MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Добро физическо състояние на вашето бебе

Следвайте нашите прости полезни съвети и създайте ежедневно повтарящи се навици, които доставят удоволствие на Вас и на бебето.

3минути За четене Апр. 29, 2024

Направете живота на Вашето бебе по-лесен - създайте му по-удобна житейска среда и му помогнете да се чувства щастливо и доволно. Ако мислите, че е лесно да се каже, но трудно да се осъществи, продължете да четете! Следвайте нашите прости полезни съвети и създайте ежедневно повтарящи се навици, които доставят удоволствие на Вас и на бебето.

 

Домашно удобство

Свийте топло и уютно “гнездо” за Вашето бебе с добре познати предмети, носещи успокоение. Любимото плюшено мече или одеалце, дори палецът или пък биберонът-залъгалка, ще създадат у Вашето бебе чувство на увереност и сигурност. Неизменните предмети създават твърда почва под краката на бебето, когато всичко останало шеметно се променя!

Подбирането на подходящия момент е от най-голяма важност, когато започнете да го учите да прави ежедневния си тоалет, въвеждайки хигиенните навици. Ще Ви помогнем да утвърдите добри реакции, които ще накарат Вашето бебе да се чувства в свои води и така да избягвате евентуалните му избухвания.

 

Дъвченето и смученето - начин да опознаеш света!

Бебета започват да смучат палеца си още в утробата на майката и когато излязат на бял свят сученето и смученето ги утешава и успокоява. Когато ги слагате да спят, бебетата често смучат пижамите си, хапят ръце и правят други неща, които им помагат да заспят по спокойно, преди да открият палеца си, биберона-залъгалка или одеалцето.

С месеците тези навици се превръщат в начин да опознаят света около себе си. Вашето дете ще започне да разпознава материите, ароматите и вкусовете като слага предмети в устата си. Това специалистите наричат "орален етап".

Палците и бибероните-залъгалка, начин да задоволят импулса за сучене

Палецът още от рано открива пътя към устата. Вашето дете смуче палеца си, когато изпитва необходимост от това, често за да замести гърдата на мама между храненията. Предимството на палеца е, че Вашето дете никога няма да го загуби, нито пък ще падне от устата му в три часа сутринта и ще предизвика кризисна ситуация, при която мама и татко ще прекарат дълго време в успокоения и ще изпеят безброй приспивни песнички. Когато Вашето бебе започне да взима в ръце всичко, до което се докопа и да лази, то ще се нуждае и от двете си ръце, при което ще спре да смуче палеца си от само себе си.

Бибероните-залъгалка са практични, защото успокояват и утешават Вашето бебе бързо, и са по-чисти, тъй като се стерилизират.

Дискусията на тема палците и бибероните-залъгалка разделя родителите и здравните работници на два лагера. Просто следвайте своя инстинкт - в края на краищата никой не познава Вашето бебе повече от Вас!

 

Одеалцето, създаващо чувство на сигурност - прозорец към света

Специалистите се отнасят към одеалцето, създаващо чувство на сигурност, като “преходен предмет”. Около осмия месец, дори и по-рано, у Вашето дете ще започне да се развива чувството на независимост и то скоро ще разбере, че родителите не винаги са наоколо. Това е моментът, когато бебетата откриват своето одеалце, създаващо чувство на безопасност, средство за защита срещу безпокойството и способ за осъществяване на прехода от зависимост от родителите към независимостта.

Мечето и шалчето, носещи аромата на мама, са обичайните предмети у дома, които бебетата обичат да взимат със себе си – още по-добре би било, ако си имат свой собствен аромат. Би било светотатство одеалцето, създаващо чувство на сигурност, да мирише на прах за пране! Избраният предмет ще утешава детето в емоционални ситуации: отсъствие на родителите, тръгване на детски ясли, посещение при лекаря или болест.


За съжаление децата не винаги подбират най-чистичкото и най-красиво мече от своята колекция, и твърде често предпочитат парцал за възглавничка или завивка! Те го усукват и дъвчат, но това няма никакво значение, щом одеалцето им е в ръцете, децата се чувстват по-силни, а предизвикателствата на деня – по-лесни за преодоляване.

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето