Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
3 гестационна седмица

Бременност: седмица 3

 

Вие сте в самото начало на пътуването. Все още не се вижда нищо, но това не означава, че не се случват много неща. Прочетете повече.

вторник, юни 20, 2017

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО

Сърцето на бебето ви вече бие! В момента бебето е съвсем мъничко, колкото зрънце - ембрионален диск, който е съставен от три слоя клетки, които ще образуват различните части на тялото му. Природата е невероятна: вътрешният слой, наречен ендодерма, ще доведе до образуването на органите на храносмилателната и дихателната система, черния дроб и панкреаса. Външният слой - ектодерма, ще формира нервната система и различни органи, както кожа, нокти и коса. Третият слой ще образува по-голямата част от скелетната структура, сърцето, уринарния тракт и половите органи. В средата на мезодермата се намира бъдещият гръбначен стълб и тази издатина е известна под названието нотокодр (notochord). От него ще се образува централната нервна система, главния мозък и главата.  В момента диаметърът му е почти колкото човешката коса.

ВАШЕТО ТЯЛО

Вие сте в момента, в който очаквате месечния си цикъл. Вероятно дори не предполагате, но после...решавате да си вземете тест за бременност и той е положителен. Поздравления! На път сте да започнете едно вълнуващо приключение, едно от най-прекрасните в живота ви. Разбира се, в момента нищо не се вижда, но това няма да продължи дълго.

ХРАНЕНЕ

Грижата за себе си и за това, което ядете, е по-важно от всякога. Въпрос номер едно, който ви изниква "трябва ли да ям за двама?"  - Не,  не е нужно бременните да "ядат за двама", не е необходимо количеството храна да бъде два пъти повече, отколкото обикновено. Трябва да изберете висококачествени храни, които съдържат всички важни хранителни съставки. Изключително важни за развитието на плода са фолиевата киселина, намираща се в листни зелени зеленчуци; Цинк - в пълнозърнестите храни и др. По принцип, това, което е добро за вас е добро и за вашето бебе.

СЪВЕТИ

Някои храни трябва да се избягват напълно по време на бременност, поради потенциалното наличие на токсини. Такива са суровите морски дарове, които могат да представляват риск за плода. Помислете за това, временно да спрете миди, сурови стриди, суши и сашими и дори сьомга. Необработеното месо, домашните птици и суровите или недостатъчно топлинно обработени яйца могат също да съдържат бактерии, които да навредят на развиващото се бебе. Измивайте добре зеленчуците и избягвайте майонеза, салата със сос или сос направен от сурово яйце.

Прочетете повече

Изберете конкретна седмица

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.