Световната Здравна Организация препоръчва ексклузивното кърмене на бебетата през първите 6 месеца.

Nestlé изцяло подкрепя СЗО и продължителното кърмене, както и въвеждането на отбиващи храни, стига това да е съгласувано с Вашия педиатър или със здравните препоръки в страната.

Продължи Напусни

Всичко за храненето на бебето

Не винаги е лесно да знаете с какво да храните бебето си. Вижте нашите съвети.

Всичко за захранването

Захранването е важен етап от живота на детето и затова към него трябва да се подходи с внимание и много търпение от страна на майката. Световната Здравна Организация и Европейската асоциация по детско хранене и гастроетнерология препоръчват захранването да стартира между 17-та и 26-та седмица при здрави доносени кърмачета. Това е възрастта, в която детето вече има добър контрол на главата, почти самостоятелен седеж, както и възникване на интерес към храната на възрастните.

Прочети

Пет причини да захраним с монокомпонентно зеленчуково пюре

Ден след ден, с много усмивки и незабравими емоции, а понякога с повечко плач и безсънни нощи, мъникът става на шест месеца и вече е време в менюто му да навлязат първите твърди храни.

Прочети

Кога детето е готово да се захрани?

Вашето бебе е готово за въвеждането на твърди храни около 6-месечна възраст. Тогава то постепенно ще усвои „изкуството“ да дъвче и отбиващите храни ще се превърнат в основна част на неговото меню. Млечното хранене продължава да е водещо в менюто, но е време да се разнообрази и с по-питателните монокомпонентни пюрета.

Прочети

С какво да започнете захранването на малкото си съкровище?

Моментът за захранване на малчугана настъпва, но не сте сигурни с какво да стартирате? За случая педиатрите препоръчват монозеленчуковите пюрета. Те са по-добър вариант от плодовите, защото ако започнете с подобно сладко лакомство, мъникът ви вероятно ще се намръщи, когато опитате да му предложите нещо с кисел или солен вкус.

Прочети

Как да започнете захранването на малчугана си?

Щом малкото ви съкровище достигне 6-месечна възраст, то е готово за първата си различна от млечните напитки храна. Детето само ще ви покаже по своя сладък бебешки начин, че моментът за захранване е настъпил. Ще „изяжда“ с очи вашите хапки, ще ви имитира как дъвчете, ще пъха лъжици в устата си.

Прочети

Специфичните хранителни нужди на детето след 1-вия му рожден ден

Където има рожден ден, там има и торта – дори тя да е за едногодишния ви малчуган, който едвам духва свещичката. Детето ще се радва на шарена захарна украса, но все пак внимавайте и не отделяйте парче за него и приятелите му.

Прочети

Защо NESTLE® NAN® OPTIPRO® 3 е правилният избор

След навършването на 1 годинка, малките деца имат специфични хранитени нужди. Наред с твърдата храна, в детското меню трябва да продължи да присъства и млечното хранене. Затова и педиатрите препоръчват 2 чаши обогатена млечна напитка за малки деца всеки ден.

Прочети

Детето вече иска само

След първия рожден ден, детето едва се държи на краката си, а вече бленува да покорява света. Иска му се да хване кучето в парка, но на първата крачка се сгромолясва. Протяга ръка към млечната каша, но докато я пренесе до устата си, вече е разпиляна. Жадно е, но единственото, което е в състояние да стори, е да посочи шишето си. На пръв поглед порасналият мъник всъщност е в преходен етап в живота си и има потребност от ДОПЪЛНИТЕЛНА ГРИЖА.

Прочети

Чистота на съставките в пюретата NESTLE® GERBER®

Още от зачеването си малкото дете е като бяло платно, на което родителите да творят. За да създадат един пълноценен и здрав организъм, възрастните трябва да му предоставят необходимата грижа. Ключово място сред важните за правилния растеж решения заема правилният подбор на храната. Продуктите, които детето консумира в най-ранна възраст, оказват влияние и на бъдещето му здраве.

Прочети

С деца на море

Да тръгнеш с децата на море звучи повече като предизвикателство, отколкото като мечтана почивка. Всъщност пътуването с деца, особено пък на море, може да бъде най-забавният начин да прекарате почивката си, само трябва да вземете предвид няколко неща.

Прочети

Модерната градска майка

Аз съм майка, но и жена. Образът на всеотдайната майка често е на жена с рошава коса, облечена с раздърпани дрехи, изцапани с пюре. Разбира се една жена трябва да дава най-доброто на децата си, но това не включва да забрави себе си.

Прочети

Социалният живот на семействата с малки деца

Животът на родителите продължава и след появата на децата в семейството. Най-голямото „притеснение“ е, когато бъдещите родители чуят: „като се роди детето, край с пътуванията и излизанията“. Разбира се, това изобщо не е вярно.

Прочети

5 причини да въведете сирене в детското меню

Млякото и млечните продукти са особено ценна храна, тъй като са добър източник на протеини* с високо качество и лесноусвоим Калций, който е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите при децата.

Прочети

След захранване - периодът на разнообразяване на детското меню

Преминаването към твърда храна е изключително важен момент за вашето бебе. След 6-месечна възраст, хранителните нужди на бебето изискват въвеждането на допълнителна храна, освен кърмата и преходното мляко. Тъй като стомахчето му е все още много малко, то ще може да приема малки количества храна, която трябва да е много хранителна.

Прочети

NESTLÉ ® Gerber® Зеленчукови менюта

За оптималното и балансирано меню на вашето дете, NESTLÉ ® Gerber® създаде три вкусни рецепти, превъзходна комбинация от Задушени зеленчуци с моцарела и паста, Спагети с доматен сос и моцарела и Ризото с карфиол и моцарела.

Прочети

Колики

От известно време бебето Ви плаче по-често, доста по-раздразнително е от обикновено и изглежда неспокойно, то тогава има голяма вероятност да страда от колики (запишете си час при педиатър). Първата добра новина е, че това е често срещан проблем, а втората добра новина е, че всичко ще отмине до няколко седмици.

Прочети

Регургитации

Бебето Ви систематично връща (регургитира) мляко след хранене. В повечето случаи няма повод за притеснение, тъй като това не е опасно за него. Бъдете търпеливи, когато бебето започне да яде по-твърда храна това състояние ще отмине.

Прочети

Диария

Повечето кърмени бебета се изхождат често. Обикновено акото е меко, на гранули и има жълтеникав цвят. Не трябва да бъркате това с диария, за която...

Прочети

Запек

Едно дете (до 18 месеца) се счита за запечено, когато не се изхожда по веднъж дневно, ако е кърмено и три пъти седмично, ако се храни с мляко за кърмачета.

Прочети