MyFeed Personalized Content
Oт 6 mесеца
Статии
Добави в моите любими

Направете всяка хапка полезна за растежа и развитието на бебето

Преминаването към твърда храна на Вашето бебе е изключително важен момент.

3минути За четене Апр. 12, 2018

Малко коремче

Преминаването към твърда храна на Вашето бебе е изключително важен момент. На шестмесечна възраст то ще може да приема малки количества храна, защото стомахчето му се запълва бързо. До този момент кърмата е била единственият източник на хранителни вещества. Дори тези малки хапки са важни за неговото здравословно развитие и растеж.

 

Бебетата имат различни хранителни нужди

Имайки предвид теглото на бебето, спрямо това на дете или възрастен, виждаме, че бебето има много по-големи нужди от някои хранителни вещества като минерали и витамини. На около шестмесечна възраст запасите от желязо, с които е родено бебето, се изчерпват и са му необходими по-високи количества, а кърмата не може да ги достави. Поради тази причина, обогатените с желязо бебешки каши и месото са най-често препоръчваните като първа храна източници на желязо.

 

Кърмата и твърдите храни

Независимо, че бебето започва да изучава нови вкусове и текстури, кърмата все още е основният източник на енергия за неговите нужди. На 6-8 месечна възраст, кърмата продължава да осигурява по-голямата част от калориините му нужди (около 2/3-ти). На 9-12 месечна възраст, когато бебето вече консумира повече твърди храни, кърмата осигурява половината от енергийните му нужди.

 

Бебето Ви ще пие толкова кърма, от колкото има нужда. На 6-12 месечна възраст ще видите как апетитът му към твърди храни ще нараства за сметка на консумацията на кърма. Предложете му храни, богати на хранителни вещества, които ще отговорят на високите му хранителни нужди, като например обогатените с желязо бебешки каши, месо, както и плодове и зеленчуци, богати на минерали и витамини. Уважавайте апетита му и не го насилвайте да яде повече, когато не иска. Може би бебето Ви ще бъде по-гладно при следващото хранене.

 

Протеинът е много важен за растежа, развитието и здравето

През първите шест месеца след раждането, бебето ще удвои теглото си, ще го утрои до първата си година и ще удвои височината си. Това ще бъде времето на най-бърз растеж в живота му. Един от ключовите хранителни вещества за развитието на бебето е протеинът. Той е от основно значение за здравословния растеж и развитие на мозъка и един от най-важните хранителни вещества, които бебето Ви ще консумира.

 

Белтъчините имат основна роля в изграждането, както на храносмилателната, така и на имунната система. Не се тревожете – кърмата осигурява точното количество от висококачествен протеин, от което има нужда бебето Ви. Най-новите проучвания сочат, че белтъчините в майчината кърма имат отношение към здравословното тегло на бебето.

 

Твърдите храни са необходимост

Въвеждането на твърди храни не цели да замести кърмата, а да я допълни. Поради тази причина тези първи храни се припознават като захранващи храни.

 

На около шест месечна възраст, въвеждането на питателна, твърда храна е от важно значение, поради следните причини:

 

 •  Източник на хранителни вещества, необходими на бебето, в допълнение към кърмата.
 •  Учи бебето да се храни от лъжица.
 •  Запознава бебето с нови вкусове и консистенции, които му помагат да приема по-лесно новите храни.
 •  Закъснялото въвеждане на твърди храни може да повиши риска от развитие на хранителна алергия или екзема; посъветвайте се с Вашия лекар, кога е безопасно да въведете храни, приема, на които биха могли да предизвикат алергия.

 

Всяка хапка се брои

Когато подбирате храните за Вашето бебе, не забравяйте, че стомахът му е малък. В стомахчето му има съвсем малко място за храни, които нямат питателна стойност и не осигуряват необходимите хранителни вещества. Ако му предложите сладки храни или напитки, коремчето му ще се запълни и няма да има място за полезните храни, от които то се нуждае.

 

Приближавайки се към първата си година, бебето се запознава с най-различни вкусове и консистенции и започва да приема повече твърди храни. Ежедневно, в допълнение към кърмата, то трябва да приема плодове, зеленчуци, месо и пълнозърнести култури.

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето