Сладкият картоф, познат още като батат (Ipomoea batatas), е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Произхожда от Централна Америка и е донесен в Европа по време на Великите географски открития.
Бататът е известен със своите полезни хранителни качества. Ето някои любопитни факти за него:
- За разлика от обикновените картофи, сладкият може да се консумира суров
- Сладкият картоф може да се срещне в много различни цветове като оранжево, бяло, жълто, червено и лилаво. В зависимост от вида вкусът, текстурата и хранителното съдържание се различават. Оранжевият батат е най-сладък.
- Въпреки определението “сладък“, сладкият картоф може да се консумира от диабетици заради ниския си гликемичен индекс.
Сладкият картоф в менюто на бебето
Доста често майките започват захранването с батат. Причината се крие в комбинацията между сладкия вкус и засищащите му качества.
Сладкият картоф е богат на фибри – в 100 грама батат се съдържат 3 грама фибри, което го прави благоприятен за храносмилането.
В батата има бета-каротин, който придава оранжевия му цвят и се превръща във Витамин А, щом влезе в организма. Този витамин подпомага доброто зрение.
Сладкият картоф подсилва имунитета благодарение на съдържанието на Витамин C и Витамин Е.
Желязото и Калцият също са част от минералния състав на батата, като и двата са важни за растежа. Известно е, че Калцият подпомага развитието на костите, а Желязото е част от молекулата на хемоглобина.
Сладкият картоф е по-вкусен, когато го предложите заедно с други полезни плодове и зеленчуци като морков или тиква. При по-големите деца той може да се предлага под формата на пюре с малко мляко или масло, печен на фурна със зехтин или като гарнитура към месни ястия.
В портфолиото на Nestlé Gerber® Organic имаме няколко нови коминации с батат. Първата е с тиква и морков за възраст над 6 месеца. Втората - със зеленчуци и пиле за деца над 10 месеца и комбинация с пащърнак и телешко за възраст над 8 месеца.
*Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва ексклузивното кърмене през първите 6 месеца. Консултирайте се с педиатър кога да започнете захранването на Вашето бебе. Кърменето трябва да продължи възможно най-дълго след въвеждане на отбиващи храни.