MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Възпитайте Вашето мъниче в здравословно хранене: 14 начина за насърчаване на здравословни хранителни навици

Хранителните навици, които детето Ви изгражда сега, могат да останат с него докато расте. Това е свързано както с начина, по който представяте храната, така и с това какво точно предлагате. Следвайте нашето ръководство за създаване на здравословни хранителни навици за цял живот със съвети на Лиза Фрайс, доктор по философия, експерт по хранително поведение и учен в Института по здравни науки на Нестле в Швейцария.

11минути За четене Ноем. 23, 2023

семейство яде диня

1. Помислете как храните детето си

Отделете малко време, за да помислите за обстоятелствата около храненето на Вашето малко дете. Спазвате ли принципите на отзивчивото хранене – създавате ли топла, позитивна среда на семейната трапеза, уважавате ли решението на своето мъниче дали и колко да яде, давате ли личен пример, когато става въпрос за избор на разнообразна и питателна храна? Ако е така, чудесно! В случай че усещате, че се поддавате на някои от изброените по-малко желани принципи на поведение при хранене, сега е моментът да си припомните всички ползи от отзивчивото хранене. Не забравяйте, че не става въпрос само за това какво и колко яде Вашето мъниче. Начинът, по който предлагате храната, също е от съществено значение за неговите здравословни хранителни навици. 

- „Настойчив“ модел на хранене
Натискате малкото си дете да дояде цялата порция, дори след като Ви е показало, че е сито. Може би също така очаквате от него да седи на масата по-дълго, отколкото е подходящо за възрастта му.

- „Снизходителен“ модел на хранене
Позволявате на детето си да яде всякаква храна по всяко време. Нямате почти никакви очаквания, че то ще консумира здравословна и балансирана храна.

- „Прекалено строг“ модел на хранене
Прекалено много контролирате какво яде Вашето мъниче. Може би му давате само малки порции или ограничавате количеството, дори когато то Ви показва признаци, че все още е гладно. 

Какво казва д-р Фрайс: „Отзивчивото хранене е правилният подход. Освен че намалява вероятността от преяждане, реагирането на сигналите за глад и ситост на малкото дете е свързано с по-здравословно хранене и телесно тегло. Отзивчивото хранене означава приятни и интересни часове за хранене, без да оказвате прекалено голям натиск върху детето си или да го насърчавате прекомерно. Родителите, които следват принципите на отзивчивото хранене, също така предлагат на своето малко дете здравословен избор по време на основните хранения и междинните закуски, задават ясни насоки и очаквания по време на хранене и са добър пример за подражание, като практикуват и насърчават здравословното хранене у дома“.

2. Внимавайте да не оказвате натиск 

Вероятно имате ясна представа колко искате да яде Вашия малчуган. Може би дори го притискате да изяде всичко, дори когато Ви казва, че е сит. Това, че Вие сте възрастният, не означава, че знаете най-добре, когато става въпрос за апетита на Вашето мъниче. Оставете на детето възможността само да реши колко ще яде.
Какво казва д-р Фрайс: „Принуждаването на детето да яде по-голямо количество, отколкото желае, може да има различни последствия. Ако детето вече се е заситило, това може да го научи да игнорира сигналите за ситост, което да доведе до преяждане в бъдеще. В други случаи има вероятност да създадете стресираща среда, която да доведе до негативни асоциации с храната, която искате да приеме – в резултат на което да го накарате да я избягва в бъдеще. В някои дни децата могат да се хранят по-малко, отколкото в други. Това е напълно нормално. Те ще компенсират при следващото хранене“.

