MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

Кога моето бебе ще започне да спи през цялата нощ?

Нередовният сън на бебето, след изписването от родилното, може да се окаже изтощително предизвикателство. Затова ще бъдат необходими малко грижи през деня и нощта. Новороденото вероятно ще се буди често за хранене, смяна на пелените или защото не се чувства комфортно. Това няма да продължи вечно – до навършване на 6-месечна възраст, 24-те часа в ежедневието на Вашето бебе ще изглеждат съвсем различно.

4минути За четене Юни 27, 2024

Един от най-честите срещаните въпроси, задавани от новите родители, е: „Кога моето бебе ще започне да спи през цялата нощ?“. Отговорът не е толкова ясен, колкото си мислите. Моделът на сън на бебето ще се промени драстично в периода от първите няколко седмици до навършване на шест месеца (и Вашият също!). Новородените имат и специални хранителни нужди, така че е важно колко често и с какво количество се хранят.   

Първите седмици 

През първия месец ще опознавате бебето си и неговите цикли на сън. Бъдете подготвени за това, че то ще се събужда често през нощта. Нощните събуждания са нормални и необходими за новородените, тъй като техните стомахчета са малки и те трябва да се хранят често. 

През първия месец след раждането на бебето е необходимо то да бъде будено, в случай че са изминали четири часа от последното му хранене. През тези първи седмици то ще се нуждае от кърма поне на всеки четири часа. След като навърши един месец и в случай че расте добре – вече няма да има необходимост да го будите за хранене. 

За бебето ще бъде по-лесно да се събуди, ако е в „активен“ сън – следете за движения и потрепвания на клепачите. Някои съвети за събуждането му от дълбок сън насочват към смяна на пелените или дори малък масаж на гърба, корема или крачетата.  

Ако установите, че бебето Ви трудно остава будно по време на редовното хранене или често заспива на гърдата, помолете своя лекар да провери дали бебето Ви е със здравословно тегло. 

Навлизане в рутината 

На около три месеца бебето все още може да се буди през нощта, за да се нахрани, но ще започне да спи за по-дълги периоди от време между храненията. Неготово стомахче вече не е толкова малко, поради което може да изкара по-дълги периоди без храна. 

Последователността и рутината са ключови за създаването на здравословен режим на сън за Вашето бебе. Научните изследвания показват, че установения режим помага за увеличаване на количеството сън, което бебето получава. Неспазването му може да доведе до по-малко сън и повече нощни събуждания.  

Защо сънят е важен? 

Адекватното време за сън на бебетата е необходимо за техния здравословен растеж и развитие. Можете да помогнете на бебето си да изгради добри навици за сън. Научни изследвания показват, че бебетата, които имат редовен режим на лягане и последователен график на сън, е по-вероятно да усвоят добри навици за сън в началото на живота си. След това е по-вероятно тези добри навици да се запазят през цялото детство.  

Как се развиват моделите за сън 

Между втория и третия месец много бебета могат да спят по пет часа през нощта. Някои хора са на мнение, че това е сън през цялата нощ – и може да Ви се струва наистина така, особено в сравнение с първите дни. В началото това може да не се случва всяка нощ, но е вид сигнал, който предизвестява началото на по-структуриран сън. Очакването, че бебето ще спи по осем часа, е по-вероятно да се случи след 6-месечна възраст. 

Един от начините да анализирате нощния сън на бебето е да се запитате спи ли то добре, буди ли се, за да бъде нахранено, както и способно ли е веднага след това да се успокои само и да заспи. Ако отговорът е „да“, значи сте на прав път. Осъзнаването на нуждите на бебето от сън и ранното въвеждане на режим на лягане ще му даде възможност да усвои добри навици за сън, докато е още малко. 

Не забравяйте, че уменията за сън, които Вашето бебе развива сега, създават предпоставки за неговите навици за сън, когато порасне. Така че времето, което инвестирате, за да помогнете на бебето си да усвои добри техники за сън сега, ще има положително въздействие върху здравословното му развитие в бъдеще.  

Източници:  

Sadeh A, Mindell JA. Infant sleep interventions – methodological and conceptual issues. Sleep Med Rev 2016; 29:123-5. 

Henderson JM, France KG, Owens JL et al. Sleeping through the night: the consolidation of self-regulated sleep across the first year of life. Pediatrics 2010; 126(5):e1081–7. 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Sleeping-Through-the-Night.aspx (Accessed January 5 2017) 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Getting-Your-Baby-to-Sleep.aspx (Accessed January 5 2017) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.