MyFeed Personalized Content
0 - 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Проблеми с кърменето? Ето няколко съвета, как да се справим с проблеми като чувствителни зърна и болезнени гърди

Кърменето си струва, въпреки че в началото може да се наложи да положите малко усилия. Ето някои основни притеснения, които кърмещите майки имат, както и предложения за тяхното разрешаване.

7минути За четене Юни 10, 2024

Кърменето е прекрасна част от майчинството и е важно за развитието и растежа на Вашето бебе. Често, обаче, се случва да бъде съпроводено с дискомфорт и известни притеснения от страна на майките.

Възпалени зърна при кърмене на бебето

Често се случва жената да изпитва лек дискомфорт при първите кърмения след раждането. Той почти веднага, в рамките на няколко минути. Това усещане може да бъде причинено от неправилно засукване, лошо позициониране или бебе, което е свикнало да пие от бутилка, може прекалено силно да суче или в случй че изпозлвате помпа за кърма и тя не ви пасва. Какво да направите? Ето някои възможности:

Препоръки за успокоение на бебето

●    Между храненията слагайте бебето върху вас кожа до кожа, това ще му помогне да се успокои;
●    Изчаквайте бебето да е спокойно и да започне да се оглежда. Това е идеалният момент да го насочите към гърдите си.
●    Експериментирайте с различни позиции за хранене, като "кръстосана люлка" или "ръгби". И двете осигуряват малко по-голяма поддръжка на главата и шията, което може да осигури по-доброто засукване.
●    Ако носът на бебето натиска гърдата ви, спуснете леко тялото му надолу, за да помогнете на нослето му да се освободи. Брадичката му трябва да докосва гърдата ви за по-добро засукване, а главата му не трябва да бъде прекалено назад или наклонена.
●    Започнете хранетето от по-малко възпалената гърда, за да сведете до минимум агресивно хранене от чувствителното зърно.
●    Никога не дърпайте бебето от гърдата си, защото така ще развалите вакуума от засукването. В такъв случй как да махнете бебето от гърдите си? Може да прекъснете сукането, като поставите пръста си между гърдата и венците на бебето, преди да го махнете от нея.
●    Изстискайте няколко капки кърма и натрийте ареолите и зърната след хранене. Това ще предпази и успокои чувствителните зърна. Оставете ги да изсъхнат.
●    Ако използвате помпа за гърди, проверете дали има различни размери и изберете този, който е най-подходящ за вас. Може да се консуктирате с вашия педиатър, който да ви препоръча най-подходящия за вас.
●    Носете памучни дрехи (сутиен за кърмене или горна дреха).
●    Ако зърната ви са прекалено болезнени при докосването до сутиена или дрехите ви, използвайте подложки за кърмене и дръжте гърдите си възможно най-дълго време на въздух (без сутиен или дреха).

Подути гърди

Обикновено веднага след раждането гърдите Ви са твърди и подути. Причината обикновено е заради забавяне на храненията, прекомерно производство на мляко, лошо или неефективно изсукване на млякото, бързо или внезапно отбиване или оток на гърдата.

Основни препоръки при подуване на гърдите

●    Трябва възможно най-скоро да освободите напрежението в гърдите си, което може да стане по няколко начина: кърмене, изцеждане на млякото с ръцете или използвате помпа за кърма. Ако усещате гърдите си са прекалено „пълни“, преди да засуче бебето може да изцедите малко мляко с ръка или помпа.
●    Кърмете или изпомпвайте на всеки 2 часа, за да помогнете за по-доброто производство на мляко. Не забравяйте, че вашето новородено трябва да бъде кърмено най-малко 8 до 12 пъти за 24 часа!
●    Вземете топъл душ или поставете топла, влажна кърпа на гърдите.
●    Ако бебето ви не иска да суче достатъчно дълго и все още усещате гърдите си „пълни“, използвайте помпа или се изцедете с ръка докато почувставте комфорт на двете си гърди.
●    Използвайте студени компреси между храненията за облекчаване на напрежението.
●    Както ръцете и/или краката ви могат да бъдат подути заради задържане на течности, това важи и за гърдите ви. Опитайте се да изцедите излишъка. Поставете пръстите и палеца на върха на зърното и натиснете за около минута. Зърното трябва да стане по-гъвкаво и да позволи кърменето или изцеждането да бъдат по-ефективни.

Изтръпване в гърдите

Може да усетите изтръпване, защото гърдите ви се адаптират към кърменето. Ако изтръпването трае само няколко секунди и се случи, когато бебето ви започне да суче, не се притеснявайте, това е нормален признак на "слизане" на млякото.

Болезнени гърди

Усещате ли болка през първите няколко дни? Ако усещате гърдите си „пълни“, но не подути през първите 2 до 5 дни след раждането, причината може да е в прехода от първото мляко към второто (зрялото мляко). Ако гърдите ви са болезнени, горещи, имат зони със зачервяване или не се чувствате добре, имате температурата ви е над 38 ° C се консултирайте с вашия лекар. Може да имате инфекция и да се нужни медикаменти.

Основни препоръки при болезнени гърди:

●    Внимателно масажирайте горната част на гърдите.
●    Сложете топъл или хладък компрес.
●    Вземете топъл душ.
●    Кърмене често - най-малко 8-12 пъти за 24 часа.
●    Уверете се, че бебето ви е поставено правилно по време на всяко хранене.
●    Проверете дали засукването е правилно - зърното и почти цялата област около него са захванати от устата на бебето. Когато дърпате бебето от гърдите си, не забравяйте да прекъснете вакуума, като леко плъзнете пръста си между зърното и венците му. При нужда потърсете консултант по кърмене или съвет от вашия лекар.

