MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Как успешно да осъществим семейното хранене

Времето за хранене е чудесна възможност семейството да се събере, за да сподели храна и да се наслади на компанията на любимите хора. Семейното хранене има и други ползи, освен споделени щастливи преживявания. Храненето заедно с членовете на семейството може да научи Вашето малко дете на здравословни хранителни навици, които да останат за цял живот.

3минути За четене Окт. 10, 2023

Малките стъпки могат да оставят голям отпечатък що се отнася до това какво яде и пие Вашето малко дете. Проверете дали спазвате тези съвети и се запитайте дали те са валидни за семейните хранения във Вашия дом.  

Ако вече сте се вслушали във всички съвети - поздравления, давате на своето малко дете най-добрия шанс да се превърне в самостоятелен и здравословно хранещ се човек. В случай че все още не сте последвали всички важни насоки, не се притеснявайте. Обърнете внимание на това, което липсва в семейните Ви хранения и се опитайте да направите сега малките промени, които ще имат трайно въздействие върху хранителните навици на Вашето съкровище.

забранен таблет  на масата

1. Уверете се, че телевизора и другите устройства с екрани са изключени и поставени далеч от масата, за да не разсейват вниманието на Вашето дете. 

деца готови за хранене

2. Създайте топла, приятна и приятелска атмосфера с много възможности за комуникация помежду Ви. 

семейство готово за хранене

3. През повечето вечери от седмицата сядайте на масата като семейство, за да се насладите заедно на вечерята.

семейство, което се храни заедно

4. Доверете се на сигналите за ситост на Вашето малко дете и го оставете да реши само кога количеството му е достатъчно. Апетитът може да варира през различните дни, но обикновено то е гладно, когато дойде време за хранене. 

хранещо се семейство

5. Наслаждавайте се на разнообразни ястия и опитвайте нови храни заедно. Ако малчуганът Ви не желае да опитва непознати храни, вижте „10 начина да представите разнообразието и текстурите в храната“ за някои полезни съвети. 

щастливо хранещо се семейство

6. Бъдете добър пример за подражание на Вашето малко дете, като ядете същата здравословна храна, която му предлагате, и му показвате, че харесвате нейния вкус. (Не правете физиономия и не казвайте, че нещо не е вкусно.)

храна по часове

7. Предлагайте на своето мъниче три основни хранения на ден, в редовно време. 
(Закуска, обяд и вечеря) 

видове хранения

8. Предлагайте на малкото си дете едно до две междинни хранения всеки ден. Независимо че малчуганите трябва да приемат храна често, не е необходимо да се хранят постоянно. Оставяйте време между основните хранения и междинните похапвания, за да му дадете възможност да се почувства гладно.  
(Закуска, сутрешно похапване, обяд, следобедно похапване, вечеря) 

хранения видове

9.  Предлагайте на малкото си дете течности (мляко или вода) по време на основните хранения и междинните похапвания. Не му предлагайте напитки, подсладени със захар. 

видове храни

10. В рамките на деня предлагайте на малкото си дете храни от всички хранителни групи: плодове, зърнени храни, млечни продукти, месо/риба/белтъчини и зеленчуци. 

Опитайте се да следвате тези стъпки колкото се може по-често. Ако се съберете заедно, за да се храните като семейство и моделирате здравословни хранителни навици, Вашето малко дете ще извлече полза от това сега и в бъдеще. 

Източници:  

Black RE, Makrides M, Ong KK (eds): Complementary Feeding: Building the Foundations for a Healthy Life. 2017 Nestlé Nutr Inst Workshop Ser, vol 87, pp 153–165, (DOI: 10.1159/000448965)  

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95.  

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.