MyFeed Personalized Content
12-24 месеца
Статии
Добави в моите любими

Вашето растящо малко дете – какво да очаквате след първите 1000 дни

Погледнете назад към здравословните навици, които сте насърчили и които са помогнали на Вашето малко дете да расте досега, и очаквайте с нетърпение вълнуващите събития, които предстоят.

6минути За четене Ян. 5, 2024

Първите 1000 дни на Вашето бебе започва от момента на зачеването до втория му рожден ден. Само след още 1000 дни то ще бъде почти 5-годишно и Вие навярно ще му махате на входната врата на занималнята! Поздравления, че сте стигнали толкова далеч! Благодарение на Вас и на Вашите внимателни грижи, то скоро ще се превърне в здраво и щастливо дете в предучилищна възраст.   

 

Храна за мозъка 

Много неща са се случили през първите 1000 дни на Вашето бебе. То е претърпяло огромен скок в растежа – както отвътре, така и отвън. Когато се е родило, мозъкът му е бил само една четвърт от размера на мозъка на възрастен човек, но докато навърши три години, той ще бъде развит на 80 %! Детето ще продължи да се нуждае от здравословни мазнини, които да подпомагат развитието на мозъка, така че продължавайте да предлагате храни като авокадо, яйца и мазни риби, каквато е например сьомгата.  

Храненето за здравословен растеж е от ключово значение през тези ранни години, поради което появата на „млечните зъби“ е прецизно предначертана. Очаквайте появата на първите кътници и кучешки зъби през втората година, а до третия рожден ден – пълен брой „млечни зъби“. Преди настъпването на този момент все още съществува риск от задавяне, затова продължавайте да режете храната на малки парченца. 

 

Два пъти по двe 

С толкова бърз растеж през първите две години на Вашето мъниче може би се чудите кога ще свърши! Навярно сте чували, че можете да определите какъв ще бъде ръстът на детето като възрастен, като удвоите ръста му на 2-годишна възраст. Въпреки че този метод съществува отдавна, няма изследвания, които да показват, че е напълно точен. Вместо това, по-надеждния начин е да следите растежа на малкото дете, като използвате диаграми на растежа. 

 

Растежът е от значение  

Някои родители смятат, че колкото по-голямо е бебето, толкова по-добре. Голямото бебе обаче не е непременно по-здраво. Всъщност някои изследвания показват, че по-високото тегло в кърмаческа и детска възраст може да продължи и в детството. Например, проучване показва, че при дете с наднормено тегло до 18-месечна възраст рискът да бъде с наднормено тегло на 6-годишна възраст е почти три пъти по-висок.  

През последните 40 години процентът на затлъстяване при децата и юношите в повечето области и държави по света се е увеличил. През 2016 г. 50 млн. момичета и 74 млн. момчета на възраст между 5 и 19 години по света са били със затлъстяване. Това е значително увеличение в сравнение с 1975 г., когато 5 млн. момичета и 6 млн. момчета са били със затлъстяване, което превръща тенденцията в глобална епидемия. И все пак проблемът не се състои само в свръх теглото: в другия край на спектъра на са децата, които са с поднормено тегло. През 2016 г. в света е имало 75 милиона момичета и 117 милиона момчета на същата възраст, които са били с умерено или силно поднормено тегло. Недохранването продължава да бъде проблем за здравето в много региони на света.     

 

Крива на растежа  

Растежът е много важен показател за цялостното здравословно състояние, поради което се измерва при всяко посещение на детето при Вашия лекар. Графиките на растежа се използват за определяне на теглото, дължината и обиколката на главата на децата, както и за проследяване на промените в тези показатели с течение на времето. Затова е важно да разбирате как да ги разчитате.  

Тъй като момчетата и момичетата растат с малко по-различни темпове, всяко от тях има своя собствена диаграма на растежа. Когато разглеждате диаграмата, фокусът е върху скоростта на растеж на детето с напредването на възрастта. Затова пет измервания, нанесени във времето, са много по-полезни от едно, тъй като показват скоростта, с която расте, при сравнение с кривите на графиката. Растежът не е като оценките в училище – целта не е да получите отличен 6 с пълен брой точки!  

Персентилните криви на диаграмата показват как се развива растежът на Вашето дете в сравнение с други деца на същата възраст. По данни на Световната здравна организация (СЗО) средното тегло на дете на 21-месечна възраст от женски пол е 10,8 кг. Ако нанесете това на диаграмата на растежа, тя ще бъде на 50-ия персентил, което означава, че 50 % от малките момичета на нейната възраст тежат повече и 50 % от момичетата на същата възраст тежат по-малко. Ако това отговаря на Вашето дете, продължете да следите дължината и теглото му по време на профилактичните прегледи. Ако ръстът на детето Ви тревожи, посъветвайте се с Вашия лекар. 

Ако все още не разполагате с копие от таблиците за растеж на детето си, по-долу са показани празни таблици. Можете да ги използвате, за да нанесете теглото и дължината на детето си от раждането до навършване на две години. След това можете да видите кой персентил е проследил Вашият малчуган до момента.

Тегло за възраст – МОМИЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили)  Тегло

Тегло за възраст – МОМИЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили) 

Тегло (кг) 

Момент на раждане – 1-ва година – 2-ра година 

Адаптирано по данни на Световната здравна организация от 2006 г. за растежа на децата, съотношение тегло/възраст МОМИЧЕТА: от раждането до 2-рата година (персентили) 

Дължина за възраст – МОМИЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили)

Дължина за възраст – МОМИЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили) 

Дължина (см) 

Момент на раждане – 1-ва година – 2-ра година 

Адаптирано по данни на Световната здравна организация от 2006 г. за растежа на децата, съотношение дължина/възраст МОМИЧЕТА: от раждането до 2-рата година (персентили) 

Тегло за възраст – МОМЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили)  Тегло (кг)

Тегло за възраст – МОМЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили) 

Тегло (кг) 

Момент на раждане – 1-ва година – 2-ра година 

Адаптирано по данни на Световната здравна организация от 2006 г. за растежа на децата, съотношение тегло/възраст МОМЧЕТА: от раждането до 2-рата година (персентили) 

Дължина за възраст – МОМЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили)  Дължина (см)

Дължина за възраст – МОМЧЕТА: От раждането до 2-рата година (персентили) 

Дължина (см) 

Момент на раждане – 1-ва година – 2-ра година 

Адаптирано по данни на Световната здравна организация от 2006 г. за растежа на децата, съотношение дължина/възраст МОМЧЕТА: от раждането до 2-рата година (персентили) 

 

Диаграми на растежа на практика 

Представете си 2-годишно момиченце на име Еми, чието тегло и дължина са били проследявани с помощта на диаграмите на растежа. От раждането на Еми, когато тя е тежала 3,2 кг и е била дълга 49 см, измерванията ѝ редовно се нанасят в диаграмите за дължина и тегло. До първия ѝ рожден ден теглото ѝ се е увеличило до 9 кг, а дължината ѝ – до 74 см. На 18 месеца тя постепенно наддава до 10,2 кг и 81 см, а днес тежи здравословните 11,4 кг и е дълга 86 см. Ако погледнем горните графики, това означава, че Еми постоянно се движи в 50-ия персентил както по отношение на дължината, така и на теглото. Не забравяйте, че всички деца са различни и е нормално Вашето мъниче да е над или под средния 50-и персентил, стига лекуващият лекар да посочи, че расте добре.  

 

Източници:  

Reidy KC and Squatrito C. Programming long-term health: Nutrition and diet in toddlers. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 537-60.  

Smego A, Woo JG, Klein J, et al. High body mass index in infancy may predict severe obesity in early childhood. J Pediatr 2017; 183:87-93.  

Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults. Lancet 2017; 390:2627-42.  

http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32129-3.  

World Health Organization Child Growth Standards. Geneva, World Health Organization, 2006.  

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries- emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx  

(Accessed August 8 2018)  

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/Glands- Growth-Disorders/Pages/Growth-Charts-By-the-Numbers.aspx (Accessed December 5 2018) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.