MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Кога се захранва бебето?

Време за разнообразяване и с по-питателните монокомпонентни пюрета.

 

3минути За четене Май 10, 2024

Кога и как се захранва бебето?

Вашето бебе е готово за въвеждането на твърди храни около 6-месечна възраст. Тогава то постепенно ще усвои „изкуството“ да дъвче и отбиващите храни ще се превърнат в основна част на неговото меню. Млечното хранене продължава да е водещо в менюто, но е време да се разнообрази и с по-питателните монокомпонентни пюрета.

Настъпва динамичният период на захранването. Опитват се нови вкусове, опознават се различни цветове и текстури, цапат се дрехи и лигавници. В този момент от отглеждането на сладкия малчуган е изключително важно да подходите с голямо внимание към качеството на продуктите, които му предлагате. Тук на помощ могат да ви се притекат монокомпонентни пюрета на NESTLÉ® GERBER®, които съдържат натурални и висококачествени съставки, без добавени нишесте, сол, захар, консерванти и оцветители.

И тъй като всяко дете е с индивидуален темп на развитие, най-добре бихте могли да се ориентирате дали вашето мъниче е готово за захранване, по няколко конкретни показателя. Обърнете внимание успява ли да се вдигне на лакти, когато го сложите да легне по корем. А сяда ли, без да му помагате? Загледайте се и дали върти главичката си наляво и надясно.
 

Ако когато поднесете хапка към устата му, мести езичето си напред-назад, то това също е признак, че е готово за своята първа лъжичка пюре. Но ако прояви палавия си характер и я изплюе, не се отказвайте. Опитайте отново след няколко дни. В този етап от развитието си малчуганът непрекъснато придобива нови умения. Това което не е по силите му днес, утре вече може да бъде овладяно.
 

Добра идея е да дадете на малкото си съкровище една лъжица, за да си играе с нея и да му стане по-позната. Ако тя бързо се озове в устата му, то по-добре следващия път не я оставяйте празна. Използвайте пластмасови лъжици с гладки, заоблени ръбове. Те са приятни на допир, не са твърде студени или горещи и когато се ударят някъде или паднат, не издават силен стряскащ звук. Когато вие се храните ще забележите, че детето ви наблюдава с интерес, „изяжда“ с очи всяка ваша хапка и усилено имитира как дъвчете. Това също е показател, че малчуганът е готов да разнообрази млечното си хранене с пюре.
 

Най-добре въвеждайте новите храни в сутрешните часове, за да имате време да реагирате, ако детето прояви някакви алергични реакции. Освен това то ще е не само гладно, но и в най-добро настроение за социални активности (каквато е и храненето). Но трябва да се съобразите и с времето, с което разполагате. Чакат ви дълги часове на предлагане, изплюване, пръскане и цапане. Не очаквайте да стане лесно и бързо. Затова си пригответе повече свободно време, за да се наслаждавате спокойно на „играта“ и на сладкото мъниче.
 

Добре е да обсъдите правилния момент за въвеждане на отбиващи храни с вашия педитър. Трябва да знаете, че захранването не трябва да става нито прекалено късно, нито прекалено рано. Защо? Ако започнете въвеждането на твърди храни прекалено рано, храносмилателната система на бебето няма да е готова да разгради и усвои нещо различно от мляко. Това се дължи на факта, че част от ензимите, необходими за разграждането на храната, все още не са в пълния си капацитет. Прекалено късното въвеждане на отбиващи храни крие други рискове, като компрометиране на изграждането на правилни хранителни навици и недостиг на важни хранителни вещества като желязо, цинк, йод и витамини. Ето защо, правилният момент за въвеждане на твърдата храна е ключов за развитието на вашето съкровище.
 

Не забравяйте да следите и нашата Facebook страница Nestlé Baby, където споделяме полезна информация за храненето и отглеждането на малките деца. А освен това можете да се включите в нашите онлайн игри и да спечелите страхотни награди.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето