MyFeed Personalized Content
0-6 месеца
Статии
Добави в моите любими

Алергии при бебетата – попитайте експерта

Открийте отговорите на 6-те основни въпроса за алергиите при малките бебета, представени от специалист по хранене на Нестле. 

3минути За четене Май 10, 2024

Въпроси и отговори за алергиите при малките бебета

1. Какво причинява появата на алергии при бебетата и децата? 

Предпоставките, водещи до отключване на алергии не са напълно изяснени, но е по-вероятно децата да развият алергия, ако е налице фамилна анамнеза. Децата с един родител, страдащ от алергия, са изложени на 20-40% риск от алергии. Когато и двамата родители са алергични, рискът нараства до 40-60%. Въпреки това бебето може да развие алергия, дори и да няма генетична предразположеност. 

2. Знам, че в семейството ми има алергии – какво трябва да направя? 

Ако имате някакви притеснения относно фамилната си анамнеза, обсъдете темата с Вашия лекар. 

3. Какви са симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко?  

Признаците на алергия към белтъка на кравето мляко са различни, но най-често включват екзема, повръщане и диария.  

4. Избягването на мляко или храни, съдържащи краве мляко, ще помогне ли да се гарантира, че бебето ми няма да развие алергия към него? 

Някои жени погрешно смятат, че трябва да избягват определени храни по време на кърмене, за да намалят вероятността бебето им да получи реакция. В действителност не се препоръчва да ограничавате своята диета или да избягвате алергени, докато кърмите. Настоящите насоки за кърмещите жени да се хранят балансирано с богати на хранителни вещества продукти от петте хранителни групи. 

5. Как мога да опитам да избегна появата на алергия при бебето си? 

Можете да помогнете да намалите риска за свето бебе от развитие на алергия към белтъка на кравето мляко, като го кърмите. Ексклузивното кърмене се препоръчва за бебета с фамилна анамнеза за алергия, за да се намали рискът от алергия към белтъка на кравето мляко.   

6. Имам алергии, така че бебето ми може да е изложено на висок риск – какво още мога да направя?  

Изследванията показват, че някои пробиотици могат да бъдат ефективни за намаляване на риска от развитие на екзема при Вашето бебе. Може да има ползи за бебето, ако приемате специфични пробиотични добавки, тъй като то ще ги получава посредством кърмата Ви. Обърнете се за съвет към Вашия лекар, за да сте сигурни, че това е подходяща алтернатива за Вас.  

 

Източници: 

Agostoni C, Braegger C, Decsi T et al. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 49(1):112–25. 

Cuello-Garcia CA, Brozek JL, Fiocchi A et al. Probiotics for the prevention of allergy: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Allergy Clin Immunol 2015; 136(4):952-61.   

Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH et al. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013; 1(1):29-36. 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Infant-Allergies-and-Food-Sensitivities.aspx (Accessed December 29 2016) 

http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/cows_milk_allergy_in_children/ (Accessed December 29 2016) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.