Те имат ключова роля в изграждането на имунната система на детето. Тези биоактивни компоненти правят майчиното мляко незаменима храна за бебето.
Защо кърмените деца имат толкова много „добри бактерии“ в храносмилателния тракт? Олигозахаридите в кърмата, наречени още HMO (Human Мilk Оligozaccharides), са едни от нейните уникални биоактивни компоненти, които имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора на кърмачетата и следователно и върху тяхното здраве и благополучие.
Защо HMO са толкова важен компонент на майчиното мляко?
1. HMO подпомагат развитието на имунната система, а това е важно, защото при раждането тя не е напълно функционираща.
2. Част от уникалните ползи на олигозахаридите в майчиното мляко (HMO) са, че подпомагат само добрите бактерии в храносмилателната система на бебето. Такива са бифидобактериите.
3. HMO предпазват и от неблагоприятните ефекти на патогенните микроорганизми, попаднали в храносмилателната система на кърмачето. Олигозахаридите служат като „примамка“ за потенциалните патогени и не им позволяват да предизвикат инфекция.
Благодарение на тези уникални ползи на олигозахаридите (НМО), кърмените деца страдат много по-рядко от инфекции и различни заболявания.
