Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Апликации
X

Често задавани въпроси

Как работи
faq

pop in text

Хранене на бебето

Защо да изберем съставки, специално произведени за бебета?

Защото бебетата имат специфични нужди - телата им все още не са достатъчно зрели и затова са чувствителни към токсични продукти (особено към нитрати и пестициди).

Nestlé стига още по-далеч. Фермерите, ангажирани с договор в рамките на екологично чистото селско стопанство, спазват изключително стриктни изисквания за избраните парцели земя и са обект на особено строг контрол за употреба на пестициди и торове. Следователно съставките, използвани в продуктите за бебета, включително и тези на Nestlé, са контролирани значително по-строго от широко разпространените на пазара. Така например, те имат много по-нисък праг на допустимите нитрати* (максимално допустимата стойност на нитратите в спанака на пазара е равен на 200мг на 100 гр, а в бебешката храна той е 20 мг на 100 гр).

Как можем да бъдем сигурни какво съдържа едно бурканче детска храна?

За всяка партида се правят почти 100 контролни проверки на суровите компоненти, тяхната технологична обработка и на крайния продукт. Благодарение на изключително високата степен на проследяемост, едно бурканче с моркови на Nestlé, например, съдържа информация, която Ви позволява за узнаете точно от кое поле са извадени морковите! “Изпукването” на капачката при отваряне на бурканчето, Ви дава допълнителнa гаранция, че продуктът е бил отлично съхранен.

Етикетите* на всички продукти на Nestlé за бебета посочват срока на годност, възрастта, от която могат да бъдат консумирани, пълен списък на съставките и съдържанието или липсата на глутен. Храната за бебета е подложена на термична обработка по време на стерилизация или пастьоризация, което е достатъчно, за да осигури идеалното съхранение и прави излишно използването на каквито и да е консерванти* и изкуствени оцветители*.

*В съответствие със законовите разпоредби.

С какви храни да захраня бебето си?

Преди да захраните се консултирайте с вашия педиатър. Съществуват два начина на захранване, според съвета на водещия ви педиатър. Единия вариант е да захраните с безмлечна оризова каша, а другият е да захраните с еднокомпонентно пюре . Тук вариантите са повече, може да започнете с картофи, моркови или тиква. Не добавяйте захар към храната, с която захранвате, това е важно, за да помогнете на бебето да свикне с естествени вкусове и така няма да обикне да яде прекалено много захар.

Кога е по-добре да му давам месо - на обяд или вечеря?

Най-често месо или риба се сервират на обяд. Но нищо не пречи да го правите и за вечеря. Единствената важна предпазна мярка е да спазвате количествата, отговарящи на нуждите на бебето. Между 6 –тия и 10–тия месец (ориентировъчно), предлагайте месо веднъж на два дена. Така един ден ще хапва само зеленчуково, а на втория ден месо със зеленчуци.

Колко пъти на седмица мога да давам на бебето си месо?

Започнете с много малки количества, когато въвеждате месото в диетата на вашето бебе: 1 до 2 супени лъжици максимум веднъж дневно (обяд или вечеря). За начало е добре бебето да не яде месо повече от 2 до 3 пъти седмично, тъй като бъбреците и храносмилателната му система могат да бъдат засегнати.

От коя възраст мога да въведа месо в диетата на бебето си?

На 6 месеца бебето Ви вече може за първи път да опита месо! Започнете с много малки количества смляно месо: от 1 до 2 супени лъжици. Съветваме Ви да храните бебето си с месо само веднъж на ден (на обяд или на вечеря, 2 до 3 пъти седмично) на тази възраст, за да се избегне претоварването на храносмилателната система.

Бебето ми отказва да яде повечето от зеленчуците, които му предлагам?

Бъдете търпеливи. Не трябва да настоявате повече от 2 или 3 пъти със същия зеленчук за деня. Но все пак не капитулирайте. Пробвайте отново на следващия ден. Доказано е, че 80% от децата ядат и харесват храната, която първоначално не са харсвали, ако тя им бъде предложена повече от 7 пъти.

Има ли зеленчуци, които трябва да предпочета пред други?

Първите зеленчуци, които бебето приема доста лесно в менюто си са: картофи, моркови, тиквички и тиква. След като навърши годинка ще можете да му предложите и други зеленчуци, включително и гъби.

Колко често трябва да давам на бебето си да пие вода?

Всичко зависи от това с какво храните детето. Като изключим случаите, в които бебето има температура или навън е горещо, не е необходимо да му се дава вода, ако е кърмено или ако е на млечна диета. Нужно е бебето да пие повече вода в случай, че вече се храни с отбиващи храни. Не е препоръчително да му се дават сладки напитки.

Защо бебешките пюрета са безвкусни за възрастните?

Пюретата не съдържат никаква или много малко добавена сол или захар, за да бъдат съобразени с физиологичните възможности на бебето, по-ограничени от тези на възрастните. Зеленчуковите пюрета Nestlé (моето първо пюре) не съдържат сол, пюретата предназначени за деца над 6 месеца съдържат много малко сол, за да не бъдат натоварвани бъбреците. Плодовите пюрета Nestlé също не съдържат добавена захар.

Каква вода да ползвам за приготвяне на шише?

Използвайте изворна вода, ако предпочитате чешмяна я преварявайте поне 5 минути.

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.