MyFeed Personalized Content
Бременност
Статии
Добави в моите любими

10 съвета, с които да спестите разходи от бюджета си при отглеждане на бебе

Изчисляването колко точно да спестите за бебето може да бъде трудна задача. Следвайте нашите лесни съвети за бъдещи родители, с които да спестите- от създаването на семеен бюджет, до купуването само на най-важните неща за бебето - и започвайте планирането на бюджета при отглеждане на бебе.  

4минути За четене Окт. 25, 2023

1. Проучете възможностите за надбавки 

Можете да кандидатствате за детски надбавки или социални помощи в случай, че имате право на такива. Те могат да бъдат под формата на еднократна помощ или такава на регулярна база и дори с малко могат да подпомогнат бюджета Ви при отглеждане на бебе. Проверете сайтовете на НОИ и Агенцията за социално подпомагане дали имате право на помощи, тъй като това може да зависи от трудовия ви статус, доходите на домакинството, броя и възрастта на децата Ви. 

2. Започнете създаването на семеен бюджет 

Мобилните приложения за управление на парите са чудесни за проследяване на разходите и приходите Ви. Оптималният бюджет следва правилото 50/30/20 - 50% от бюджета Ви трябва да покрива основните Ви разходи - например, наем или вноска по ипотека, сметки, храна. 30% са предназначени за други разходи, а 20% - за спестяване. В случай, че след като пресметнете колко трябва да спестите за бебето, остатъкът не ви достига, вижте кои от разходите си може да намалите. 

3. Спестявайте за бебето  

Обмислете откриването на спестовна сметка след като бебето се роди, като по този начин може да спестите лихви от събраната сума. Добър вариант е регулярното внасяне на сума по сметката всеки месец. Така ще сте отделили пари още преди да усетите, че ги имате и ще бъдете спокойни, че са на сигурно място, докато детето Ви расте. Без значение дали спестявате за оборудване за бебето или откривате сметка за университет, струва си да потърсите най-добрите банкови условия, за да спестите за бъдещето на Вашето дете. 

4. Пазаруване с бюджет за отглеждане на бебе  

Направете списък с най-важните неща за бебето и се опитайте да купувате само неща, от които наистина имате нужда. Например, детско столче за кола, кошара, бебешка количка, пелени, няколко бодита, елечета и бебешко одеяло. Ако сте пропуснали нещо, не се притеснявайте, роднините и приятелите Ви могат да помогнат. Можете да изготвите списък с нещата, от които имате нужда, за да могат гостите Ви да съобразят подаръците си. Не сте сигурни дали нещо ще ви потрябва? Попитайте близки и приятели, които имат деца. Например, не е необходимо да купувате много дрехи за кърмачки и аксесоари за хранене с бутилка, докато не видите как ще потръгне самото кърмене. Те могат да Ви дадат и други полезни родителски съвети за спестяване на пари.  

5. Попитайте близки и приятели за неща, които могат да Ви подарят 

Освобождаването от вече неизползвани неща дори може да ги улесни, затова не се притеснявайте да ги попитате, когато имате нужда от определена вещ или дреха. 

6. Потърсете някои от важните неща за бебето от „втора ръка“ 

Потърсете във Facebook групите и магазините за втора употреба за някои от основните неща за бебето. Възможно е да се натъкнете на ценни находки или продукти на разпродажба в много добро състояние. Внимавайте, когато купувате вещи „втора ръка“ за тяхната цялост, защото безопастността на Вашето дете е на първо място. 

7. Опитайте пелени за многократна употреба 

Така ще се грижите за околната среда и за Вашия бюджет. Този вариант изисква по-големи първоначални разходи, но с времето те ще се компенсират, особено ако планирате и второ дете.  

8. Купувайте в по-големи количества 

Би било напълно нормално, ако не искате да използвате пелени за многократна употреба. Затова планирайте купуването на по-големи количества памперси, за да пестите не само време, но и средства. Не забравяйте обаче, че Вашето малко съкровище расте бързо и трябва да съобразявате размера на памперсите. 

9. Кърмете, ако можете!  

Кърменето осигурява всички необходими хранителни вещества за бебето и Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Но това е и най-икономичният начин да храните Вашето бебе. В случай, че вече сте разпределили финансите си и семейния бюджет за появата на бебето, вижте как емоционално да се подготвите за родителството.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето