MyFeed Personalized Content
Статии
Добави в моите любими

Какво в действителност означава органичен продукт?

Знаете ли, че….? В глобално проучване 30 % от анкетираните отговарят, че търсят биологични съставки, когато пазаруват.  

3минути За четене Дек. 14, 2023

Но какво всъщност означава понятието „органичен“ и как влияе върху избора на храна за Вас и Вашето семейство?   

Въпреки че тълкуването на термина „органичен“ в различните страни може да има различни нюанси, обикновено се разбира, че става въпрос за производство на храни, което в същността си е съобразено с околната среда. Според Международната федерация на движенията за биологично земеделие – „Биологичното земеделие е производствена система, която поддържа здравето на почвите, екосистемите и хората. То разчита на екологичните процеси, биоразнообразието и циклите, адаптирани към местните условия, а не на използването на суровини с неблагоприятни последици“. 

За да бъде дадена храна или напитка сертифицирана като „био“, тя трябва да отговаря на определени изисквания за начина, по който е произведена, съхранявана, преработена, обработена и пусната на пазара, и да бъде сертифицирана от външна агенция. Това се отнася не само за производителя на храната или напитката, но и за всички, които участват в процеса, включително земеделските производители и търговците на дребно. Например при храните, обозначени като „био“, поне 95 % от съставките трябва да бъдат произведени по биологичен начин, с изключение на водата и солта. Всички останали съставки трябва да се състоят от неземеделски вещества, които са одобрени в националния списък.   

Органична бебешка храна 

Качеството на храната е особено важно за Вашето растящо бебе, тъй като всяка хапка е от значение за здравословното му развитие. Ето защо някои производители на бебешки храни преминават отвъд стандартите, определени за биологичните продукти. Това включва приемане на специални практики, които определят начина, по който се избират семената и земята, като също така не използват синтетични пестициди за поддържане на културите. Някои производители на бебешки храни наблюдават своите продукти по време на целия процес – от полето до чинията на Вашето бебе – като извършват до 100 различни проверки, за да гарантират безопасността и качеството на своите бебешки биологични храни. Освен това те работят в тясно сътрудничество с местни земеделски производители и доставчици, така че да бъде лесно проследяването на ключовите суровини до мястото и начина им на отглеждане. 

С тази история можете да се запознаете с целия процес на производство на органична храна за Вашето бебе: 

графика за храни

Купуването на биологични продукти е все по-популярен избор, който за много хора означава вкусна храна, създадена по екологичен и социално отговорен начин. Някои майки избират биопродукти за бебета, защото не искат да предлагат на малкото си дете храна, която е отгледана с помощта на синтетични пестициди и торове. Други може да са загрижени за бъдещето на животинския и растителния свят, както и за начина, по който се третират животните – системите за биологично производство имат много ясни правила за хуманно отношение към животните. Някои родители просто искат да знаят откъде точно идва храната, която предлагат на своето съкровище.  

Каквото и решение да вземете за бебето си по отношение на биологичната храна, уверете се, че всичко, което му предлагате, е възможно най-хранително и разнообразно, за да му осигурите здравословен старт в живота.   

Източници:

https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (Accessed April 9 2018)  

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler- health/expert-answers/organic-baby-food/faq-20058008 (Accessed April 9 2018)  

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017; 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4  

Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016; 2:doi:10.1038/nplants.2015.221