MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Етап на захранване и как да продължите

След като сте въвели някои от вкусовете и текстурите, можете да започнете да обогатявате менюто му с разнообразни здравословни идеи за допълване на захранването на бебето. 

2минути За четене Май 10, 2024

Оставете бебето да определя темпото на захранването. Всички деца са различни, затова е важно да наблюдавате и да откриете какво работи най-добре за Вашето мъниче.

Разнообразие в храната

Експериментирайте с различни вкусове и текстури, за да обогатите храненето на бебето. Пригответе едни и същи съставки по различен начин, за да видите как се приемат най-добре.

Бъдете добър пример

Бебета копират поведението на родителите си, затова бъдете добър пример и ги включете в семейните хранения. Това ще насърчи тяхната любопитност и желание да опитват нови храни.

Внимавайте за алергии

Бъдете нащрек за проява на алергии при въвеждане на нови храни. Някои от потенциалните алергени включват целина, зърнени храни с глутен, краве мляко, морски дарове, яйца, риба, ядки, лупина, сусам, соя и сулфити.

Разнообразие и баланс

Фокусирайте се върху различните хранителни групи, като млечни продукти (пълномаслени и пастьоризирани), храни богати на нишесте (ориз, паста, картофи), протеинови източници (месо, риба, яйца и варива), ядки (натрошени, смлени или под формата на масло), плодове и зеленчуци за да осигурите неоходимото разнообразие и баланс.

Не се отказвайте

Ако бебето отхвърли определена храна можете да смените подхода за сервиране или структурата на храната. Понякога е необходимо да предложите един и същ вид храна до 8 пъти, преди то да я приеме.

Избягвайте определени храни

Опитайте се да избегнете храни с твърде много сол и захар, такива с високо съдържание на наситени мазнини, нискомаслени продукти, сурови морски дарове, акула, риба меч и марлин (високо съдържание на живак), цели ядки (поради риска от задавяне) и мед (може да съдържа бактерии)

Поддържайте хидратацията

Предлагайте вода с всяко хранене и не забравяйте, че кърмата или млякото за кърмачета и водата са основните течности за Вашето бебе в периода на захранване. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето