MyFeed Personalized Content
Oт 1 години
Статии
Добави в моите любими

План с игри за бебетата

От пълзенето до изправянето и очакваните първи стъпки – Вашето бебе бързо навлиза в детска възраст и става все по-активно и подвижно. Сега, когато то развива своите въображение, двигателни умения и пространствена ориентация, защо да не изпробвате тези пет идеи за занимания вкъщи или навън?

5минути За четене Апр. 29, 2024

Възрастта между 12 и 18 месеца е вълнуващ период. Вашето малко дете все по-често използва въображението си в игрите, а спектърът от дейности, на които можете да се наслаждавате заедно, става все по-широк. Може да откриете, че сега то обича да Ви носи играчки и да Ви включва в игрите си, а също така да повтаря своите любими дейности отново и отново.

Освен забавно преживяване за сближаване, активните игри играят важна роля за здравословния растеж и развитие. В някои страни има насоки за физически занимания, които препоръчват малките деца да бъдат активни поне от един до три часа всеки ден. Дневната им физическа дейност трябва да включва както структурирана, така и неструктурирана (или свободна) игра. Структурирана игра е тази, при която възрастен ръководи дейността, а детето бива насърчавано да следва прости правила. Това може да включва обикновени игри, но също така и организирани групови занимания. Неструктурирана, или т.нар. свободна игра, е тази, при която детето е свободно да бъде активно по какъвто начин пожелае, с минимална намеса от страна на възрастните. 

Насърчаването на активността на Вашето малко дете на тази възраст помага за изграждането на неговата сила и двигателни умения, както и за създаването на здравословни навици, които могат да останат за цял живот. 
 

План за игри и занимания за Вашето 12-18-месечно дете

1. На какво да играете? Гоненица 
Как се играе? Това е чудесно занимание за момента, когато малчуганът е усвоил ходенето и се учи да тича. Игрите на гоненица са особено подходяща активност, на която да се отдадете на открито, след като сте огледали и обезопасили мястото за игра от всякакви потенциални опасности. Просто накарайте Вашия мъник да Ви гони и обратното. Когато той Ви хване или Вие хванете него, го прегърнете, за да разбере, че целта на играта е постигната. 
Защо? Това вълнуващо, енергично занимание ще му помогне да изгради своите мускули и ще подобри двигателните му умения и пространствената ориентация.

План за игри и занимания за Вашето 12-18-месечно дете

2. На какво да играете? Возене и каране
Как се играе? На тази възраст Вашето малко дете може да започне да използва играчки за возене и каране, които се люлеят или движат – коли, камиони и люлеещи се кончета. То може да се забавлява, като се придвижва само из къщата или навън – под родителски надзор. 
Защо? Вашето малко дете ще хареса чувството за независимост, което идва от това да задвижва нещо със собствените си сили. Това ще помогне за укрепване на мускулите на корема и краката му.

План за игри и занимания за Вашето 12-18-месечно дете

3. На какво да играете? Забавление със сапунени балончета
Как се играе? Чудесно занимание за градината или парка. Пускайте балони и го насърчавайте да се движи, за да ги хваща и пука с ръчички. Всички малчугани се развиват със свое собствено темпо, така че запазете тази игра за времето, когато Вашето мъниче е уверено в своите стъпки.
Защо? Освен че ще го накара да се движи, гоненето и ловенето на балони ще се отрази благоприятно върху координацията между ръцете и очите и неговия баланс.
 

План за игри и занимания за Вашето 12-18-месечно дете

4. На какво да играете? Път с препятствия 
Как се играе? Създайте миниатюрно трасе с препятствия в хола или градината, като използвате предмети като възглавници, които да прескача, маса, под която да пропълзи, и стол, който да заобиколи. Оставете малчугана да изследва и да се забавлява, докато Вие го наблюдавате.
Защо? Този вид дейност ще му помогне да развие грубите двигателни умения и пространствената ориентация, както и да изгради сила и ловкост.

План за игри и занимания за Вашето 12-18-месечно дете

5. На какво да играете? Приключения с кутия
Как се играе? Ако разполагате с големи картонени кутии, те са чудесни за направата на скривалища, въображаеми коли или ракети, както и на малки бърлоги, в които да пълзите и от които да излизате. От съображения за безопасност, предлагайте играта с кутия само когато детето играе с възрастен.
Защо? Предоставянето на чиста кутия може да позволи на детето да развие двигателните си умения и равновесието си. Тя също така му дава възможност да използва своето въображение, за да измисля свои собствени игри.


Източници: 

Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6. 

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books. 

Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Accessed August 8 2018) 

Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6. 

https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/topics-of-development/play/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla…(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018)


 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.