MyFeed Personalized Content
Бебе на 8 месеца
Статии
Добави в моите любими

Съвети как да приспите своето бебе

Трудно ли успявате да успокоите и приспите Вашето бебе? Все още продължава да се буди често през нощта? Събужда се преди изгрев слънце? Изпробвайте тези идеи, с които ще осигурите на Вашето мъниче сънят, необходим за здравословен растеж и по-щастливи дни. 

4минути За четене Ян. 3, 2024

Помощ! На бебето ми му отнема много време, за да заспи вечер. 

Опитайте… постепенно да въвеждате и спазвате един и същи режим всяка вечер 

Тъй като с времето Вашето бебе става по-активно през деня, може да му бъде необходимо известно време, за да се успокои и настрои за почивка. Преминаването от стимулиращи дейности към тихи, релаксиращи занимания може да му подскаже, че времето за сън не е далеч. Разгледайте нашите 13 съвета за сладки сънища, за да откриете идеи какво да направите преди да настъпи моментът да изгасите лампите. Изберете релаксиращи дейности, които и двамата харесвате, и се опитайте да ги правите в една и съща последователност всяка вечер, за да може Вашето мъниче да знае какво да очаква и кога ще дойде времето за сън. Рутинният режим преди лягане е свързан с подобряване на съня (по-ранно лягане, намаляване на нощните събуждания и увеличаване на продължителността на съня) при малките деца.  

 

Помощ! Бебето ми се събужда с плач през нощта и не съм сигурна защо. 

Опитайте… да си зададете тези въпроси, за да установите причините, поради които се е събудило. Помнете, че невинаги причината е гладът. 

SOS заспиване

Помощ! Бебето ми се нахрани преди около час, заспа и сега отново е будно. 

Опитайте… да не го вдигате веднага от креватчето. Изчакайте да видите дали ще се успокои сама. 

Отделете малко време, за да се опитате да разпознаете плача на бебето си. В случай че има нужда от смяна на пелените, погрижете се, след което бързо го сложете обратно в кошарата и му дайте възможност да се успокои и заспи отново. Ако можете, опитайте се да не си играете с детето и да не включвате осветлението. Бъдете спокойни и ако се налага да говорите, шепнете тихо, за да покажете, че времето за сън не е отминало. Това ще помогне на Вашето мъниче да заспи отново, за да можете и Вие да се насладите на времето за почивка. Въвеждането на тези навици, когато бебето е още малко, може да създаде подходящи предпоставки за предотвратяване на проблеми със съня в по-късен етап. Ако тепърва започвате, може да отнеме известно време, докато то усвои тази техника, но това ще си струва в дългосрочен план, така че имайте търпение и се придържайте към нея.  

 

Помощ! Моето бебе заспива само докато се храни или се гушка с мен. 

Опитайте... да го сложите в креватчето, когато е сънливо, но все още не е заспало.  

Ако бебето Ви е придобило навика да заспива по време на хранене или гушкане, може да му бъде трудно да заспива самостоятелно. Упоритостта е от ключово значение. Спазвайте последователен и спокоен режим за приспиване, като го сложете да легне, когато е уморено, но все още не е заспало. Проверете дали пелената е сменена, дали температурата в стаята е комфортна и дали не показва признаци на глад. Излезте тихо от стаята и изчакайте да видите дали ще заспи без Вас. В случай че се суети, изчакайте малко, преди да влезете, за да проверите дали се нуждае от нещо. Може да се наложи да направите това няколко пъти в началния етап, но скоро след това и двамата ще спите по-добре. 

 

Помощ! Не знам колко време трябва да спи през деня. 

Опитайте... да го слагате да дремне два пъти дневно по едно и също време всеки ден.  

Бебетата на възраст между шест и осем месеца обикновено спят до 15 часа в рамките на денонощието. Средно това означава две дремки до два часа всеки ден и около 9 до 12 часа непрекъснат сън през нощта. Ако бебето Ви спи по-малко от 12 часа в рамките на 24 часа, помислете как можете да допълните или промените режима му на сън. Бебетата обичат предсказуемостта, така че опитайте да ги слагате да подремват през деня в собственото им креватче, ако е възможно, при загасени светлини.  

 

Източници:  

Mindell JA, Li AM, Sadeh A et al. Bedtime routines for young children: A dose dependent association with sleep outcomes. Sleep 2015; 38(5):717-22. 

Sadeh A, Tikotzky L, Scher A. Parenting and infant sleep. Sleep Med Rev 2010; 14(2):89-96. 

Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K et al. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web-based study. J Sleep Res 2009; 18(1):60-73. 

Paul IM, Savage JS, Anzman-Frasca S et al. INSIGHT responsive parenting intervention and infant sleep. Pediatrics 2016; 138(1): e20160762 

 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.