3. Предлагайте богати на хранителни вещества храни и напитки 

Коремчето на Вашето подрастващо дете е малко, затова е важно ценното място в него да не бъде заемано от храни с високо съдържание на сол и захар или от подсладени със захар напитки. Вместо това, предлагайте разнообразни храни, които са богати на хранителни вещества, заедно с мляко (кърма, пълномаслено краве мляко или мляко за подрастващи) или вода при всяко хранене и междинна закуска. Изключения могат да се правят за специални случаи, като например рождени дни или семейни тържества, когато сладкиши и десерти могат да се предлагат в порции, съобразени с възрастта на детето. Упражнявайте отзивчиво хранене, като не го притискате да яде тези храни, но също така се опитайте да бъдете спокойни, в случай че то реши да ги пробва. Вашето дете скоро ще научи, че сладките лакомства са „храни за специални случаи“, а не част от ежедневната диета.

Какво казва д-р Фрайс: „Изследванията при по-големи деца показват, че когато родителите ограничават това, което децата им могат да ядат (например при пълно ограничаване на приема на конкретни храни), прави определени храни да изглеждат по-привлекателни, защото са „забранени“. Поради това децата могат да бъдат по-склонни да прекаляват с тях, когато им се отдаде удобна възможност“.

купички с храна

4. Проверете размера на порциите 

Сервирайте подходящи за възрастта количества храна. Винаги можете да му предложите допълнително, в случай че след като е приключило с храната, показва признаци, че все още е гладно. Избягвайте да го насърчавате да изяде всичко докрай, а вместо това – уважавайте сигналите му за глад и ситост. 
Какво казва д-р Фрайс: „Има доказателства, че предлагането на големи порции апетитни, енергийно богати храни като макарони със сирене, увеличава количеството храна, което детето приема“.

5. Насърчавайте нежно 

Когато въвеждате нова храна, няколко думи за насърчение могат да помогнат в убеждаването на детето да опита. 
Какво казва д-р Фрайс: „В едно скорошно проучване много малко деца са били склонни да опитат нов плод или зеленчук, без да бъдат предварително приканени. Вместо с трикове или подкупване, опитайте да насърчите детето с нежна дума. Така то ще бъде по-склонно да пробва храната“.

семейство яде диня

6. Бъдете добър пример за подражание 

Колкото е възможно по-често сядайте на трапезата като семейство, за да се насладите заедно на храната. Вашето малко дете се учи от това, което вижда, че правите Вие и останалите членове на семейството, така че бъдете добър пример за подражание, като консумирате и се наслаждавате на здравословна храна. Позволете му да види, че приемате нова храна с удоволствие и има вероятност то също да поиска да я опита. 
Какво казва д-р Фрайс: „Това, което родителят яде е силен показател за това какво ще яде детето. Скорошно проучване показа, че създаването и следването на модел за подражание в храненето е най-успешната техника за убеждаване на детето да консумира дадена храна“.

7. Забранете подкупите 

Колкото и да е изкушаващо, не използвайте храната като награда. Ако например предложите на детето си сладолед, за да изяде зеленчуците си, това може да създаде негативни асоциации и да го откаже от зеленчуците в дългосрочен план. 
Какво казва д-р Фрайс: „Опитайте се да предлагате всички храни еднакво, вместо да му внушавате, че някои храни са по-малко апетитни, а други – по-изкушаващи“.

8. Предотвратяване на „придирчивото хранене“

Понякога може да сте толкова притеснени, че малчуганът Ви става твърде придирчив и приема само ограничен кръг храни, че отчаяно да го молите да яде. Това може да направи времето за хранене стресиращо и за двама Ви и да има обратен ефект върху това, на което се надявате. Ако той харесва само няколко храни, сложете някои от тях в чинията му, като ги съчетаете с нови или вече отхвърлени храни. Децата може да се наложи да опитат нова храна няколко пъти, преди да се научат да я харесват. 
Какво казва д-р Фрайс: „Изследванията показват, че оказването на натиск върху малките деца да ядат какъвто и да е вид храна всъщност увеличава вероятността те да я откажат. Ако родителите могат да запазят спокойно отношение към храненето, има вероятност децата да бъдат по-склонни да опитват“.

