MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Как да въведете режим за лягане на своето бебе

Добрият сън е от съществено значение за дългосрочното здраве на Вашето бебе. 

3минути За четене Юни 16, 2023

Никога не е твърде рано да създадете навик на своето бебе за рутинно време за лягане. През първите няколко седмици времето за лягане може да е различно всяка вечер. Когато бебето навърши около два месеца, то може да започне да се ориентира към предпочитано време за заспиване.  

Редовният вечерен режим ще помогне на бебето Ви да се успокои по-бързо и според научни изследвания може да намали броя на нощните събуждания с напредването на възрастта. След като бебето Ви стане по-активно през деня, може да му бъде необходимо време, за да се настрои за лягане. Постепенно преминете от стимулиращи дейности към тихи, релаксиращи занимания, които ще предразположат бебето към заспиване.   

Списък с вечерни занимания преди лягане 

Изберете любимите си техники за успокояване от този списък, за да покажете на бебето си, че е време за сън. Редът няма значение, стига да се придържате към един и същи модел всяка вечер, така че Вашето мъниче да е наясно какво следва. 

Време за къпане 

Вечерното къпане служи като добър сигнал за тялото, че скоро времето за сън е наближило. 

Почистете „зъбите“ 

Разтривайте нежно венците с чиста и навлажнена кърпа до прорастването на първия зъб на бебето. След неговата поява (времето може да варира, но при много бебета първият зъб израства между четвъртия и седмия месец), почиствайте зъбите два пъти дневно с мека, малка четка за зъби и флуоридна паста за зъби, като използваното количество трябва да бъде с големина на оризово зърно. 

Предложете масаж 

Оптималният начин да се отпуснете и да общувате с бебето си – стига то да няма гъдел! 

Преоблечете го в пижама 

Дори през първите седмици, когато дните и нощите се сливат, едно просто измиване на ръцете и лицето, както и преобличане в края на деня ще покаже на бебето, че е време за дълъг (надяваме се) нощен сън. 

Изпейте приспивна песен 

Повтаряйте една и съща нежна мелодия всяка вечер. Нека е успокояваща, а не прекалено вълнуваща. Бихте могли да изпробвате и музикалната въртележка за кошара. 

Приказка за лека нощ 

Насладете се на момента преди лягане с книжка. Бебето обича да чува гласа Ви и ще се радва на прекараното спокойно време, споделеното с Вас. 

Целувки и прегръдки 

Покажете на бебето си много любов, като го обсипете с много целувки и прегръдки, преди да го поставите в креватчето му. 

Топло повиване 

Малките бебета могат да се чувстват уютно, сигурно и безопасно, когато са повити. Това може да предпази бебето от събуждане от стряскане. В случай че се нуждаете от насоки, можете да се обърнете за съвет и демонстрация към Вашия лекар. След като се научи да се преобръща, обаче, бебето може да не хареса ограниченията на пелената. 

Време е за сън 

Поставете бебето в кошарата, когато започне да става сънливо, но все още е будно. Приучаването да заспива самостоятелно ще му помогне да развие техники за самоуспокояване. 

Източници: 

Mindell JA, Li AM, Sadeh A et al. Bedtime routines for young children: A dose-dependent association with sleep outcomes. Sleep 2015; 38(5):717-22. 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Getting-Your-Baby-to-Sleep.aspx (Accessed December 29 2016)