MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Правила и забрани на отзивчивото хранене

Начините, по които храните бебето си, са също толкова важни, колкото и това, с което го храните. Разберете за какво да внимавате и какво да правите, когато бебето Ви започне да приема твърди храни. Отбележете колко от следните подходи за отзивчиво хранене използвате всеки ден с бебето си.

6минути За четене Юли 17, 2023

Да... храните бебето си, когато е гладно 

Търсете признаци, че то се интересува от храната, като например отваряне на устата и навеждане към лъжицата, която му предлагате.

Не… продължавайте когато е сито  

Оставете лъжицата, когато детето Ви покаже признаци, че е сито – по този начин ще подпомогнете и насърчите добрите хранителни навици. То може да Ви подскаже, че е заситено, като държи затворена устата си, обръща глава настрани или се разсейва лесно със странични неща

отзивчиво хранене

Да…забележите когато просто си играе 

Бебетата изследват заобикалящия ги свят посредством устата си. Ако просто слага лъжицата в устата си от любопитство, както прави с играчките, то времето за хранене вероятно е приключило. Оставете го да си играе с лъжицата, но приберете храната. 

Не…го насилвайте да изяде всичко докрай 

Повечето бебета могат сами да регулират храненето си, така че не настоявайте излишно да довърши храната си, ако е загубило интерес. 

Да…се погрижите всяка хапка да бъде пълноценна 

Коремчетата на бебетата са съвсем малки в сравнение с нашите, така че се постарайте всяка лъжичка да бъде от значение. За целта предлагайте храни, богати на хранителни вещества. На възраст от шест до осем месеца само около една трета (около 200 калории) от храненето на бебето се получава от въведените в менюто нови храни. Останалата част се осигурява от майчиното мляко. Всяка лъжичка трябва да бъде стъпка към изграждане на здравословни хранителни навици – с  ястия и междинни похапвания от плодови и зеленчукови пюрета, месо и зърнени храни. Нуждата на бебето Ви от желязо е от особено значение сега. Скорошна публикация показва, че бебешките каши са част от диетата на 75 % от изследваните бебета на възраст от шест до девет месеца в САЩ, като се оказва, че кашите са всъщност най-големият източник на желязо в тяхната диета. 

Не… добавяйте захар или сол 

Здравните специалисти препоръчват добавените захари (захари, добавени по време на производството, от готвача или от Вас), както и захарите, естествено съдържащи се в сиропите, плодовите сокове и концентратите на плодовите сокове, да съставляват не повече от 10 % от калориите на бебето, приети захранващи храни. Проверявайте етикета, когато пазарувате. Предлагайте здравословни продукти, които съдържат важни хранителни вещества. Няма място за „сладки“ храни и подсладени със захар напитки. 

Да…включвате в менюто здравословни храни по всяко време 

Предлагайте здравословни храни в редовните хранения и в междинните похапвания. Позволете на Вашето мъниче само да реши колко ще изяде, ако изобщо има желание и апетит. Докато му осигурявате балансиран избор, няма за какво да се притеснявате. В крайна сметка то ще се нагоди самостоятелно нуждите си в регулярен хранителен режим. 

Не… се притеснявайте, ако изяде само лъжица или две 

Когато започнете със захранването, бебето Ви може да се задоволи със съвсем малко кколичество за едно хранене. Това е така, тъй като то все още получава по-голямата част от необходимите калории с приема на майчиното мляко. Освен това то има нужда от време, за да се научи да яде от лъжица! Не настоявайте детето да яде повече. Напълно нормално е апетитът на бебето Ви да се променя от ден на ден. Отпуснете се и се съобразете с него. „Оказвате на натиск върху детето, с идеята да яде се свързва с по-малък прием на здравословна храна и с общо раздразнение по отношение на храната“, обяснява Лиза Фрайс, доктор на науките, специалист по поведенчески науки в изследователския център на Нестле в Швейцария. „Този натиск може да направи времето за хранене стресиращо за детето и да създаде негативни асоциации с храната, която му предлагате. Като поддържате времето за хранене спокойно, увеличавате шансовете то да опита храната и следващия път“. 

Да… подхождате внимателно при въвеждането на нови храни 

Продължавайте да въвеждате разнообразни плодове, зеленчуци, боб, месо и зърнени храни, дори ако не всеки път получавате положителна реакция. Бебетата се раждат с предпочитание към сладкия вкус, но това не означава, че сладките храни са единствените, които ще им харесат. 

Не…. се отказвайте след един или два опита 

Вашето бебе може да се нуждае от многократно „пробване“ (до осем опита, предлагани по време на различни хранения и в различни дни) на нова храна, докато се научи да приема и харесва вкуса. Затова не се предавайте лесно. Колкото по-често предлагате нова храна, толкова по-вероятно е бебето Ви да я хареса накрая. 

Да… комбинирате новите храни със старите любими 

Опитайте да давате храна, която знаете, че бебето Ви харесва, заедно с новата. Като за начало може да сложите в лъжицата и от двете храни, за да въведете непознатия до момента вкус. В случай че се приеме добре, предложете новата храна самостоятелно. 

Не… предлагайте твърде много варианти по време на едно хранене 

Разнообразието е важно, но прекалено големият избор по време на едно хранене може да претовари откривателя на нови вкусове. Дайте възможност на детето да опита и приеме непознатите храни постепенно.  

Да… се съобразите с желанието за похапване 

Бебето ще комуникира с Вас посредством езика на тялото, изражението на лицето и широко отворена уста, когато е все още гладно. Позволете му само да реши какво количество иска да изяде. 

Не… му давайте само от любимите храни 

Макар да е изкушаващо, не бива да забравяте, че Вашата основна задача е да предложите на своето бебе широк избор от здравословни храни. Вашето бебе, от своя страна, е този, който ще реши колко точно да изяде. Ако все още е гладно, ще яде и други храни, след като неговите любими са свършили. 

Да… следите израженията на своето бебе 

Изражението на лицето на Вашето бебе може да Ви подскаже много за това какво мисли, но не трябва да се подвеждате. Новата храна може да предизвика изненадваща реакция от страна на бебето просто защото е нещо, което то не е опитвало преди. Това не означава непременно, че храната не му харесва.  Помнете, че дори храни, които смятате, че бебето Ви избягва, могат да се превърнат в любими с многократни опити в продължение на няколко дни или седмици. Както винаги, обръщайте внимание на това кога бебето Ви показва, че е гладно и кога се е нахранило, и се вслушвайте в желанията му. 

Не… разкривайте собствените си предпочитания 

Ако предлагате на бебето си храна, която Вие самите не харесвате, опитайте се да не му давате да разбере това, като се почесвате по лицето или задържате дъха си, докато то отхапва. Както Вие можете да разчетете израженията му, така и то може да разчете Вашите. 

 

Източници:  

 

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is imbedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3):490-4. 

 

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.  

 

Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: Lessons from the FITS study. Nutrients 2017; 9(7):doi: 10.3390/nu9070733. 

 

Finnane JM, Jansen E, Mallan KM et al. Mealtime structure and responsive feeding practices are associated with less food fussiness and more food enjoyment in children. J Nutr Educ Behav 2017; 49(1):11-18. 

 

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11): 1160; doi:10.3390/ijerph13111160. 

 

Sleddens EF, Gerards SM. Thijs C et al. General parenting, childhood overweight and obesity-inducing behaviors: a review. Int J Pediatr Obes 2011; 6(2-2):e12-e27. 

 

World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009. 

 

World Health Organization. Sugar intake for adults and children. Geneva, World Health Organization, 2015.