Какво представляват протеините?
Протеините са градивните елементи на тялото на Вашето бебе. Всичките му мускули и органи са съставени предимно от протеини. Те, от своя страна, са изградени от малки компоненти, наречени аминокиселини, които са от съществено значение за човешкия живот.
Какво количество протеини се съдържат в майчиното мляко?
Кърмата съдържа съвършената комбинация и количество висококачествени протеини, необходими за Вашето растящо бебе. През първите няколко седмици, когато то се нуждае от много белтъчини за интензивния растеж на тялото, концентрацията им в майчиното мляко ще бъде сравнително висока. Тя, естествено, ще намалее, когато през следващите месеци растежът на бебето Ви се забави и то вече не се нуждае от допълнително протеини.
„Кърмата съдържа всички незаменими аминокиселини в съвършен баланс и подходящи количество и вид белтъци за здравословния растеж и развитие на Вашето бебе“, обяснява д-р Евелин Спивий-Кробат, доктор на науките, специалист по хранене в Nestlé Nutrition. „Висококачествените протеини като тези, осигурявани от майчиното мляко, могат да изградят здрава основа за живота. Съдържанието на белтъчини в майчиното мляко първоначално е високо (около 20 g/L) и постепенно намалява до около 11 g/L след два-три месеца. В ранното кърмене суроватъчните белтъци осигуряват предимно протеини, които играят важна роля за развитието на имунната система на бебето“.
Какво правят протеините?
Протеините помагат на организма на бебето да работи правилно. Те са необходими за изграждането на органите и тъканите му и за поддържането им в добро здраве. Протеините са също така ключови компоненти на мускулите, ензимите, хормоните, кръвта, кожата и косата на Вашето бебе.
Източници:
Arenz S, Ruckerl R, Koletzko B et al. Breast-feeding and childhood obesity—a systematic review. Int J Obes Relat Metab Disord 2004; 28(10):1247-56.
Breastfeeding handbook for physicians. 2nd ed. Elk Grove IL. 2014.
Lönnerdal B. Erdmann P, Thakkar SK et al. Longitudinal evolution of true protein, amino acids and bioactive proteins in breast milk: a developmental perspective. J Nutr Biochem 2017; 41:1-11.
Lönnerdal B. Human milk proteins: Key components for the biological activity of human milk. In: Pickering et al., eds. Protecting Infants through Human Milk. Kluwer Academic/Plenum Publishers 2004:11–25.
Lönnerdal B. Nutritional and physiologic significance of human milk proteins. Am J Clin Nutr 2003; 77(6):1537S–1543S.
Martin CR, Ling PR, Blackburn GL. Review of infant feeding: key features of breast milk and infant formula. Nutrients 2016; 8(5):279: doi: 10.3390/nu8050279.
Присъединете се към Nestlé Baby Club
Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club
Aпликации
Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.
Супер големи спестявания
Изпробвайте практически апликации
Експертни идеи и съвети
Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси
Храненето на детето
Научете повече за храненето на детето
Все още ли не намирате това което търсите?
Пробвайте нашите нови възможности за търсене.