бебе се храни

9. Отделете време за дъвчене 

Предлагайте на детето си храна на малки парченца и се уверете, че е сдъвкало това, което е в устата му, преди да му предложите още. Също така не го пришпорвайте да довърши храната си бързо. Оставете го да се храни със собствено темпо. Създаването на добри навици сега може да помогне в избягването на бъдещи проблеми с преяждането.
Какво казва д-р Фрайс: „Децата, които се хранят по-бързо, са склонни да приемат повече калории. Това може да се дължи на по-големите хапки и по-малкото сдъвкване на храната. Изследванията показват, че тенденциите към по-бързо хранене могат да се появят още в предучилищна възраст“. 

10. Избягвайте да използвате храна като начин за успокояване

На тази възраст Вашето мъниче вероятно не разполага с достатъчно езикови умения, за да предаде чувствата си с думи, затова може да се разстрои, да избухне в плач или да изпадне в истерия. Може да е изкушаващо да извадите бисквитката „за спешни случаи“, определена любима храна или дори здравословна закуска, за да се опитате да предотвратите очакваната сцена. Това обаче може да има отрицателни последствия в дългосрочен план.   
Какво казва д-р Фрайс: „Използването на храна за успокояване от ранна възраст може да допринесе за развитието на затлъстяване при малките деца. Малчуганите могат да започнат да свързват храната с емоциите, вместо със собствените си сигнали за апетит, което да ги подтикне да ядат, когато не са гладни“.

11. Помнете, че няма „идеален размер“ за Вашето подрастващо дете

Не се опитвайте да притискате по-малкото дете да яде повече или да отказвате храна на по-едрото дете, за да му помогнете да отслабне. Погрешно е схващането, че по-големите бебета са по-здрави бебета. 
Какво казва д-р Фрайс: „Бебетата се раждат с естествени инстинкти да разпознават собствените инстинкти за глад и ситост. Разпознаването и откликването на сигналите за глад и ситост на детето води до по-здравословни хранителни навици и растеж“.

бебе с лигавник

12. Научете се да „разчитате“ сигналите на Вашето малко дете 

Избягвайте да слагате твърде много храна в чинията на Вашето мъниче. Предлагайте му малка порция и обръщайте внимание на знаците му, които Ви подсказват дали е сито или все още гладно. Винаги можете да му предложите допълнителна малка порция, в случай че Ви покаже, че е все още гладно.
Какво казва д-р Фрайс: „На 18-24-месечна възраст малките деца могат да използват комбинация от думи (като „искам това“ или „готово“) и жестове (посочване, протягане или избутване на храната), за да Ви съобщят кога са гладни или сити. Обърнете внимание на тези жестове и изрази и се вслушайте в това, което Ви казва, когато става въпрос за неговия апетит“.

13. Осигурете време на малкото си дете да се упражнява в дъвчене

Вероятно вече сте преминали от кашави пюрета към споделяне на внимателно нарязани храни, които цялото семейство консумира. Все още ще трябва да режете храната на парченца, подходящи за вземане на една хапка, докато то се научи да дъвче. 
Какво казва д-р Фрайс: „От раждането до четиригодишна възраст, обемът, който побира детската уста се удвоява. Дъвкателните мускули на детето стават по-силни, което позволява по-фин контрол върху храната в устата му. Овладяването на дъвчене с подходящи текстури има многобройни ефекти върху цялостното преживяване при хранене – от възприемането на вкуса, аромата и текстурата, до чувството за ситост и приемането на по-широк спектър от храни“.

майка и бебе готвят

14. Направете времето за хранене забавно! 

Опитайте се да включите малчугана в процеса на готвене. Има много подходящи за възрастта му задачи, с които той може да помага – разточване на тесто, откъсване на розичките броколи от дръжката, почистване на картофи и изсипване на съставки в купа. Уверете се, че Вашето мъниче е под надзор в кухнята през цялото време. Малчуганът ще очаква с нетърпение семейните ястия, за чието приготвяне сам е помогнал.