Бърза струя на млякото

Понякога когато гърдите ви са препълнени могат сами да „пускат“ силна струя мляко. Това може да доведе до задавяне на бебето, дори може да го откаже да суче. Не се отказвайте.

Съвети за силна струя при кърмене:

●    Сложете бебето в позиция, в която то да има контрола на потока от млякото. Позата „футболна топка“ или да поставите бебето по-изправено са подходящи пози при силна първоначална струя.
●    Изцедете малко мляко преди да започнете кърменето.

Разранени зърна

В началото кърменето, докато свикнат с новия процес, може зърната ви да бъдат наранени.

Съвети при разранени зърна:

●    Използвайте лек хидратиращ балсам (без порабени и алергени), за да успокоите напуканите и чувствителни зърна.
●    Внимателно измийте гърдите и зърната си с мек сапун и вода и лек хидратиращ балсам без алкохол, защото той ще изсуши допълнително кожата и причини напукване.
●    Нанесете малко количество кърма върху зърната и ги оставете да изсъхнат.
●    Поставете успокояващи, меки подложки за кърма в сутиена си, за да се предотврати триенето.

Запушване на млечните канали

Ако усетите твърди бучки по целите си гърди или в областта на подмишниците, това може да бъде признак на запушен млечен канал. Има няколко причини за запушването им, включително неправилно кърмене/изцеждане, рани по гърдите, прекалено стегнати сутиени или подплънки. Ако има нещо, което ви притеснява, консултирайте се с вашия лекар.

Съвети при запушени канали

●    Сложете влажна или суха топла кърпа върху гърдите ви
●    Изцедете малко мляко, докато гърдите ви все още са топли
●    Предложете и болезнената гърда на бебето, окуражете го да яде по-дълго от нея
●    Масажирайте зоната по време и между храненията
●    Сменяйте позициите за хранене
●    Избягвайте да носите тесни сутиени
●    Ако бучките не изчезват и станат червени и зачервяването се разпространява, е възможно да развивате инфекция на гърдата. Консултацията с лекар е задължителна.

Слаба струя на млякото

Трудното потичане на млякото от гърдите може да отнеме повече от 10 минути, да се дължи на стрес или тревожност при кърмене. Може също да е поради некомфортна позиция или болезнено кърмене.

Препоръки за засилване на струята при кърмене:

●    Опитайте се да останете спокойна докато кърмите, можете да пеете, четете книга или просто да му говорите спокойно.
●    Нежно масажирайте гърдите с ръката си, преди да поставите бебето си да суче.
●    Намерете си удобно и спокойно място за кърменето.

Неволно потичане на мляко

Изтичането на малко количество мляко от гърдите ви между храненията може да се дължи на това, че е времето за кърмене наближава или заради хормонален отговор при чуване на бебешкия плач.

Защита от неволно изпускане на кърма:

●    Използвайте подплънки за кърма или сложете чиста памучна кърпичка в сутиена си. Не забравяйте да ги сменяте често, защото влажната и топла среда е подходяща за развитие на инфекция.
●    Натиснете зърното, така че струята да спре.

Намаляване на количеството на кърмата

Има няколко причини, заради които производството на мляко може да намалее и това да няма нищо общо с вашето тяло или способността му да произвежда кърма. Ето някои често срещани причини:

1.    Бебето е на смесено хранене – кърма и мляко за кърмачета
2.    Върнали сте се на работа или в университета
3.    Приемате на медикаменти, чиито страничен ефект е намаляване на лактацията
4.    Внезапен стрес
5.    Дехидратиратация

Препоръки за увеличаване на кърмата:

●    Добавете едно или повече допълнителни хранения или изцеждане. Това ще стимулира производството на кърма.
●    Практикувайте гушкане кожа в кожа между храненията
●    Правете масаж на гърдите си преди и по време на кърменето
●    Опитайте се да се отпуснете и да си починете докато то се храни
●    Пийте повече течности

Прекалено много мляко в гърдите

Ако усещате гърдите си все още „пълни“ дори и след като бебето се е нахранило, вероятно произвеждате прекалено много кърма. Причините за това може да са хормонални, прекалено често изцеждане или физиологични – организма ви се настройва спрямо нуждите на бебето.

Съвети за справяне с голямото количество мляко в гърдите:

●    Поставете бебето в такава позиция, в която то да има контрол върху потока на кърмата. Позата „футболна топка“ или изправената поза на бебето за да се намали първоначалната силна струя.
●    Хранете от едната гърда и изцеждайте другата за да облекчите напрежението.

Трудно засукване

Бебето отваря устата си, за да засуче, но не го прави. Често срещани причини за това са използването на биберон, плоски или обърнати зърна или бебето е прекалено сънливо.

Съвети за по-добро засукване:

●    Избягвайте храненето с шише през първите три до четири седмици, за да установите постоянен процес на кърмене.
●    Между храненията практикувайте гушкане кожа до кожа, като оставяте бебето да поспи така и да има повече сили за следващото хранене.
●    Предлагайте гърдата още при първите признаци за глад. Изцедете няколко капки кърма по гърдата ви, така бебето ще усети аромата й.
●    Изцедете малко количество кърма преди храненето за да стимулирате потока на кърмата
●    Опитайте различни позиции.
●    Ако зърната ви са плоски или обърнати, помислете за предпазители за зърна. Посъветвайте се с консулатант по кърмене за правилното използване на предпазителите за зърна.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.