможност да го научите на нови думи за нещата, които открива или забелязва навън. 

На какво да играете? Вътрешен кръг

4. На какво да играете? Вътрешен кръг 

Как се играе? Поставете обръч на земята или поставете въже за скачане в кръг, като разпръснете наоколо няколко топки с различен размер. Насърчете малчугана да събере топките и да ги постави вътре в кръга. Когато се упражни, присъединете се към него и вижте кой може да се справи по-бързо! 

Защо? Предизвиквайте малкото си дете да се движи бързо и да разтяга цялото си тяло, докато се навежда, за да събира и поставя топките, както и да тича напред-назад. Това е от помощ за упражняване както грубите, така и фините двигателни умения. 

На какво да играете? Право в целта!

5. На какво да играете? Право в целта! 

Как се играе? Поставете празни бутилки за вода като кегли за боулинг и покажете на своето мъниче как да търкаля топката, за да ги събори. Похвалете го, ако събори някоя бутилка, за да затвърдите целта на играта. 

Защо? Това дава възможност за развитие на грубата моторика и координацията ръка-око. Не забравяйте, че Вие сте модел за подражание на Вашето дете, така че то е по-склонно да се включи и да играе, ако вижда, че и Вие се забавлявате. Освен това то ще се запознае с „причинно-следствената връзка“, както и ще научи как да приема загубата и да отпразнува спортните победи! 

 

Контролен списък за безопасност на детската площадка 

 • Винаги дръжте малкото си дете под наблюдение и бъдете в близост до него на детската площадка. 
 • Търсете подходящо за възрастта му оборудване за игра. 
 • Изберете люлки с опора, за да не може да падне.  
 • В идеалния случай изберете детска площадка с меко покритие на земята, в случай на падане. 
 • Внимавайте с металните съоръжения за игра, които могат да станат горещи през летните месеци. 
 • Напомняйте на детето си да се изкачва по стъпалата към пързалката, а не да се опитва да се катери по самата пързалка. 

 

Източници:  

https://pathways.org/growth-development/toddler/games/ (Accessed December 5 2018)  

Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.  

Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Accessed December 5 2018)  

Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6.  

https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Accessed December 5 2018)  

https://pathways.org/topics-of-development/play/(Accessed December 5 2018)  

https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla…(Accessed December 5 2018)  

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed December 5 2018)

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.