Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този MPI List
X
kak da budem dobri roditeli

Решението да бъдете работеща майка Ви тревожи? Вижте нашите съвети за това как да се върнете на работа след раждането

Връщане на работа след раждане

Ако заради семейните финанси, или поради друга причина, Ви се налага да бъдете работеща майка, най-вероятно ще трябва да планирате връщането си на работа, докато изживявате буря от емоции - от вина и тревожност до мотивиращо вълнение.

Как да постигнете баланс между работата и семейството? Ако се колебаете как да планирате завръщането си на работа и какво да попитате Вашия работодател, нашите съвети за връщане на работа след раждането могат да Ви помогнат.

назад

1. Връщате се на работа докато кърмите? 

Това че се връщате на работа не означава, че трябва да спрете да кърмите. Разговаряйте с работодателя си още преди да се върнете на работа. Обяснете, че имате нужда от лично и безопасно място, където да можете да изцеждате и съхранявате кърмата или да кърмите. Съветваме Ви когато се върнете на работа да отделите време в календара си, което да бъде само за това, за да не си създавате допълнителен стрес. 

2. Избор на подходящата ясла 

Проучете добре, за да сте сигурни в избора си на яслаи да не се чувствате виновна, че не сте на работа и не сте осигурили най-доброто място за дневен престой на Вашето дете. Може да се консултирате с близки и приятели за препоръки или дори да посетите избраното от Вас детско заведение на място, но най-вече се доверете на инстинктите си. Прочетете повече за нашите съвети как изберете ясла тук. Когато сте спокойни, ще сте по-концентрирани на работа.

3. Помолете за по-гъвкаво работно време  

Ако за Вас намаляването на заплатата не е проблем, можете да помолите работодателя си за съкратено работно време или работна седмица, но ако това не е опция за Вашия бюджет, разгледайте и обсъдете с Вашия работодател различните възможности за въвеждане на гъвкаво работно време. Можете да разпределите работните си часове, така че да са съобразени с грижите за Вашето дете (например от 8 ч. до 5 ч., вместо от 9 ч. до 6 ч.) или да работите от вкъщи. В интерес и на работодателя Ви е да се съобрази с Вас, за да не губи ценен кадър.

4. Работещи майки: разпределяне на работата с колегите  

Ако сте с намалени работни часове или седмица, уверете се, че всички Ваши колеги са уведомени, за да можете да отговорите на техните очаквания и всички да са наясно с работния Ви капацитет, количеството работа и крайните срокове, които можете да поемете. 

Когато приоритизирате работата си, имайте предвид съкратеното си работно време, не се притеснявайте да отхвърлите дадена задача, ако Ви идва в повече или да предложите по-реалистични крайни срокове за вече поетите ангажименти. 

5. Контролирайте тревожността си като работеща майка 

Не бъдете твърде строга към себе си. Връщането на работа е огромна промяна в ежедневието Ви, дайте си време да свикнете и да влезете в ритъм. Обсъдете с работодателя си поетапното връщане на работа. През първите месеци е възможно намалено работно време, например, за да се осигури спокойствие за Вас и Вашето дете. 

6. Потърсете подкрепа от други работещи майки  

Приятелка, преминала през майчинство, колежка, която също е работеща майка, или специална група за подкрепа на работещи майки - потърсете „мрежа от хора“, с които можете да поговорите спокойно, да получите отговор на някои от въпросите си или просто да усетите подкрепа. Не задържайте емоциите в себе си. Вашият партньор, както и семейството Ви също биха Ви подкрепили във всеки един момент, не се притеснявайте да им кажете ако имате нужда. 

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.