Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
сподели този Статия
X
tatko-s-bebe-pred-ogledalo

Защо да оставяте таткото и бебето по-често да се гледат сами?

 

Баща, който бута детска количка в парка или пък утешава плачещото си бебе, напоследък е все по-често срещана гледка. Наблюдаваме как широкоразпространеното схващане, че татковците започват да се занимават с децата едва, когато те проходят, дори проговорят, напоследък се опровергава.

понеделник, май 27, 2019

Баща, който бута детска количка в парка или пък утешава плачещото си бебе, напоследък е все по-често срещана гледка. Наблюдаваме как широкоразпространеното схващане, че татковците започват да се занимават с децата едва, когато те проходят, дори проговорят, напоследък се опровергава. Отмина времето, когато се възприемаше, че „гледането на бебе е женска работа“ и дойде ерата на „готините и грижовни татковци“, които умеят да се справят с плачещото мъниче, къпането, разходките, храненето, че дори и пелените.

Дали това е поредната модна тенденция за събиране на повече лайкове в социалните мрежи, или пък младите мъже наистина осъзнават ролята си като бащи?

Отвъд тренда, обаче, въвличането на бащата в грижите за бебето от ранна възраст, има своите важни страни.

Общуването между детето и таткото още в първите месеци е предпоставка за изграждане на по-силна емоционална връзка между тях. Строгото, но любвеобилно присъствие на мъжа през ранния период от живота на детето, възпитава у  мъника представата за личността на бащата като авторитет, но и като този, от когото то може да очаква защита и подкрепа.

Освен за емоционалното, бащите имат важна роля и във физическото възпитание на детето. Заради откривателската си и изобретателна природа мъжете са способни да научат децата си на много по-различни умения от тези, които майките утвърждават.

Друг плюс за това бащите да са включени в отглеждането на детето е балансирането на родителските роли. Ясната отговорност на всеки родител е предпоставка за по-хармонични взаимоотношения в семейството.

Затова, мили майки, не се притеснявайте да въвлечете таткото в ангажиментите около детето. Ако той се чувства неопитен и несигурен в началото, насърчете го да ви помага и бъдете готова да приемете малките грешки усмивка.   Малки неща като да подсуши бебето след баня, да извади чисти дрешки, да стопли вода и други по-безобидни дейности като за начало. А след това ги оставете да си играят заедно. Колкото повече време прекарва таткото с детето, толкова по-уверен ще става в уменията си да се грижи за него и без ваша помощ.

   

Когато настъпи моментът за захранване на мъника, непременно включете и бащата в процеса. Оставете му той да „ръководи обяда“ и гледайте какво забавление настава. Захранването е много важен момент – мъничето ви става част от семейството по време на хранене. Затова не пропускайте да дадете възможност на бащата да участва в храненето на детето. Това ще го накара да се почувства още по-значим, а за малчугана въвеждането на твърдата храна в менюто ще се превърне в още по-интересно занятие.

Да, може би понякога ще ви се струва, че таткото и бебето правят забранени неща, но бъдете сигурни – ще се справят и с основните.

Прочетете повече

Присъединете се към клуб "Моите първи 1000 дни"

Съвети за родители само на един клик!

  • benefit 1Научете повече за храненето на детето
  • оранжев настолен звънец изображениеИзпробвайте практически апликации
  • център на обслужване оранжево логоПолучете бързо помощ и отговори на вашите въпроси

Нека да започнем!

Търсене

Все още ли не намирате това,
което търсите?

Пробвайте нашите нови възможности за търсене, ние винаги имаме нещо ново за теб.