MyFeed Personalized Content
0-6 stage

0 - 6 месеца

Раждането на вашето бебе може да постави началото на смесица от силни и различни емоции, от вълнение до безпокойство. Подготвили сме серия от полезни ресурси за вас, които да ви помогнат в новото ви пътуване.

Вашето бебе вече е на бял свят!

Предстоят ви моменти, изпълнени с емоции и възхищение, но и въпроси, свързани с правилното
хранене и грижи за мъничето. Това е напълно нормално, така че заедно с нашите експерти сме подготвили съвети, които могат да ви бъдат полезни в първите месеци на родителството.

Открийте нашите статии, които ще ви помогнат да си отговорите на някои от вашите въпроси и съмнения. Също така ще ви помогнат да научите повече за развитието на вашето бебе в различните месеци от този период. Ето кратък преглед на това, което се случва с вашето бебе през всеки от месеците през първата половин година от живота му.

През първия месец

Първите четири седмици след раждането са време на големи промени във вашия дом. Приветствахте нов член на семейството и бавно намирате пътя си към тази нова реалност. Първоначално може да си помислите, че вашето бебе всъщност все още само спи или се храни. В същото време обаче то се развива много интензивно, опознавайки един напълно нов свят извън утробата на майка си. Наблюдавайте вашето бебе и научете реакциите му на различни стимули и благодарение на това ще реагирате още по-добре на неговите нужди.

През 2-рия месец

Едно двумесечно бебе може да ви изглежда много по-контактно, отколкото в неонаталния период. Нещо повече, през това време то претърпява първия си скок в развитието – наречен скок на усещанията. През 7-9 седмица също има скок в развитието му - движенията на бебето все още не са координирани, но то охотно маха с ръце и крака. Малкото съкровище също може да повдигне главата си за кратко, особено когато се интересува от нови звуци. Може да обърнете внимание и на факта, че бебето ви е станало много „приказливо“ – гука, издава различни звуци и изглежда много заинтересовано от света около него!

През 3-тия месец

Третият месец от живота на детето обикновено е много приятно, спокойно време за родителите. Някъде по това време може би вече чувствате, че сте се запознали добре с реакциите на вашето бебе към различни стимули. Ритъмът на деня се стабилизира, нощите също могат да бъдат по-спокойни – обикновено бебетата на тази възраст не се събуждат толкова често, колкото преди. Ако през предходните месеци детето е страдало от колики, на този етап коремният дискомфорт обикновено изчезва.

През 4-ия месец

При 4-месечно бебе можете да наблюдавате как то се опитва да овладее способността си да променя позицията си и да се движи. Продължава да играе с ръцете си и тъй като е усъвършенствало техниката на захващане, жадно посяга към предмети в обсега на пръстите му. Бебетата на тази възраст обикновено спят доста редовно, а през деня са весели и имат много енергия да продължат да опознават света!

През 5-ия месец

На 5-месечна възраст бебето обикновено показва изключителна гъвкавост. То започва да бъде много подвижно и да се интересува от собственото си тяло. Малчуганите на тази възраст са много сладки, защото вече разпознават лицата на близките си, реагират живо на тяхното присъствие и се смеят много. Щастливи сте да наблюдавате как детето ви усвоява нови умения, защото тогава се уверявате, че му осигурявате здравословни и безопасни условия за развитие.

През 6-ия месец

Можем да кажем, че периодът на 6-месечното бебе е изпълнен с активност. На тази възраст бебето обикновено се опитва да заеме поза на тялото, която да му позволи да пълзи. Тези опити обаче обикновено все още не са успешни. Детето на тази възраст обикновено не сяда самостоятелно – и не трябва да се бърза да го прави. Все пак можете да поставите бебето си в полулегнало положение на колене – разбира се, заобиколено от раменете ви, за да осигурите пълната му безопасност.

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

  • Супер-големи-спестявания

    Aпликации

    Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

  • Супер големи спестявания

    Изпробвайте практически апликации

  • Експертни-идеи-и-съвети

    Експертни идеи и съвети

    Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

  • xраненето-на-детето

    Храненето на детето

    Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.