Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X

Олигозахариди в майчината кърма (HMO) - скритото оръжие на природата! Мистериозният компонент на кърмата – HMO!

(0 отзиви)

НМО (Human Мilk Оligozaccharides) или олигозахариди от майчината кърма са уникални въглехидрати в състава ѝ.

сряда, септември 26, 2018

За разлика от другите основни компоненти на кърмата: лактоза, протеини и мазнини, HMO нямат хранителна стойност т.е. не се разграждат в стомашно-чревния тракт на бебето, поради липсата на ензими, необходими за тяхното смилане. Това обаче, не означава, че те не са необходими на бебето! HMO са безценен компонент на кърмата, защото играят ключова роля за развитието на имунната система на новороденото и намаляват риска от инфекции.

Какво трябва да знаем за HMO в кърмата?
HMO са част от биоактивните компоненти, открити само в майчиното мляко. Няма други бозайници, в чието мляко да се съдържа такова огромно разнообразие и високо количество на олигозахариди.
Концентрацията на HMO варира в периода на кърмене, възрастта на детето и хранителния статус на майката. Например, тяхното количество в коластрата е значително по-високо - между 20-25 g/l, в сравнение със зрялото мляко, където е около 5-15 g/l. HMO са третият по големина твърд компонент в състава на кърмата след мазнините и лактозата. Досега са открити над 200 вида HMO. Олигозахаридите притежават специални свойства. Те подпомагат развитието само на "добрите бактерии" в храносмилателната система и спомагат за защита срещу патогенни организми, като по този начин намаляват риска от инфекции.

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • Научете повече за храненето на детето
  • Изпробвайте практически апликации
  • Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Отзиви за статията

0 отзиви