MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Кога да въведа ядките, пшеницата и яйцата в менюто на бебето?

Знаете ли, че…? Насоките относно това кога да започнете захранването с яйца, пшеница, риба и храни, съдържащи фъстъци, са се променили. Ранното въвеждане (около 6-ия месец) на тези храни в менюто на бебето, може да помогне в предотвратяването на хранителни алергии.

3минути За четене Ноем. 23, 2023

Хранителните алергии са по-често срещани при деца, отколкото при възрастни. В доклад от Северна Америка се посочва, че приблизително 5 % от децата на възраст под пет години, имат хранителна алергия

В продължение на много години здравните специалисти препоръчваха някои от най-често срещаните храни, предизвикващи алергии (включително соя, пшеница, яйца, риба, дървесни ядки, черупчести, краве мляко и фъстъци), да не се включват в хранителния режим на бебетата поне до навършване на една година. За някои храни съветът е да се изчака до навършване на две или три години. Тази практика на отлагане на въвеждането на храни, за които е известно, че предизвикват алергии, обаче може да е допринесла за увеличаването на случаите на регистрирани хранителни алергии.

Нова гледна точка 

През последните години препоръките се промениха и учените откриха, че когато бебето е здраво и достатъчно добре развито, не е необходимо да се изчаква, преди да бъдат въведени тези храни, щом бебето вече е навлязло във фазата на захранване. Проучванията са установили, че отложеното предлагане храни, предизвикващи алергии, на бебета след шест до десетмесечна възраст, може да увеличи риска от възникването на хранителна алергия. Предполага се, че ранното въвеждане на тези храни и редовното им консумиране в малки количества може да помогне имунната система на бебето да приеме по-добре някои от тези храни, като предотврати алергични реакции. 

Новите насоки препоръчват даването на фъстъци (смлени, в подходяща за възрастта текстура) и храни, съдържащи глутен, на здрави бебета да започне около началото на момента на захранване. Цели фъстъци не трябва да се дават на бебета или деца под четиригодишна възраст поради риск от задавяне. Глутенът се съдържа в храни, произведени от пшеница, ръж и ечемик - например хляб, макаронени изделия, зърнени храни и крекери.  

Ако бебето Ви има екзема, фамилна анамнеза на алергии или настояща хранителна алергия, задължително се консултирайте с Вашия лекар, преди да въведете храни, които потенциално биха предизвиквали появата на алергия.

Изчакайте и наблюдавайте 

Предложете на малкото си дете да опита за първи път тези храни поотделно, след което изчакайте няколко дни, преди да му предложите друга, за да можете да установите дали дадена храна предизвиква реакция. Кравето мляко не се препоръчва преди навършване на една година, въпреки че други млечни продукти като кисело мляко, могат да се предлагат след шестмесечна възраст.   

Смята се също така, че кърменето може да осигури известна защита срещу алергии, така че продължете да кърмите бебето си, колкото е възможно по-дълго, особено ако в семейството се срещат алергии. 

Източници: 

https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm (Accessed December 18, 2017) 

Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut introduction. N Engl J Med 2016; 374(15):1435-43. 

Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015; 372(9):803-13. 

Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1): 119-32. 

Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016; 316(11):1181-92. doi:10.1001/jama.2016.12623.  

Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139(1):29-44.