MyFeed Personalized Content
12-24 месеца
Статии
Добави в моите любими

Самостоятелното хранене на бебето – какво да очаквате?

Дните на хранене с лъжичка и пюре са вече в историята. Време е да разгънете червения килим и да посрещнете Вашия самостоятелно хранещ се мъник! Позволете на малчугана да застане начело в приключенията с храната. 

5минути За четене Май 10, 2024

Сега, когато Вашето мъниче вече официално е във възрастта за прохождане, времето за хранене е съвсем ново вълнуващо преживяване – както за него, така и за Вас. Сега то не само поема контрола над лъжицата, но вероятно ще каже и какво точно иска да похапне. И независимо че в началото може да има малко бъркотия, всичко това е част от забавлението. Можете да очаквате с нетърпение приятните моменти край масата, споделени със семейството – време за общуване и наваксване, в което всички се наслаждават на едни и същи ястия. Докато усъвършенства уменията си за самостоятелно хранене, е по-важно от всякога да предлагате на малкото си дете разнообразни хранителни продукти и да го оставяте да решава дали и колко иска да яде. 

 

Голямата дилема: тортата за рожден ден   

Срещнахте ли трудности в решението дали да позволите на бебето си да яде за първи път торта при наскоро посрещнатия му първи рожден ден? Храните за специални случаи като тортата за рожден ден, се появяват на масата само при празненства. Докато се съобразявате с неговите сигнали – позволявайки му да опита, без да оказвате натиск, можете да се чувствате спокойни, че сте спазили принципите на отзивчивото хранене. Ключът е да се подчертае връзката между конкретните храни и семейните поводи.  

Изследванията при по-големи деца показват, че колкото повече родителите налагат строги забрани за приема на дадена храна, толкова по-вероятно е децата да прекаляват с нея, когато им се отдаде възможност. Нещо повече, ограничаването на храната затруднява разпознаването на собствените знаци за глад и ситост и може да доведе до наднормено тегло при малчугана, когато порасне.  

Дайте добър пример и то постепенно ще започне да се храни със същите здравословни ястия, които Вие харесвате. Ако смятате, че може да направите подобрения в собствената си диета, сега е моментът да ги въведете. Не забравяйте, че детето в ранна възраст ще открива във Вас пример за подражание. Ако завършвате всяко хранене със сладко лакомство или десерт, вероятно и то ще иска същото. Следвайте стъпките в нашия контролен списък и оставете Вашето мъниче само да изследва рецепторите си за вкус. 

1. Нарежете храните с мека консистенция, така че да бъдат лесни за ядене 

Досега Вашето малко дете е опитвало храни с различни текстури и може би дори има няколко зъбчета. Не забравяйте, че то все още се учи да дъвче и преглъща. Уверете се, че режете храната му на малки парченца, с размер на хапка. Те не трябва да бъдат по-големи от 1,5 см, за да може то да вземе това, което избере, и лесно да го сдъвче. 

2. Продължавайте да предлагате разнообразни здравословни храни 

Понякога малките деца трябва да опитат нова храна до осем пъти, преди да решат, че тя им харесва, така че не се отказвайте! Скорошно проучване показва, че малките деца, които са опитали повече плодове и зеленчуци на 14-месечна възраст, се наслаждават на по-широк спектър от плодове и зеленчуци между 3- и 4-годишна възраст. Продължавайте да предлагате разнообразни здравословни храни и го оставете да ги изследва – с всичките си сетива – нови цветове, текстури и вкусове. То ще реши кога е готово да ги опознае, какво и колко иска да яде.  

3. Оставете солта и захарта на изчакване 

Не се притеснявайте, ако смятате, че храната на Вашето малко дете е безвкусна – то не се нуждае от добавената сол или захар, с които Вие може би сте свикнали.  Освен това, въвеждането им в ранна възраст означава, че може да развие вкус към тях, когато порасне. Винаги можете да добавите малко вкус с билки или подправки. Преди да добавите допълнителна сол или захар към останалата част от храната на семейството, първо отделете част от семейното ястие за Вашето съкровище – или използвайте това като възможност да намалите количеството сол, която всички потребявате.  

4. Следете да не препълва устата си 

Сега, когато се храни самостоятелно, наблюдавайте внимателно малкото си дете, за да се уверите, че не слага прекалено много храна в устата си наведнъж. Предлагайте само по няколко храни нарязани на кубчета или подходящи за вземане с пръсти, които лесно могат да се сдъвчат. Проверявайте дали е приключило с тях, преди да му предложите още.  

5. Уверете се, че то е седнало удобно, под наблюдение и в безопасност 

Сядането на масата по време на хранене не само позволява на Вашето малко дете да се наслаждава на това специално семейно време заедно, но може да означава, че то ще има по-здравословна диета и по-добри хранителни навици, когато порасне. Поставете го в столчето му за хранене и го издърпайте до семейната маса. Никога не го оставяйте без надзор. Сервирайте всички ястия на масата – включително леките закуски за междинно похване. Правете същото, когато сте навън. 

6. Избягвайте рисковете от задавяне 

Детето става все по-уверено в самостоятелното си хранене, поради което трябва да бъдете още по-внимателни към рисковете от задавяне. Избягвайте да предлагате големи парчета от какъвто и да е вид храна и внимавайте за неща, които са кръгли, твърди, лепкави, малки или дъвчащи. Цели ядки, семена и пуканки попадат извън менюто. Морковите и зеленият фасул трябва да бъдат сварени и нарязани на кубчета, гроздето и чери доматите – на четвъртинки, колбасите – разрязани по дължина и на филийки, а ядковото масло – намазано тънко върху хляб, преди да бъде сервирано.  

7. Не предлагайте любимите храни като награди 

Избягвайте да предлагате любимите му храни в опит да го накарате да изяде нещо или като награда за това, че е опитало нещо, което не му харесва. Това може само да засили липсата на интерес към новите храни и да намали вероятността детето да развие вкус към тях.  

8. Предлагайте вода в чаша  

В малкото стомахче на Вашето мъниче няма място за „празни“ калории от подсладени със захар напитки. Предлагайте вода или мляко (кърма, пълномаслено краве мляко или мляко за подрастващи) в чаша при всяко основно хранене и във времето за междинно похапване.  

 

По следите на храните 

При такова разнообразие от нови храни понякога може да бъде трудно да проследите какво консумира Вашето малко дете в рамките на една седмица. Разпечатайте нашия удобен хранителен дневник, залепете го на хладилника и го попълвайте всеки ден, за да се уверите, че Вашето мъниче приема храни от всяка от петте основни хранителни групи. Така ще му осигурите хранителните вещества, от които се нуждае, за да расте голямо, силно и готово за още приключения. 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.