Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този MPI List
X
Pet lesni nachina da se spravite s osuzhdashtite roditeli

Пет лесни начина да се справите с осъждащите родители

Как да се справите с осъждащите родители

Усещали ли сте осъдително отношение? Трудно е да бъдеш млада майка, затова, ако се чувствате обект на твърде много критики, останете сама със себе си. Ето няколко съвета как да се справите с осъждащите родители, близки или приятели, като в същото време демонстрирате емпатия и Вие самата не осъждате другите майки.  

назад

1. Поискали ли сте им съвет? 

Ако отговорът е не, бихте могли учтиво да ги прекъснете. За да отклоните непоискани съвети за бебето си, можете да кажете как се грижите за новороденото си и да намекнете, че търсите подкрепа, а не съвет. Как да се справите с нежелани съвети за кърмене, прочетете тук. 

2. Подбирайте на кого да задавате въпроси за бебето си 

Ако сте потърсили съвет и не сте удовлетворени от него, не можете да обвинявате този, който Ви го е дал. Преценявайте добре към кого да задавате въпроси за бебето си. Например, за съвети, свързани с кърменето, е по-добре да се консултирате с близка приятелка, която кърми, отколкото със сестра си, която е хранила детето си с мляко за кърмачета. 

3. Доверете се на майчинския си инстинкт 

Следвайте вътрешното си усещане и консултирайте всичко, за което не сте сигурна, с Вашия лекар. Този принцип е особено полезен, ако смятате съветите на роднините си за старомодни. Използвайте препоръките на лекаря, за да отклоните всички нежелани съвети. Просто заявете „Знаете ли, всъщност се чух с лекаря си и той отхвърли тази идея!” 

4. Тълкувате ли погрешно техните съвети за бебето? 

Особено често срещано, ако комуникирате през чат или чрез постове в социалните мрежи. При липсващи сигнали на езика на тялото и интонацията, съществените неща могат лесно да бъдат “изгубени в превода” – възможно е да разбирате по един начин тяхното послание, а в същото време то да значи съвсем друго. Ако не сте сигурни, помолете за пояснение. Ако продължавате да се съмнявате, оставете този тип кореспонденция и продължете разговора лице в лице. 

5. Осъждате ли другите родители? 

Опитайте се да се погледнете отстрани и помислете дали Вие не сте осъдителни? Ако сте, време е да спрете да осъждате другите майки или бащи. Всички ние даваме най-доброто от себе си и всички се грижим за децата си различно. Много по-ползотворно е да подкрепяме другите родители, без значение дали са част от семейството ни, приятели или млади майки. 

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.