Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
maika-s-usmihnato-dete-na-race

Скритото съкровище

 

Как изследването на една съставка в майчината кърма дава поле за научно постижение в детското хранене

понеделник, май 28, 2018

Благодарение на научния и техническия прогрес днес знаем много за важната роля на майчината кърма за оптималното развитие на бебето. Въпреки това, учените продължават да откриват и определят нови качества и ползи на компонентите в състава ѝ.

Доскоро ползите от олигозахаридите в майчиното мляко (human milk oligosaccharides - HMO) не бяха напълно разкрити, въпреки че са подложени на изучаване в продължение на почти един век. Те са третият по големина компонент в състава на кърмата, след мазнините и лактозата, съдържат се в най-голямо количество в коластрата, като намаляват постепенно в зрялото мляко.

Изследванията сочат, че олигозахаридите играят решаваща роля в развитието на все още незрялата детска имунна система, насърчавайки растежа на добрите бактерии в чревната микрофлора и намалявайки риска от респираторни инфекции, което води до намаляването на употребата и на антибиотици.

Потенциалът от ползите на олигозахаридите в майчината кърма все още е обект на изследвания от вече няколко десетилетия Благодарение на развитието на науката и биотехнологиите,  вече е възможно да се произведат олигозахариди идентични с тези в майчината кърма, а международните организации дават положителна оценка за безопастност на тези олигозахариди (НМО).

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.