MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Магичният повратен момент и игрите с физическа активност

Ако погледнете своето дете сега, навярно е трудно да си представите онова мъничко новородено, което сте донесли от болницата и което не е правело почти нищо друго, освен да се храни, да спи и да бъде причина за честата смяна на пелените. То е изминало дълъг път и втората му година е вълнуващо време в развитието му. Пригответе се да бъдете изумени от новите му умения, които ще Ви накарат да се гордеете (и да посегнете към фотоапарата!). Научете повече за тези вълшебни етапи  в нашето видео. 

6минути За четене Апр. 30, 2024

Бъдете активни, останете здрави 

Когато бебето Ви достигне нови етапи във физическото си развитие, то ще може да участва в много повече дейности. Ранната активност на малкото дете създава модел за активност за цял живот, което допринася за здравословното му развитие. Един от вълнуващите аспекти на подобряването на силата, равновесието и ловкостта му е, възможността за повече игри! Всъщност, щом детето вече се движи, може да се окаже, че и самите Вие се движите много повече, за да сте в крак с неговото темпо. Ако той вече ходи, бягането не е далеч.  

Играта носи забавление и смях, но и много ползи. Тя спомага за стимулиране на развитието на мозъка, запознава малчуганите с решаването на проблеми, позволява им да взаимодействат с другите и развива тяхната увереност. Кубчетата и меките играчки например могат да помогнат за развитието на фината моторика и координацията между ръцете и очите. 

Много е важно да му предоставяте много възможности за игра. Експертите препоръчват минимум от един до три часа физическа активност всеки ден, включваща структурирана и неструктурирана (свободна игра). Не е задължително това да става наведнъж, така че кратките сесии за игра през целия ден са подходящи. Не забравяйте, че това е минималното време. Повечето играчки могат да станат част както от структурираната, така и от неструктурираната игра, в зависимост от начина, по който се използват. 

Структурирана игра: Вие или друг възрастен решавате какви игри ще играе Вашето малко дете или кои играчки ще бъдат включени.  

Предимства: Вашата подкрепа позволява на малчугана да прави неща, които не може да прави самостоятелно. Той се учи от Вашия пример. 

Примери: пеене на песнички, приканващи към различни действия, игри с копиране и пъзели, кръжоци за малки деца като например часове по музика. Когато детето е на достатъчно добър етап в своето развитие, то може да участва в отборни игри като футбол или гимнастика. 

Свободна игра: Вашето малко дете определя дневния ред на неструктурираната игра, но все пак може да му предложите няколко играчки, между които да направи своя избор. То ще измисли играта в течение на процеса.  

Предимства: Позволява на Вашето малко дете да изследва, да си представя и да бъде креативно.  

Примери: игра на преструвки, обличане, игра във вода или пясък, игра на детска площадка (пързалки, люлки, тунели, катерушки и т.н.). 

 

Първите опити през втората година 

През своите първи 12 месеца бебето може да е утроило теглото си от момента на раждането. През следващата година физическият растеж започва да се забавя. Възможно е между първия и втория си рожден ден да наддаде само 1,5-2,5 кг. Въпреки че растежът му може да се е забавил, мозъкът му е зает с развитието на много нови умения, включително ходене и говорене.  

Първи стъпки: Ако Вашето малко дете още не е проходило, има вероятност скоро това да се случи. В началото тези така възхвалявани първи стъпки ще бъдат несигурни, затова бъдете подготвени за няколко спъвания и падания. Постепенно то ще стане по-уверено.  

Помогнете му: След като започне да ходи, насърчавайте го да върви с Вас колкото е възможно повече. Това ще Ви забави, но е чудесен начин и двамата да се упражнявате. Наслаждавайте се на възможността за много повече игри с физическа активност, споделени с него, след като вече е стъпило на крака.  

Първи „разговор“: Дори ако все още не отговаря, Вашето малко дете може да разбере голяма част от това, което му казвате. То ще научи значението на думите от Вас, преди да може да ги произнесе. Изпълнението на Вашите указания е друг въпрос! През първата си година то обича „бебешкото говорене“, но сега е време да продължите напред.  

Помогнете му: Използвайте прости думи, говорете бавно и повтаряйте фрази. То усвоява езикови умения от Вас и от другите хора, които се грижат за него, така че говорете, говорете, говорете. Повтаряйте думи по време на хранене, като „още“ и „готово“, за да го запознаете с езика, от който се нуждае, за да Ви уведоми, когато е гладно или сито. 

Първи „моето малко аз“ момент: Вие сте моделът за подражание на Вашето малко дете за всичко, което то казва и прави.  

Помагайте му: Танцувайте или се движете наоколо и се наслаждавайте да го гледате как се опитва да Ви имитира. Вдигнете ръка за „дай пет“ и то може активно да я удари. Казвайте някоя дума отново и отново, а то може да се опита да я повтори. Това може да бъде много забавно – просто внимавайте с думите или действията, които предпочитате Вашето мъниче да не възприема!   

Не се притеснявайте, ако Вашето дете все още не е достигнало тези етапи. Всички бебета са уникални и се развиват със свое собствено темпо. В случай че се притеснявате, посъветвайте се с Вашия лекар. 

 

Източници:  

Ertem IO, Krishnamurthy V, Mulaudzi MC, et al. Similarities and differences in child development from birth to age 3 years by sex and across four countries: a cross-sectional, observational study. Lancet Glob Health 2018; 6(3):e279-91.  

Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.  

Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Accessed August 8 2018)  

Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6.  

https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Accessed August 8 2018)  

https://pathways.org/topics-of-development/play/ (Accessed August 8 2018)  

https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla… (Accessed August 8 2018) 

Присъединете се към Nestlé Baby Club

MVP Logo

Открийте предимствата на членството в Nestlé Baby Club

 • Супер-големи-спестявания

  Aпликации

  Наслади се на всички наши инструменти за родителство на едно място.

 • Супер големи спестявания

  Изпробвайте практически апликации

 • Експертни-идеи-и-съвети

  Експертни идеи и съвети

  Получете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

 • xраненето-на-детето

  Храненето на детето

  Научете повече за храненето на детето

Search icon

Все още ли не намирате това което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене.