MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Как да осигурите балансирано хранене на своето малко дете

Лесно е да придобиете лоши навици, когато приготвяте храна за своето малко дете. Научете някои прости замени и малки промени, които могат да спомогнат за по-здравословно меню за Вашето мъниче.

4минути За четене Ноем. 21, 2023

Можете ли да откриете какво липсва или не е необходимо в следващите осем предложения? На всяка от тези снимки има аспект, който може да бъде подобрен – от неподходящия размер на порциите и напитките, до липсващи групи храни и нездравословни решения.

не на газираната напитка

Грешка 1 по време на хранене: предлагане на газирани напитки 

Подсладените със захар напитки не трябва да бъдат част от диетата на малкото дете. „Празните“ калории в сладките напитки като кола или лимонада нямат място в здравословния режим на хранене на Вашето мъниче. Те също така са вредни за растящите му зъби, тъй като могат да допринесат за появата на кариес. Предлагайте мляко (кърма, мляко за подрастващи или краве мляко) или вода с всички основни хранения и междинни похапвания и дръжте чаша с вода на разположение през целия ден. 

препълнена чиния

Грешка по време на хранене 2: Препълнена чиния 

Една порция хляб за 1-2-годишно дете по време на хранене е около половин филийка. Разбира се, ако малчуганът Ви покаже, че все още е гладен и иска допълнително, можете да му предложите още половин филийка. Просто не препълвайте неговата чиния още от самото начало. 

липсващи зеленчуци

Грешка по време на хранене 3: Липсващи зеленчуци 

Вашето мъниче трябва да яде зеленчуци с всяко основно хранене. Този обяд или вечеря включва само храни от две от основните хранителни групи: месо от групата на протеините и ориз от групата на зърнените храни. Добавете зеленчуци към тази чиния и завършете с порция плодове и малко млечни продукти, за да включите едновременно продукти от всички пет хранителни групи!  

цели продукти

Грешка по време на хранене 4: Приемате, че може да се храни като възрастен   

Цели моркови и цяло грозде създават потенциална опасност от задавяне, поради което трябва да бъдат нарязани. Тази закуска или междинно похапване е здравословен избор, но целите гроздови зърна и моркови представляват опасност от задавяне за малките деца. Гроздето винаги трябва да се разрязва на половина по дължина, а мекият, сварен морков е необходимо да бъде нарязан на парчета с големина, подходяща за една хапка.   

порции

Грешка 5: Неподходящ размер на порциите  

Цели пилешки гърди са твърде голямо количество за едно малко дете. Порциите на малчуганите са много по-малки от тези на възрастните, поради което целите пилешки гърди идват твърде много за едно хранене. Около 30 гр. месо или алтернативи на месото е по-реалистично количество за едно основно хранене. Като груб ориентир, парче месо с големината на дланта Ви се равнява на около 90 гр., така че се стремете да предложите на своето мъниче около една трета от това количество. Ако то проявява признаци на глад или иска допълнително, добавете още една порция. 

без захар за старт на деня

Грешка 6: Започване на деня със захар 

Зърнените храни за закуска с високо съдържание на захар са нездравословен избор за малките деца. Вашето мъниче не се нуждае от захар в диетата си, затова внимавайте с храните и напитките с високо съдържание на добавена захар. Проверявайте етикета на зърнените закуски, преди да ги купите. Избягвайте тези, които съдържат 6 или повече грама захар на 30 гр суха зърнена закуска. Неподсладените и пълнозърнести овесени ядки и зърнените каши за деца са по-здравословен избор. 

добавяне на протеин към храната

Грешка 7: Пропускане на протеина 

Насоките за малки деца препоръчват включването на храна от групата на протеините като част от обяда и вечерята. Това може да бъде месо, но не е задължително. Вареният боб е добър немесен източник на протеини.  

лоши мазнини

Грешка 8: Избор на „лоши“ мазнини 

Пържените пилешки хапки и пържените картофи с високо съдържание на мазнини са нездравословен избор. Храните, пържени в наситени или транс-мазнини, не са полезни за Вашето малко дете. Освен това в тях може да има добавена сол, захар и други овкусители. Пригответе сами картофки и нарежете малко варено постно пилешко месо за много по-здравословна и питателна алтернатива. Не е проблем да сервирате на малкото си дете зелен фасул, стига да е нарязан на малки парченца, подходящи за една хапка. 

Как изглежда чинията на Вашето малко дете?   

Разпознавате ли някой от споменатите осем вредни навика? Запишете си тези лесни за въвеждане промени и се опитайте да ги приложите в ежедневното меню за хранене. Доброто здраве на Вашето мъниче ще Ви се отблагодари в дългосрочен план!  

Никога не сте правили тези грешки по време на хранене? Поздравления! Продължавайте да работите в тази насока и внимавайте да не придобиете лоши навици за в бъдеще.  

Източници:  

Ramsay SA, Branen LJ, Johnson SL. How much is enough? Tablespoon per year of age approach meets nutrient needs for children. Appetite 2012; 58(1):163-7.  

United States Department of Agriculture Food and Nutrition Service. 2016 Child and Adult Care Food Program: Meal Pattern Revisions Related to the Healthy, Hunger-Free Kids Act of 2010. http://federalregister.gov/a/2016-09412  

USDA Meal pattern infographic  

https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/tn/cacfp-servetasty1… (Accessed December 5 2018)