Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този MPI List
X
Kak da se spravim s gostite sled razhdaneto

Нуждаете се от глътка въздух? Ето как да се справите с гостите след раждането

Как да се справите с гостите след раждането

Ако сте претоварена майка или татко и има прекалено много гости, желаещи да видят новороденото, не се паникьосвайте. Предлагаме Ви пет съвета за това как да се справите с посетителите след раждането, за да дадете време на себе си да изградите връзка с бебето. 

назад

1. Установете основни правила 

Управлявайте очакванията на всички гости, които искат да видят бебето, като поставите ясни граници. Ще имате нужда от време да се приспособите към факта, че сте родители и да опознаете новопоявилото се дете. Кажете им, че за определен период от време не бихте искали посетители у дома. Този период трябва да бъде съобразен с Вашите нужди и тези на партньора Ви. Хората могат да Ви посетят след това, уважавайки желанията Ви.  

2. Кажете “не” на неочакваните гости, желаещи да видят бебето  

Обяснете на семейството и приятелите си, че не желаете неочаквани гости, след като бебето се роди. Можете заедно да планирате кога да се случат посещенията или пък да Ви се обаждат предварително. По този начин няма да се чувствате стресирани и ще можете да планирате посещенията на гостите във време, удобно за Вас.  

3. Канете само позитивни хора 

Нормално да чувствате, че всички промени за Вас като млади родители Ви идват в повече. Това, от което нямате нужда, е негативизъм, така че не се притеснявайте да подбирате кой да посещава дома Ви. Не искате да бъдете съдени като родители, така че наложете вето на всеки, който би могъл да Ви накара да се почувствате зле. Никой не се нуждае от непоискани, безполезни коментари, че в къщата цари бъркотия! Списък с емоции, нормални за всяка млада майка, можете да видите тук.

4. Приемайте помощ 

Това е ценна подкрепа за младата майка или баща! Ако семейството и приятелите Ви настойчиво Ви предлагат помощта си, не отклонявайте предложенията им. Използвайте това предимство на момента и им делегирайте прости задачи, за които нямате време. Помолете ги да помогнат с почистването на къщата, готвене, пазаруване. 

5. Бъдете подготвени за непоискани съвети 

Освен нежеланите гости, непоисканите съвети също могат да бъдат смущаващи за младите родители, независимо дали идват от непознати на улицата, приятели или семейството Ви. Докато всеки вярва, че съветите и мненията му са полезни, но в края на краищата, Вие можете да се почувствате съдени като родители, критикувани, че правите грешни неща за бебето си. Какъв е най-добрият отговор в тази ситуация? - “Това може да е било правилното за теб, но ние го правим ето така”. Вижте тук как да отговорите на предразсъдъците за кърменето.

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.