MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Как да разберете, че бебето Ви е сито? Деветте изражения на лицето при хранене

Светът може да Ви се струва като съвсем различно място, откакто Вашето бебе е започнало да се храни с твърди храни. Следете за признаци кога е сито и кога гладно, като го оставете само да Ви покаже какво количество храна му е необходимо. 

4минути За четене Май 8, 2024

Независимо че принципите на хранене, които следвате от раждането, остават същите, в периода на захранване на бебето трябва да научите да разчитате някои нови сигнали. 

Позволете на отзивчивото хранене да Ви бъде пътеводител 
 

Вашата роля в храненето на бебето е да осигурявате разнообразни здравословни предложения при редовните хранения и по време на междинните похапвания. Бебето само решава дали ще яде това, което му се предлага, и от какво количество има необходимост. С предоставянето на разнообразни здравословни храни и съобразяването с това какви са неговите потребности, Вие създавате здравословни хранителни навици на Вашето малко дете, които могат да се съхранят в годините. 

 

Продължавайте да спазвате правилата за отзивчиво хранене, както сте правили, откакто бебето Ви се е родило. Това означава да осигурявате здравословни варианти и да оставяте бебето да решава колко да яде, без да го притискате или да ограничавате количеството храна, което приема. Този подход ще Ви помогне да поддържате здравословния растеж на Вашето бебе.   

 

Не забравяйте, че кърмата все още остава основен източник на храна за бебето. Тези първи дни на захранване са подходящ момент да започнете да го учите как да показва, по-късно с думи, че е гладно или сито. Реакцията в случаите, когато бебето е гладно, в отговор на която му се предлага питателна храна, както и оставянето на лъжицата, когато е сито, може да му помогне да разбере, че то само решава колко ще изяде. Практикуването на тези подходи към храненето помага да се създаде основа за добри хранителни навици, които да останат за цял живот. 

 

На възраст от шест до осем месеца бебето може да Ви показва различни сигнали при глад и засищане. Научете повече за тях в следващите редове.

хранане на бебе

Сигнал 1. Навеждане с отворена уста 

Какво Ви показва: Щом види приближаващата се пълна лъжица, то отваря уста и се навежда към Вас. 

Как да го разчетете: „Коремчето ми е готово за храна“! 

бебе отказва храна

Сигнал 2. Избягване на лъжицата 

Какво Ви показва: Предлагате му пълна лъжица с храна, но то отвръща глава. 

Как да го разчетете: „Не, благодаря. Беше ми достатъчно!“ 

гладно бебе

Сигнал 3. Сграбчване на лъжицата 
 

Какво Ви показва: Опитва се да хване лъжицата само, докато го храните (В случай че прави това, може да му предложите само да опита, за да насърчите независимостта му!) 

Как да го разчетете: „Гладен съм! Моля те, чуй какво ти казвам“! 

нахранене дете

Сигнал 4. Затворената уста 

 

Какво Ви показва: Предлагането на храна се посреща със затворена уста или дори с лице, закрито с ръце. 

Как да го разчетете: „Достатъчно, благодаря. Сит съм!“ 

хранене на дете

Сигнал 5. Усмивката 

Какво Ви показва:  Докато го храните, бебето Ви отвръща с широка усмивка и се привежда към лъжицата или отваря уста. 

Как да го разчетете: „Все още съм гладен, продължавай!“ 

сито дете

Сигнал 6. Избутване на лъжицата 

Какво Ви показва: Детето отблъсква приближаваща се лъжица преди да  е достигнала до лицето му. Не бива да бъркате този сигнал със сграбчването на лъжицата. 

Как да го разчетете: „Времето за хапване свърши“. 

хленчещо дете

Сигнал 7. Хленчене 

Какво Ви показва: Детето хленчи или проплаква, докато гледа как приготвяте храна му – плачът е различен от този, който издава нуждата от смяна на пелените или забавление. 

Как да го разчетете: „Гладен съм, кога ще дойде храната“? 

хранене на бебе с пюре

Сигнал 8. Отблъскването 

Какво Ви показва: Отвръща глава от лъжицата встрани или изплюва храната, след като е взел лъжицата в устата си. 

Как да го разчетете: „Стига ми“! 

хранене на дете

игнал 9. Разсеяният поглед 

Какво Ви показва: Вашето мъниче се разсейва многократно и лесно от всичко, което не е свързано с храненето. То се взира наоколо и игнорира лъжицата. 

Как да го разчетете: „Вече не ме вълнува хапването. Свърших с него!“ 

 

Източници:  

 

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3):490-4. 

 

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.  

 

DiSantis KI, Hodges EA, Johnson SL et al. The role of responsive feeding in overweight during infancy and toddlerhood: A systematic review.  Int J Obes (Lond) 2011; 35 (4):480-92. 

 

McNally J, Hugh-Jones S, Caton S et al. Communicating hunger and satiation in the first 2 years of life: a systematic review. Matern Child Nutr 2016; 12(2):205-28.