MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

10 начина да представите разнообразието и текстурите в храната

7минути За четене Юни 10, 2024

В течение на своето развитие и растеж, Вашето бебе ще започне да приема по-широк спектър от храни. Въвеждането на нови вкусови комбинации в неговото меню може да бъде забавно и полезно. В някои случаи са необходими до осем опита на нова храна, осъществени в продължение на няколко дни или седмици, преди бебето да я приеме. Затова не бързайте да губите надежда! 

При въвеждане нови храни, не забравяйте да следите за признаци на непоносимост и алергия. Въпреки че майчиното мляко ще остане основен източник на храна до първия рожден ден, менюто на бебето може да бъде разширено още сега. Щом усвои еднокомпонентните пюрета, започнете да му предлагате комбинации от храни. Изпробването на разлчини вкусове и текстури сега може да го направи по-склонно да опитва и консумира нови храни в бъдеще, така че проявете творчество! 

Благодарим на Бога за плодовете и зеленчуците 

Плодовете и зеленчуците са идеални за Вашето бебе, защото са богати на важни хранителни вещества, включително: 

- витамин А – за здраво зрение и клетъчен растеж 

- витамин С – антиоксидант, който помага за поддържане на венците здрави и може да помогне на бебетата да усвоят желязото, когато се консумират едновременно с богати на желязо (немесни) храни, като например обогатени бебешки каши 

- калий – минерал, който помага за добрата работа на нервната система и мускулите на бебето 

- фибри – помагат за предотвратяване на констипация и могат да помогнат за подобряване на перисталтиката на Вашето бебе 

Ето 10 съвета за въвеждане на нови храни (плодове и зеленчуци), текстури и вкусове в диетата на Вашето бебе: 

1. Не се отказвайте лесно 

Проучванията показват, че на бебетата може да бъде необходимо да опитат дадена храна до осем пъти, преди да я приемат. В поредица от изследвания е доказано, че седеммесечни бебета, които след няколко опита са започнали да харесват зеленчук, който допреди това са отказвали, са продължили да харесват същия зеленчук на 15-месечна възраст, на три години и до шест годишна възраст. Бебето Ви може да прави смешни физиономии (или да изглежда изненадано), когато опитва нова храна, но това често е само защото се среща с вкус, който не е опитвало преди. Това не означава, че храната не му харесва. Дори ако изплюе нещо, не губете надежда и не мислете, че никога няма да прояде този продукт. Бъдете търпеливи и му предложете отново на следващия ден. Храни, които в началото изглежда, че бебето не харесва, могат да станат любими след няколко опита, осъществени в продължение на няколко дни или седмици. Дори едно вкусване (с малка чаена лъжичка) може да помогне на детето да се научи да харесва нов зеленчук. Тези вкусове и текстури са нови и бебето Ви има нужда от възможност да се научи да ги приема и да им се наслаждава. 

2. Следвайте подхода 1 към 3 

Предлагайте на своето бебе по една нова храна на всеки три дни, за да можете да наблюдавате за признаци на чувствителност или непоносимост. В случай че забележите реакция, не му давайте повече от този продукт и се консултирайте с Вашия лекар. Имайте предвид, че алергичната реакция е различна от тази, при която бебето изплюва храната, защото вкусът или текстурата са нови или се е нахранило. 

3. Направете времето за хранене социално изживяване 

Споделете времето край масата, докато бебето е в своето столче за хранене. Усмихвайте се, разговаряйте с него и го гледайте в очите. Използвайте прости думи и позитивен тон, когато му казвате „едно самолетче…“, като го оставяте да се храни със собствено темпо. Превръщането на времето за хранене в положително преживяване и създаването на здравословни хранителни навици сега може да продължи цял живот.  

4.Хранете се често 

Бебетата имат малки стомахчета, в сравнение с възрастните, затова се стремете порциите им да бъдат малки. Бъдете в очакване да му предложите три основни хранения и две-три междинни похапвания на ден.  

5. Опитайте първо традиционните любими храни 

След като бебето Ви започне да консумира храни, които са добри източници на желязо (специално обогатени каши и месни пюрета), необходимо за здравословния растеж на мозъка, не се страхувайте да му предложите силно ароматни плодове и зеленчуци. Въпреки че естествената сладост на ябълките, бананите, морковите превръща тези плодове в любими първи храни, опитайте да предложите на бебето комбинация от различни вкусове. Бебетата ще приемат голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, дори и тези, които смятаме за горчиви. Това е и идеалният момент тези вкусове да бъдат въведени. 

