MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Вашият наръчник в 5 стъпки за екосъобразно пазаруване

3минути За четене Септ. 8, 2023

1. Купувайте от местни доставчици

Пазаруването от фермерски пазари или от фермерски магазини може да бъде удовлетворяващо, тъй като пазарувате от самите хора, които са грижили за реколтата или са отгледали месото, което избирате. Майките, които пазаруват от познати и доверени доставчици от местния регион, са спокойни, че могат да проследят пътя на храната от фермата до трапезата. Освен това им харесва, че дават своя принос в подкрепа на местната икономика и намаляват въглеродните емисии, които се отделят при транспортирането на храна от далечни страни.

2. Избирайте „био“ продукти, когато е възможно   

Някои майки предпочитат да купуват „био“ продукти за бебета, тъй като при методите на биологичното земеделие се използват по-малко пестициди и има по-високи стандарти за хуманно отношение към животните, в сравнение с конвенционалното земеделие. Сеитбооборотът (редуване на различни култури в един и същ участък) винаги се използва от био фермерите, за да поддържат по естествен начин хранителните вещества в почвата. Много родители, които купуват „био“ храни, вярват, че тези методи на земеделие оказват положително въздействие върху хранителното съдържание и вкуса на плодовете и зеленчуците, които техните бебета ядат. 

Майките, които купуват органични бебешки храни, могат да бъдат спокойни вследствие на много строгите процедури, които се спазват от някои производители на бебешки храни. Те гарантират качеството и безопасността на техните продукти, тъй като храните им преминават през 100-ици отделни проверки. Техните продукти се произвеждат и без консерванти, подобрители на вкуса, химически оцветители и с ограничено количество добавена захар и сол.

3. Проучете етикетите

Хуманното отношение към животните се превръща във все по-голяма грижа за някои майки. Запознавайки се по-добре с етикетите на храните, става все по-лесно да бъде направен по-екологичен избор в магазина за хранителни стоки. Често е възможно да се открият етикети, които подчертават стандартите за хуманно отношение към животните, и храни, които са сертифицирани като биологични или устойчиви. Етикетите се различават значително в различните страни, затова се опитайте да проучите официалните кодове, етикети и стандарти на собствената Ви страна, за да знаете за какво да внимавате, когато пазарувате.

4. Пазарувайте според сезона

Все повече майки са наясно кои плодове и зеленчуци се отглеждат и събират в техния район в различните сезони на годината и пазаруват така, че да се възползват максимално от сезонния избор. Освен че така намаляват въглеродните емисии, отдавани при транспортирането на несезонни плодове внесени отдалеч, местната сезонна продукция обикновено е по-евтина и по-свежа.

5. Ходете пеша до магазините и носете със себе си торбичка за пазаруване 

Майките, които искат да бъдат по-активни, често избират да ходят пеша до пазара или магазините, вместо да използват кола или да се качват на автобус. Това се счита за здравословна физическа активност за тях и тяхното бебе, а и е най-екологичният вид транспорт, с който разполагаме! Друга проста екологична промяна е да вземете собствените си торбички със себе си, когато пазарувате – независимо дали използвате повторно найлонови торбички, кошница или платнени торби за пазаруване. Това е лесен начин да намалите количеството пластмаса, което използвате. 

Доколко успявате да бъдете екосъобразен купувач? Малките промени оказват огромно влияние, така че защо не опитате някой от тези съвети следващия път, когато отидете да купувате храна своето семейство? 

Източници:  

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017; 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4  

Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016; 2:doi:10.1038/nplants.2015.221  

https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (Accessed April 9 2018)