MyFeed Personalized Content
От раждането
Статии
Добави в моите любими

Ключови етапи в кърмене на новороденото - подготовка преди и след раждането

Както знаете, майчиното мляко е най-добрата храна за вашето бебе през първите поне шест месеца след раждането и дори след въвеждането на отбиващи храни. Знаейки какво да очаквате, преди да родите, може да ви помогне да си изградите план за действие, така че да можете да се насладите на всеки миг, в който храните и се грижите за своето бебе.

5минути За четене Ноем. 28, 2023

Ето някои съвети за успешен старт на кърменето:

 

Преди раждането

 • Съберете подкрепа. Заобиколете се с хора, които ви подкрепят в това начинание. Това могат да бъдат приятели, майка, сестра, партньор ви или някой, който ще ви развеселява докато учите повече за това как да кърмите.
 • Говорете с вашия лекар за кърменето. Информирайте вашият лекар или медицинска сестра за намерението ви да кърмите и разберете с какво те биха могли да ви помогнат с тяхната експертиза и съвети, преди и след раждането.
 • Положете грижи за гърдите преди раждането. Разговаряйте с вашия лекар за това какви промени да очаквате в гърдите ви, за предишни операции на гърдата (ако имате такива), хормонални проблеми (включително проблеми с щитовидната жлеза или диабет) и други въпроси, свързани със здравето, които според вас може да са свързани с кърменето. Тази дискусия може да ви помогне да се подготвите по-добре.
 • Попитайте за процедурите за кърмене в болницата - дали има сертифициран консултант по кърмене, с когото може да поговорите дори и след като излезете от болницата.
 • Купете си помпа за кърма. Помпите за изцеждане са предназначени като алтернативен начин за изцеждане, когато кърменето не може да стане директно, например когато ви се наложи да излезете или пък да се върнете на работа. Има различни типове помпи и в зависимост от това колко често ще трябва да я използвате може да изберете ръчна помпа за инцидентно използване и електрическа помпа, за честа и продължително употреба. Важно е да стерилизирате добре помпата си, тъй като ще трябва да го направите преди първото използване и след всяка употреба, за да намалите риска от развитието на бактерии.
 • Посетете клас/училище по кърмене. Това ще ви даде представа какво да очаквате и ще ви свърже с консултати, които ще могат да ви помогнат, когато момента настъпи.
 • Направете си списък с всичко необходимо за успешно кърмене. Пригответе списъка в багажа, който ще вземете с вас в болницата при раждането.

Когато ви приемат в болницата

 • Уведомете персонала, че планирате да кърмите.
 • Поискайте вашето бебе да е при вас непрекъснато и помолете да не му се дава допънително мляко за кърмачета, освен ако не е необходимо от медицинска гледна точка. Ако сте отделени от вашето бебе, то трябва да ви бъде донесено при първите признаци на глад.
 • Поискайте да се срещнете с консултант по кърмене. Той ще ви помогне с позиционирането, засукване и да отговори на въпроси, които може да имате преди да напуснете болницата.
   

След като се роди бебето ви

 • Започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането. Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва майките да започнат да кърмят възможно най-бързо след раждането, за предпочитане в рамките на първия час. По този начин вашето бебе ще може да се възползва веднага от лесните за смилане протеини, витамини, минерали и защитни антитела в коластрата. Коластрата е „първата кърма“ - жълтеникава, прозрачна течност, която гърдите ви отделят веднага след раждането, преди зрялото мляко да я замени през следващите до пет дни.
 • Практикувайте гушкане кожа до кожа. Нека лекарите в болницата да знаят за вашето желание да поставите бебето на гърдите си, кожа до кожа, веднага след раждането и докато първото хранене приключи. Правете това толкова често, колкото можете през първите няколко месеца. Това ще помогне на бебето ви да се храни по-спокойно, а на вас да произвеждате достатъчно мляко.
 • Хранете бебето винаги когато е гладно. Кърмете бебето си винаги, когато е гладно, което трябва да е най-малко от 8 до 12 пъти за 24-часов период. Ако се проявят признаците на глад, не изчаквайте да мине точно определено време от предишното хранене.
 • Използвайте и двете гърди. Кърмете и от двете гърди, за да изравните производството на кърма. Оставете бебето да изсуче количеството от едната гърда, преди да предложи другата. Ако откаже от втората гърда, при следващото хранене започнете от нея.
 • Не се притеснявайте за времето. Най-добре е да не определяте конкретен час за хранене, а по-скоро да се уверите, че бебето ви се храни ефективно и е напълно сито. Някои бебета ядат бързо; други по-бавно.
 • Следете за признаци на глад. Най-добре е да не чакате, докато бебето ви се разплаче, за да го накърмите. Вместо това, следете за признаци на глад, като повишена бдителност, рефлекс за търсене на зърното, смучене на ръчичката и др.
 • След секцио. Дори ако сте родили чрез цезарово сечение е важно да започнете да кърмите възможно най-скоро. Потърсете най-удобната поза, при която ще има по-малко натиск върху операцията ви. Такъва вариант е позата „ръгби“ (представете си начина, по който играчът на ръгби носи топката и ще визуализирате идеята).

 

Преди да излезете от болницата

 • Попитайте професионалист. Помолете да се срещнете с консултант по кърмене, който да наблюдавате как храните бебето и да ви даде съвет, ако се налага.
 • Научете се как да се изцеждате с ръцете си. Ръчното цедене може да ви помогне за да облекчите напрежението в гърдите, ако са прекалено пълни. Това ще помогне и на бебето и ще направи захващането и кърменето по-лесни.
 • Запишете контактите на консултантите по кърмене в болницата. Така ще може да ги потърсите съвет или отговор на въпрос дори и след като се приберете вкъщи.

 

Вкъщи

 • Потърсете съвет. Ако имате въпроси или притеснения относно кърменето, попитайте вашия лекар, консултант по кърмене, приятелка или член на семейството, който успешно е кърмила, за напътствия.
 • Ако почувствате болка или дискомфорт, докато се кърмите е редно да поискате помощ веднага.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.