6. Смесете новото със старото 

Първи опит на нов вкус? Комбинирайте го с познат любим вкус, за да помогнете на бебето да се научи да го приема и да му се наслаждава.  

7. Многоцветно хранене 

Различните по цвят плодове и зеленчуци съдържат различни хранителни вещества, затова се опитайте да включите разнообразни нюанси в купичката на бебето си през следващите няколко седмици. Това ще даде на Вашето мъниче витамините и минералите, от които се нуждае, за да расте и да се развива здравословно. Плодовете и зеленчуците съдържат и фитонутриенти – химични съединения, произвеждани от растенията, които имат редица ползи за здравето, за които учените все още се натъкват на нови открития. 

8. Не забравяйте млечните продукти 

Вашето мъниче вече може да хапва кисело мляко, което осигурява калций и важни хранителни вещества, които помагат за изграждането на силни кости. Търсете обикновени, неподсладени кисели млека или кисели млека с ниско съдържание на захар, които са специално съобразени с хранителни нужди на детето.  

9. Изчакайте със захарта 

Не е необходимо да добавяте захар, когато приготвяте храна за своето бебе, нито да му предлагате подсладени напитки. Някои водещи експерти в областта на храненето и здравето предлагат плодовият сок да не се въвежда през първата година, поради сравнително високото съдържание на естествена захар в него. Пюрето или намачканият плод съдържа някои фибри, които сокът няма, и бебето Ви вероятно може да го изяде веднага. Ако все пак решите да му предложите сок, давайте му го в чаша, а не в бутилка и ограничете количеството до не повече от 120 мл на ден. Избягвайте сокове или други плодови напитки, които съдържат добавени подсладители. Винаги проверявайте етикета.  

10. Време за вода  

През първата година, кърмата е основният източник на храна и течности за Вашето бебе. Сега е добър момент то да се научи да се наслаждава на водата. Започнете с малко (30-60 мл) в чаша по време на хранене и закуска, за да му помогнете да се наслаждава на водата като неподсладено средство, с което да утоли жаждата си. Пиенето на вода ще му помогне да се научи да движи храната в устата си и да преглъща, както и ще го научи да пие от чаша. И в случай че още сега запознаете бебето с пиенето на вода, това може да му помогне да избира нея като предпочитана напитка за в бъдеще. Важно е да знаете, че кравето мляко не трябва да се дава като напитка, докато бебето не навърши първия си рожден ден. 

Готови ли сте за различни текстури? 

След като бебето Ви свикне да яде гладки пюрета, то ще бъде готово и за храни с по-плътна текстура или с малки, меки бучки. „Бебетата развиват орално-моторни умения за справяне с различните текстури между 6- и 12-месечна възраст“, казва Сара Смит-Симпсън, доктор по философия, главен учен и експерт по хранене в Нестле Детско хранене в Мичиган, САЩ. „Техните езици се научават да придвижват твърдата храна в устата, за да може тя да бъде погълната. Бебетата се упражняват да движат езиците от една страна на друга, когато ядат по-сложни текстури с бучки. Тези умения се основават на опита с текстурата, а не се развиват на определена възраст“. 

Ето няколко идеи за въвеждане на различни текстури: 

- опитайте с намачкан банан или авокадо вместо с пюре  

- предложете добре сварено намачкано яйце 

- добавете кускус, ориз или малки парченца макаронени изделия към гладки пюрета 

- приготвяйте варени или меки храни като моркови или сладки картофи, с помощта на ръчен пасатор (използван на кратки интервали), преса или вилица, докато се получи гъста, пасирана текстура 

- добавете овесена каша към добре нарязани меки плодове или кисело мляко с ниско съдържание на захар, предназначено специално за бебета.

Източници:  

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is imbedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3):490-4.  

Maier A, Chabanet C, Schaal B et al. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-month old infants. Food Quality and Preference 2007; 18:1023-32.  

Maier-Noth A, Schaal B, Leathwood P et al. The lasting influences of early food-related variety experience: A longitudinal study of vegetable acceptance from 5 months to 6 years in two populations. PLoS One 2016; 11(3): e0151356. doi:10.1371/journal.pone.0151356.   

 Nicklaus S, Demonteil L, Tournier C. Modifying the texture of foods for infants and children. In: Modifying Food Texture, Volume 2. Elsevier, 2015: 187-222.  

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11): 1160; doi: 10.3390/ijerph13111160.