MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Самостоятелно хранене на детето – време за независимост

5минути За четене Юни 27, 2024

На тази възраст Вашето бебе вероятно ще може да хваща и взема малки парченца храна. Този етап на хранене е цапащ, но и много забавен! Храненето с пръсти също така е от основно значение за развитието на двигателните умения и повишаването на увереността и независимостта на Вашето мъниче. Макар за нас, възрастните, похапването с пръсти да изглежда съвсем лесно, за бебето е необходимо да преодолее много стъпки, преди да усвои напълно това умение. Може да забележите, че то преминава през следните етапи:

Сега... бебето взима малки парченца храна в ръцете си.
Защото... става все по-уверено в своя захват и способностите си да контролира своите пръстчета.
Помогнете му, като... му предоставяте меки храни с подходящ размер и текстура, за да се упражнява.

Сега... бебето насочва храната към устата си.
Защото... Вашият мъник е развил достатъчно добре координацията между ръцете и очите си, за да поднесе ръка към своята уста.
Помогнете му, като... му покажете как Вие слагате храна в устата си. Бъдете модел за подражание на бебето: отхапвайте храна от своята чиния, а след това го насърчавайте да Ви подражава, като отхапва от своята храна.

Сега... бебето може да поставя храната в устата си.
Защото... то започва да разбира по-добре как да се храни само.
Помагайте му, като… му предлагате храни на малки парченца, които позволяват лесно да бъдат хванати с пръсти. Изчакайте, докато сдъвче и преглътне това, което сте му предложили, преди да му дадете още. 

Сега... то може да поставя подходящи по размер хапки в малката си уста.
Защото... се учи какво може да се побере в устата му.
Помагайте му, като… му предлагате парченца храна „за една хапка“ от меки зеленчуци, като например моркови или меки плодове – зрял банан. Избирайте подходящи за развитието му текстури и храни, които са лесни за хващане, като добре сварени парчета паста. Продължавайте да избягвате всякакви големи парчета храна и внимавайте за такива, които могат да създадат риск от задавяне – цели гроздови зърна, твърди парчета от несготвени зеленчуци, чери домати, парчета или резени ябълка, хот-дог, колбаси, пуканки, парчета фъстъчено масло, цели ядки, семена, стафиди и бонбони.

Съвети за успешно хранене

Всички сетива на бебето Ви са в готовност да реагират на новите текстури, вкусове и миризми, които ежедневно се появяват. С напредването на възрастта бебето ще става все по-гласовито и ще Ви съобщава какво иска. То определя колко ще яде, докато Вие решавате какви здравословни храни да му предложите. Ето някои съвети, с които да осигурите приятна и спокойна атмосфера по време на хранене.
- Седнете на масата, за да се храните заедно със своето бебе, така че да направите неговото време за хранене – Ваш семеен момент. Децата трябва да са настанени удобно и да бъдат наблюдавани, докато се хранят. 
- Тъй като Вашият мъник все още се учи да се справя с различните текстури, предлагайте му меки храни на малки, нарязани на кубчета парченца. 
- 10-12-месечните бебета все още имат малки стомахчета, затова е най-добре да предлагате три хранения и две междинни похапвания на ден. 
- В началото Вашето бебе може да започне да усвоява умението да пие от чаша и да държи лъжица. В течение на своето развитие, то ще придобие способността да се храни с лъжица, макар и с малко съдействие от Ваша страна. 
- Продължавайте да предлагате разнообразни храни на своето бебе. Яденето на един банан на ден може да е добро, но похапването на различни плодове като праскови, сливи, череши и малини през цялата седмица, е по-забавно! Ако бебето Ви не изглежда очаровано от даден плод или зеленчук, опитайте да му го предложите в друг ден. Възможно е да бъдат необходими до осем опита, за да може бебетата да приемат някои нови храни. Както винаги, предлагайте на своето дете само по един нов продукт на хранене, за да можете да установите дали то има някаква непоносимост.

Големият въпрос: тортата за рождения ден

Първият рожден ден на бебето наближава бързо – нещо, което цялото семейство със сигурност очаква с нетърпение. Какъв важен момент – изминала е една година откакто сте родители! Времето лети толкова неусетно. Може би планирате парти за Вашето съкровище, а също така сте поканени на рождени дни на други бебета или пък на семейни тържества. Сега е настъпил подходящ момент да обмислите своя подход към сладкишите и тортите, които се сервират често по тези поводи.

Храни за специални поводи

Изследванията при по-големи деца показват, че колкото по-строги са забраните на родителите относно храните, които децата могат да консумират (като например пълно ограничаване на някои храни), толкова по-голяма е вероятността малчуганите да прекаляват със „забранените“ храни, когато им се отдаде благоприятна възможност. Въпреки че в здравословната диета на бебето няма място за ежедневни лакомства и десерти, могат да се правят изключения при празнични случаи.    

В много култури определени храни се свързват със специални поводи или празници. Важно е да научите бебето си, че храните, предлагани на тези тържества, обикновено не са част от ежедневното меню. Те могат да бъдат считани за „храни за специални поводи“. Като излагате своето едногодишно бебе на тези видове храни в контекста на неговото празненство, позволете му да разбере, че храненето е част от обичаите. Следвайте отзивчивия родителски модел на хранене, като не го притискате да консумира храните за специални случаи. В същото време се опитайте да бъдете спокойни, когато то реши да опита, без да го поощрявате за това.

Помогнете му да разбере, че тортата за рожден ден се появява само когато някой има рожден ден. Така посланието, което Вашето дете ще получи няма да бъде обвързано с пълното ограничаване на тези храни, а с обвързаността между храната и семейните/ културните празненства.

Размер на порциите

Лесно е да надцените количеството храна, което трябва да дадете на своето мъниче. Не забравяйте, че неговото стомахче е все още малко и порциите му ще бъдат значително по-малки от тези, от които Вие се нуждаете. Винаги се опитвайте да увеличите максимално хранителната стойност на храната, която предлагате.

Източници: 

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11):1160; doi: 10.3390/ijerph13111160. 

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.