Благодарение на научния и техническия прогрес днес знаем много за важната роля на майчината кърма за оптималното развитие на бебето. Въпреки това, учените продължават да откриват и определят нови качества и ползи на компонентите в състава ѝ.
Доскоро ползите от олигозахаридите в майчиното мляко (human milk oligosaccharides - HMO) не бяха напълно разкрити, въпреки че са подложени на изучаване в продължение на почти един век. Те са третият по големина компонент в състава на кърмата, след мазнините и лактозата, съдържат се в най-голямо количество в коластрата, като намаляват постепенно в зрялото мляко.
Изследванията сочат, че олигозахаридите играят решаваща роля в развитието на все още незрялата детска имунна система, насърчавайки растежа на добрите бактерии в чревната микрофлора и намалявайки риска от респираторни инфекции, което води до намаляването на употребата и на антибиотици.
Потенциалът от ползите на олигозахаридите в майчината кърма все още е обект на изследвания от вече няколко десетилетия Благодарение на развитието на науката и биотехнологиите, вече е възможно да се произведат олигозахариди идентични с тези в майчината кърма, а международните организации дават положителна оценка за безопастност на тези олигозахариди (НМО).