Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
kак-да-помогнете-на-бебето

Как да помогнете на бебето си при запек?

 

През първите месеци от своя живот повечето бебета са предразположени към храносмилателни разстройства. Запекът е едно от най-често проявяващите се  неразположения. Ето как можете да облекчите симптомите и да успокоите своето мъниче.

понеделник, май 23, 2022

През първите месеци от своя живот повечето бебета са предразположени към храносмилателни разстройства. Запекът при бебетата е едно от най-често проявяващите се неразположения. Дискомфортът, породен от това състояние, е причина за разстроено бебе. За щастие, неразположението може бързо да бъде овладяно, за да бъде Вашето мъниче отново пълно с енергия и готово за игри.

Майчиното мляко е много полезно за бебето, тъй като намалява риска от стомашно-чревни разстройства и инфекции, но дори кърмените бебета понякога могат да имат запек.

Какво представлява запекът и как може да подобрите състоянието на детето?

Първите признаци на запек се виждат още от пелената – изпражненията могат да бъдат с по-плътна консистенция от обичайно или дори твърди. Освен това ще забележите, че перисталтиката (движението на червата) се забавя, което може да доведе до изхождане на 3-4 дни. Вашето мъниче ще Ви „сигнализира“, че се чувства неразположено и/или изпитва болка, като по време на изхождане се свие или стегне.

Масажът може да бъде много полезен – разтривайте коремчето му с нежни кръгови движения в продължение на няколко минути.

Фибрите улесняват и спомагат движението на червата. В случай че вече сте започнали да разнообразявате храната на своето мъниче, уверете се, че му предлагате достатъчно количество фибри. Можете да включите в менюто на детето си зърнени храни (без ориз), както и портокали, кайсии или спанак.

Има и храни, които, за разлика от горепосочените, забавят чревния транзит. Те трябва да се избягват в периодите на по-бавен транспорт на веществата през храносмилателната система. Временно изключете от менюто ориза, бананите или морковите.

И за финал, но не на последно място по значение, хидратацията е натоварена със съществена роля. Уверете се, че бебето Ви получава достатъчно течности, за да се чувства възможно най-комфортно, когато прави „големите неща“.

Ако бебето ви има запек необичайно дълго време или забележите, че то изпитва болки по време на изхождане, най-добре незабавно се обърнете към Вашия лекар. Освен неприятен, нелекуваният запек при бебето може да има дългосрочни последици за здравето. Затова най-добре не поемайте никакви рискове, когато става въпрос за благосъстоянието на Вашето съкровище.

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.