MyFeed Personalized Content
12 - 24 mесеца
Статии
Add this post to favorites

Ходенето по нужда

Прочетете нашите съвети за това как да приучите бебето да ходи по нужда.

2минути Прочети Апр. 12, 2018

Ходенето по нужда не е лесна задача за бебето. Подобно на вървенето и спането, ходенето по нужда не е само въпрос на приучаване, а физиологичен рефлекс, тъй като е свързано с контролиране на пръстеновидните мускули на сфинктера.

 

Лекарите твърдят, че тази способност се усвоява на 18-месечната възраст. Ако детето Ви вече е приучено на гърне, то това е само въпрос на късмет и нищо друго. Няма смисъл да притискате детето. Просто му помагайте спокойно да премине през този период, като опитвате някои похвати, препоръчвани от по-опитни майки:

 

 •  Обяснете на Вашето дете, че да остава чисто е част от израстването. Смяната на пелената с чифт хубави гащички или боксерки може да го убеди.
 •  Няма смисъл да го слагате на гърнето веднага щом усетите леко напрежение у мъничето Ви. Дори и да не е имало никакво намерение да ходи по нужда, от страх може малко да се подмокри преди да стигне до   гърнето.
 •  Изберете обикновено гърне, което няма да бъде обърквано с играчка. Вашето дете трябва да бъде успокоявано и окуражавано и не бива да изпитва никакво напрежение, ако не може да свърши работа. Ако оставите   детето на  гърнето за повече от десет минути, то ще го приеме за наказание.
 •  За да помогнете на детето да разбере какво се иска от него, спрете да редувате дни с и дни без пелени.
 •  Лятото е чудесно време да оставите бебето да се скита наоколо по голо дупе и това ще му помогне да разбере какво е да си сух и мокър. Избягвайте да сравнявате  Вашето дете с другите – всяко се развива със собствено темпо.

 

Можем да Ви дадем какви ли не съвети за това как да приучите бебето да ходи по нужда, но помнете, че само с търпение, разбиране и насърчаване Вашето бебе ще премине успешно през този период.

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето