MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Как да предотвратите битовите злополуки?

Няколко предпазни мерки за запазване доброто физическо състояние на Вашето бебе.

2минути За четене Май 10, 2024

Обикновено се притесняваме, че само на улиците или на игрищата децата ни са изложени на наранявания, синини и други опасности. Често обаче домашната среда - кухнята, банята, стълбището, почистващите препарати и дори собствената им кошара  могат да не отговарят на изискванията на активния и любопитен свят на бебето. Как да организираме това пространство преди появата на бебето вкъщи?

Безопасност на детето по време на сън

Колкото и да е добре бебето да е близо до родителите си то не трябва да спи с тях в едно легло, а да има собствена кошара, където да има спокоен и пълноценен сън. При спане с родителите винаги има риск от затискане и избутване на бебето дори и до задушаване. В началните месеци е най-добре да бъде позиционирано до леглото на родителите като така се гарантира за бързата реакция при събуждане и улеснение за нощно кърмене.

Безопасност на детето по време на хранене

При храненето на бебето важни са не само качеството на храната, нейният вид и свежестта, но и нейната форма. Винаги подготвяйте храната на малки хапки, за да бъде по-лесна за консумиране и по този начин да се избегне задавяне.

Внимателни избирайте и приборите, които ще ползвате за хранене на детето, защото трябва да бъдат специално предназначени за тях, с които ще се избегнат появи на инфекции или усложнения при консумацията на храна.

Ако вашето бебе е склонно към алергии или някой в семейството ви е алергичен към дадени храни, то въвеждайте новите продукти единично, в малки количества и внимателно наблюдавайте реакциите на бебето след хранене.

Самостоятелно хранене

При навършване на възраст за хранене само бебето в никакъв случай не трябва да се оставя без надзор. Винаги има риск от консумиране на по-голямо количество храна на веднъж, което да доведе до усложнения. Също така трябва да се внимава и с вида храна и съдовете, в които са сервирани.

Температура на храната

Винаги следете температурата на храната преди консумация от детето, за да избегнете изгаряне на езика или небцето, което ще наруши хранителния режим и възможността му от качествено хранене.

Контрол на периметъра

Погрижете се пространството за Вашето дете да бъде обезопасено за игра или спане, за да не се създадат неочаквани ситуации. Използвайте само подходящи за възрастта играчки и наглеждайте как то ги използва без да се нарани.

Игра с домашни любимци

Ако имате домашни любимци е добре да сте сигурно, че животното е приело напълно новия член в семейството преди да му се доверите на 100%, че няма да има злополука при съвместната им игра. Децата винаги са много ентусиазирани около животни и не знаят как да се отнасят към тях без да ги предизвикат.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето