MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Как да помогнете на своето малко дете да спи добре

Дори и при добре установен режим, може да има моменти, в които сънят на Вашето мъниче да бъде нарушен. Опитайте тези идеи, за да му помогнете да се наслади на спокоен нощен сън.

5минути За четене Ноем. 23, 2023

спящо бебе с мече

Помощ! Моето малко дете често се унася в ръцете ми, докато му чета приказка в края на вечерния ни режим. Преди можех да го пренеса в креватчето му и то моментално заспиваше. Сега, когато се опитам да го сложа да легне, то се събужда напълно и плаче, докато не го взема отново на ръце. Как да накарам своето дете да заспи?

Опитайте... да го сложите да легне, когато забележите, че започва да се уморява, но все още не е започнало да се унася.  Предложете му любимата му мека играчка и останете в стаята, за да го успокоите. Възможно е малчуганът да разчита на това да бъде държан на ръце, докато заспива, тъй като изпитва затруднения да заспи самостоятелно. Когато сте в стаята, детето получава увереност, че се намирате наблизо, без да има необходимост да бъде държано. Постепенно съкращавайте времето, в което оставате в стаята. Продължавайте да го проверявате, в случай че това е необходимо. Може да не се получи от първия път, но продължавайте постепенно да въвеждате редовна рутина и с времето Вашето мъниче ще се научи да заспива само.   

Помощ! Става все по-трудно да накарам малкото си дете да заспи, когато му кажа, че дошло време за сън. Това, което започна като молба за още една приказка, сега се превърна в още три приказки, пиене на вода и толкова плюшени животни, колкото може да побере в креватчето си! Списъкът продължава.

Опитайте... да изпреварвате някои от исканията му и да ги включите в редовната му рутина за лягане, за да го зарадвате. Това поведение е често срещано и е признак, че Вашето малко дете става все по-независимо. То развива свое собствено съзнание и се учи да проверява докъде се простират границите на допустимото. Убедете се, че сте наясно какво се случва и поставете ограничения на неговите изисквания.

Помощ! След като месеци наред спеше през цялата нощ, моето малко дете изведнъж отново започна да се буди. Разстроено е и плаче за мен, докато не отида в стаята му и не го взема на ръце. Наистина си мислех, че сме преодолели този етап. Изтощена съм. Как да накарам своето мъниче да спи през цялата нощ? 

Опитайте... да уверите малкото си дете, че сте наблизо. Една от основните причини за нощно събуждане е промяната на рутината, така че помислете: дали е било болно, дали наскоро сте пътували далеч от дома или има нова стая? В случай че е в непозната среда, то може да се нуждае от допълнително успокояване. Опитайте се да не се поддавате на изкушението да го вдигате, тъй като тогава то ще асоциира заспиването с това да бъде в ръцете Ви и може да му бъде трудно да го направи самостоятелно. Ако е било болно, несъмнено сте му обръщали повече внимание през нощта, отколкото обикновено, и то може да е привикнало с това. След като обичайният му режим за лягане е бил нарушен, опитайте се постепенно да се върнете към модела, който му е бил познат.   

Помощ! Моето почти 2-годишно дете все още дремва по два пъти на ден – знам, че вероятно трябва да го намаля на един, но смятам, че тези „бонус часове“, когато прекарва в сън през деня, са наистина полезни за вършене на домакинска работа. Добре ли е това да продължи? 

Опитайте да... се вслушате в сигналите, свързани с неговата дрямка. Ако все още подремва по два пъти през деня и продължава да спи добре през нощта, няма нужда да въвеждате промени. Някои малки деца намаляват времето за спане през деня до една дрямка на около 18-месечна възраст, но няма правилно или погрешно решение. 

Помощ! Моето малко дете се събужда много рано. То може да е на мнение, че 5:00 ч. сутринта е разумно време за започване на деня, но аз не съм съвсем сигурна! 

Опитайте да... влезте в стаята му, когато плаче, за да го успокоите и да проверите дали е добре. Може да се задоволи да си поиграе с играчка за малко, ако вече не изглежда сънливо. В случай че все още нямате такива, помислете за монтиране на затъмняващи щори, които могат да помогнат на Вашето мъниче да спи по-дълго, особено през летните месеци, когато е по-светло. Съберете общото количество сън на Вашето малко дете за едно денонощие. Ако то се събужда в 5 часа сутринта, след като е получило 11-14 часа общ сън в рамките на 24-часовото денонощие, значи може би просто е ранобудно. В този случай може да помислите да си лягате по-рано, в случай че това е възможно, за да сте напълно отпочинали.

Помощ! Прочетох, че малките деца трябва да спят по 11-14 часа на денонощие. Моето определено не го прави. Трябва ли да се притеснявам? 

Опитайте... да въведете редовен режим на лягане за своето дете, ако вече не сте го приложили. Не забравяйте, че препоръката за 11-14 часа е общата продължителност на съня в рамките на 24-часовото денонощие, така че в нея се включват и дневните дремки. Може да се изненадате и да откриете, че то спи повече, отколкото си мислите, когато съберете всички часове. Определянето на редовно време за лягане и приготвянето за сън по един и същи начин всяка вечер ще помогне на Вашето мъниче да научи какво да очаква. Това може да включва къпане, последвано от масаж и обличане на пижамата. То може да пие вода, докато му четете приказка или му пеете приспивна песен, и да му дадете любимата му плюшена играчка, за да му прави компания. Накрая го прегърнете и го целунете за лека нощ. Ако Вашето малко дете има някакви специални желания, можете да ги включите в рутинната му програма – стига да правите едно и също нещо всяка вечер.

Източници: 

Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, et al. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health 2015; 1(1):40-43.
Kitsaras G, Goodwin M, Allan J et al. Bedtime routines child wellbeing & development. BMC Public Health 2018; 18 (1):386. doi: 10.1186/s12889-018-5290-3

Mindell JA, Williamson AA. Benefits of a bedtime routine in young children: Sleep, development, and beyond. Sleep Med Rev 2018; 40:93-108.