Източници: 

Birch LL, Savage JS, Fisher JO. Right sizing prevention. Food portion size effects on children’s eating and weight. Appetite 2015; 88:11-16. 

Black RE, Makrides M, Ong KK (eds): Complementary Feeding: Building the Foundations for a Healthy Life. 2017 Nestlé Nutr Inst Workshop Ser, vol 87, pp 153–165, (DOI: 10.1159/000448965) 

Blissett J, Fogel A. Intrinsic and extrinsic influences on children’s acceptance of new foods. Physiol Behav 2013; 121:89–95. 

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95. 

Edelson LR, Mokdad C, Martin N. Prompts to eat novel and familiar fruits and vegetables in families with 1-3 year-old children: Relationships with food acceptance and intake. Appetite 2016: 99:138-48. 

Fogel A, Goh AT, Fries LR, et al. A description of an ‘obesogenic’ eating style that promotes higher energy intake and is associated with greater adiposity in 4.5 year-old children: Results from the GUSTO cohort. Physiol Behav 2017; 176:107-16. 

Fogel A, Goh AT, Fries LR, et al. Faster eating rates are associated with higher energy intakes during an ad libitum meal, higher BMI and greater adiposity
among 4.5-year-old children: results from the Growing Up in Singapore Towards Healthy Outcomes (GUSTO) cohort. Br J Nutr 2017; 117(7):1042-51. 
Fogel A, Fries LR, McCrickerd K, et al. Oral processing behaviours that promote children’s energy intake are associated with parent-reported appetitive traits: Results from the GUSTO cohort. Appetite 2018:126:8-15. 

Fries LR, Martin N, van der Horst K. Parent-child mealtime interactions associated with toddlers’ refusal of novel and familiar foods. Physiol Behav 2017; 176:93-100. 

Le Reverend BJD, Edelson LR, Loret C. Anatomical, functional, physiological and behavioural aspects of the development of mastication in early childhood. Br J Nutr 2014, 111(3):403–14. 

Perez-Escamilla R, Segura-Perez S, Lott M, on behalf of the RWJF HER Expert Panel on Best Practices for Promoting Healthy Nutrition, Feeding Patterns, and Weight Status for Infants and Toddlers from Birth to 24 Months. Feeding Guidelines for Infants and Young Toddlers: A Responsive Parenting Approach. Durham, NC: Healthy Eating Research, 2017. Available at: http://healthyeatingresearch.org 

Rodgers RF, Paxton SJ, Massey R, et al. Maternal feeding practices predict weight gain and obesogenic eating behaviors in young children: a prospective study. Int J Behav Nutr Phys Act 2013; 10:24 http://www.ijbnpa.org/content/10/1/24 

Russell CG, Haszard JJ, Taylor RW, et al. Parental feeding practices associated with children’s eating and weight: What are parents of toddlers and preschool children doing? Appetite 2018; 128:120-8. 

Shloim N, Edelson LR, Martin N, et al. Parenting styles, feeding styles, feeding practices, and weight status in 4-12 year-old children: A systematic review of the literature. Front Psychol 2015; 6:1849. doi: 10.3389/fpsyg.2015.01849 

Stifter CA, Moding KJ. Understanding and measuring parent use of food to soothe infant and toddler distress: A longitudinal study from 6 to 18 months of age. Appetite 2015; 95:188-96. 

van der Horst K, Sleddens EFC. Parenting styles, feeding styles and food-related parenting practices in relation to toddlers’ eating styles: A cluster-analytic approach. PLoS ONE 2017; 12(5): https://doi.org/10.1371/journal.pone.0178149 

Vollmer RL, Mobley AR. Parenting styles, feeding styles, and their influence on child obesogenic behaviors and body weight: a review. Appetite 2013; 71:232-41. 

Woo Baidal JA, Morel K, Nichols K, et al. Sugar-sweetened beverage attitudes and consumption during the first 1000 days of life. Am J Public Health 2018; 108(12):1659-65. doi:10.2105/AJPH.2018.304691